icon

Ako najvýhodnejšie uplatniť daňový bonus na deti?

27. jan 2025

Dobrý deň,
Ak sa niekto tomu rozumie, budem rada ak poradíte. Doteraz si DB na 2 deti (do 15r) uplatňoval manžel. Lenže jeho príjem je mesačne 3000 a niekedy viac, takže sa mu neoplatí poberať, kvôli tomu že bude ho mať dosť krátený.
Môj príjem je mesačne okolo 420 €, takže DB by som za rok 2025 chcela poberať ja. Je lepšie ak ho budem poberať mesačne, alebo si ho mám potom uplatniť až v ročnom zúčtovaní dane? Či je to jedno ? Vôbec neviem, čo mám spraviť a čo je pre nás výhodne
Ďakujem za pomoc, ak sa v tom vyznáte

kaja01
27. jan 2025

Uplatňuj si mesačne, nevyjde ti v plnej výške, ďalší rok podáš daňové priznanie, kde započítaš aj príjem druhého rodiča a doplatia ti daňový bonus do plnej výšky.

autor
27. jan 2025

@kaja01 rozumiem....keď mám tento príjem a momentálne som aj na rodičovskom príspevku, tak to je bezpredmetné, že ?

bellaa3007
27. jan 2025
doriiis
27. jan 2025
autor
27. jan 2025

@doriiis tento clanok som citala a preto si manzel zrusil poberanie DB....len som nevedela, ci pri mojom nizkom prijme je lepsie poberat DB mesacne alebo ho potom uplatnit az pri rocnom zuctovani dani

kaja01
27. jan 2025

Je to úplne jedno, záleží ako sa rozhodneš.

katarinaba
27. jan 2025

Ak to mesacne zvladnete, tak si ho nechaj na rocne cerpanie, budete mat nasetrene. Ak nir, tak ako bolo spomenute, poberaj aspon tu cast a v 032026 si lodas danove priznanie, kde si uplatnis muzov zaklad dane a doplatia vam ostatok. Ale pozor na datumy - ak muzovi budu robit rocne zuctovanie, moze sa stat, ze potvrdenie dostane az v aprili. Tym padom budes musiet podat odklad danoveho priznania. Ak to chcete co najskor, tak si podajte danove obaja.

jaroe
27. jan 2025

Záleží, či chceš časť bonusu dostávať priebežne počas roka - na nete sú kalkulacky- a doplatok potom po podaní daňového priznania alebo chceš celú sumu DB dostať naraz

autor
27. jan 2025

Ďakujem Vam krásne za objasnenie 😉

pomaranc24
28. jan 2025

@autorka aj ja som našla ten článok, ale obávam sa, že za rok to ešte opatria. Môj teda nemá zďaleka prijem ako tvoj, väčšinou by mu vyšiel plný. ale ak by dostali na konci roka odmenu ako pred pár rokmi, museli by sme to všetko vracať...
Takže si to nechava na seba ale až v ročnom

autor
28. jan 2025

@pomaranc24 chapem, asi v tom rocnom je to lepsie nechat...Moj ma stale cez 3000 a niektore mesiace viac, takze on by dostal dokopy nic, lebo v rocnom ma stale aj tak nedoplatok na dani. Ty nemas ziaden prijem? si na rodicaku ?

jozinzbazin22
28. jan 2025

Takze to naozaj teda nemusime riesit,tak??Teda mame ho mesacne,jeden mesiac nebude narok,lebo 3000eur,dalsi mesiac skrateny,dalsi plny.Takze to potom v r.2026 za tie mesiace,co nevznikne narok tak to muzovi doplatia,tak lebo zase rocny prijem nepresiahne 29000eur,tak mu to dorovnaju,ze aj ked to teda nechame bezat mesacne.Tak???Dobre tomu teda rozumiem??

jozinzbazin22
28. jan 2025

Takze to naozaj teda nemusime riesit,tak??Teda mame ho mesacne,jeden mesiac nebude narok,lebo 3000eur,dalsi mesiac skrateny,dalsi plny.Takze to potom v r.2026 za tie mesiace,co nevznikne narok tak to muzovi doplatia,tak lebo zase rocny prijem nepresiahne 29000eur,tak mu to dorovnaju,ze aj ked to teda nechame bezat mesacne.Tak???Dobre tomu teda rozumiem??

leontinka27
28. jan 2025

Dievčatá tiež vás chcem poprosiť o pomoc. Muž tiež stratil nárok na daňový bonus na dieťa. Ja pracujem na živnosť mesacne zarobím 400 eur q z toho si platím 100 eur zdravotnú poistku. Do sociálnej poisťovne neodvadzam žiadne odvody. Daňové si robím každý rok. Mam nárok si uplatniť to na co poukázal Mihal???ďakujem, som v tomto uplne mimo.

katarinaba
28. jan 2025

@leontinka27 ano. Vo svojom DP si uplatnis jeho zaklad dane. Ale pozor na datumy, potvrdenie o rocnom zuctavani moze dostat az v aprili, DP sa podava do 31.3.
Takze bud odklad, alebo obaja DP.

leontinka27
29. jan 2025

@katarinaba nerozumiem, manzelovi robi DP zamestnávateľ väčšinou ho maju vzdy ako prvý, ja si väčšinou dávam odklad, ďakujem velmi pekne,

katarinaba
29. jan 2025

@leontinka27 comu nerozumies? Ked bude mat muz potvrdenie o rocnom zuctovani pred terminom na podanie DP, tak v pohode. Ja netusim, kto ma kedy RZ. Pisem o situacii, ktora moze nastat vzhladom a terminy.

leontinka27
29. jan 2025

@katarinaba aha ďakujem, no pre mna pojmy o daniach, a všetko okolo toho uplna spanielska dedina.ale ďakujem si zlata ze svoj voľný čas venuješ aj nam,,neandrtalcom,,

pomaranc24
11. feb 2025

@autor
Áno, som na rodičáku. Preto si to nemôžem prehodiť na seba