Ako ovplyvní inflácia a DPH ceny potravín?
Myslite si ze ceny potravin a vsetkeho ostatneho pojdu velmi vyrazne hore od noveho roka? Myslim po zvyseni tej DPHcky ktora ma ist hore o 3%. To znamena ze aj potraviny pojdu hore o 3% ci o viac?
Nevyznam sa do toho. Neviem co cakat.
Ja počítam s tým, že niekedy na jar ma "bude stáť rovnaký život ako doteraz" tak o 15% navyše :D
A po novorocnom zvysovani cien uz potom ceny ostanu? Ci v lete/na jesen bude este horsie kvoli inflacii?
@lucka_ke a myslíš, že to nevyužijú aj oni? Ja som asi rok nekupovala Pecivo, pečiem sama, ale rožok co stal 6 centov, stojí 15?
tak niečo musí ostať "lacné" a na zvyšku sa vyhoja
@kavasmliekom
Očakáva sa u nás okolo 5% - čo bude jedna z najvyšších v EÚ, pričom vláda nešetrí na hovadinach, takže my budeme chudobnejší, ale verejné financie budú horšie 🤷 No a tie 5% DPH moc nepocítime, keďže dodávateľský reťazec bude stáť viac. A ceny sa samozrejme počas roku budú vyvíjať ako každý rok.
určiť ceny na jeseň jedine tak s krištáľovou guľou... záleží na tom aká bude úroda, koľko budú stáť palivá, energie, odkiaľ to budeme voziť ale menej určite nie a v r. 2026 druhé kolo, 2027 to má byť najhoršie
@lucka_ke nevysvetlujem, skôr konštatujem.
Ale podľa analytikov budú naďalej ľudia schopni splácať úvery, takže zdražovanie zvládneme.
Najhorsie na tom budú ľudia s nízkymi príjmami. Ti sa prepadnú do chudoby. To je fakt, ale vláda nemá na to riešenie. Proste ich nechá živoriť. Môžu si však uplatniť senzačne rekreačne alebo športovcove poukazy.
nielen inflacia, ale aj dph, transakcna dan, vsetko sa premietne do cien potravin aj ineho tovaru, sluzieb ...
ale taky trtko s jamkami v licach sluboval na kazdom rohu na bilboardoch lacne potraviny, skusila by som sa tam pytat...
Neviem, čaká niekto ešte krajšiu budúcnosť? Všetko ide hore stále, niečo pomalšie, niečo rýchlejšie. Akonáhle niečo zdražie, naspäť na pôvodnú cenu sa už nedostane. Takže čakaj, že všetko pôjde hore, skôr či neskôr..
ja sa skôr bojím r. 2027 kedy bude pred voľbami Mr. F. sa netají tým, že bude agitovať s vystúpením z EÚ nakoľko nám skončia eurofondy
o rok sa bude zdrazovat trojnasobne.... taky je plan.... takze buduci rok este zvladneme... a ten dalsi sa uvidi... rok 2025 je take zahrievacie kolo....
autorka, nerozumiem velmi, ci si myslis, ze tu niekto ma vestecku gulu ci co? nie nikto nevie o kolko a ci pojdu potraviiny raz hore uz v januari, potom na jar, v lete.. alebo akokolvek. Ceny sa odvijaju aj od dph, ale napr. aj od aktulaneho stavu na trhu, maslo, vajcia.. to napr nema nic aktualne s politikou ani s dph ani s nicim a predsa isli hore... a takto mozem xy pripadov napisat... velakrat ide iba jednoducho o nenazranost obchodnikov. A to je fakt.
tu najdes milion dohadov, ale NIKTO nevie. A ked aj niekto napise... moze/nemusi to byt pravda, ako ti to teraz zmeni zivot? ides si urobit zasoby na rok ? asi nie...
A to nie v zlom myslim...
Všetko bude lacnejšie, veď to sľúbili pred voľbami všetky tri koaličné strany. Smer, Hlas aj SNS zaplavili Slovensko billboardami, na ktorých sľúbili lacnejšie potraviny a energie. A pán Fico sľuby vždy plní podľa svojich vlastných slov. A tak všetci právom očakávame lacné potraviny i energie. Ej, ale dobre sa nám bude žiť! A to vďaka múdremu pánovi FIcovi a jeho dobrosrdečnej vláde!
Platíš daň zo všetkého čo kúpiš , čiže áno vzťahuje sa to aj na potraviny, elektro, nábytok, tabak, elektrika, plyn no proste úplne všetko okrem ☝️ zatiaľ vzduchu ktorý dychas.
Očakávať môžeme len zhoršenie situácie, ale vo viacerých krajinách.
Tie potraviny este budu uplne irelevantne... lebo sa tu riesil vcera ci kedy plyn... to bude este "sranda"...
@zic preco?
Samozrejme, ze všetko pôjde hore, na tom, že na potraviny bude iná daň ako na to ostatné vôbec nezáleží, to je len rozprávka pre jednoduchších ľudí, aby naďalej oblubovali ficka. Tým, čo tie potraviny vyrabaju/dodávajú predsa stúpnu všetky ostatné náklady, takže sa to na tých akože "lacnych" potravinách prejaví určite. Veriť, že niečo bude budúci rok lacnejšie je extrémne naivne a hlúpe.
Dobré nám je,aj bude.ludia chodia každý rok na 5.000-6.000 € dovolenky plus 1.000 vreckové , do toho stihnú dve tri dovolenky na Slovensku.čo nám tu je zle? To je reálne 500€ bokom mesačne len na dovolenku letnú,keď stojí 6.000€ .a to sme len pri dovolenkách, kde sú reštaurácie,výlety, odkladanie bokom..ojoj rezervy máme domácnosti habadej ako čítam
Nehovorím všetci.ale ako tu čítam.asi viaceri
Lebo plyn ti zdrazie brutalne (este zalezi od urso)... ale zdrazie poriadne ci uz ho zreguluju alebo nie. A tam sa nevyhnes plateniu (ti co kuria)...
Pri potravinach sa vies teoreticky usrkomnit, alebo vziat lacnejsiu variantu alebo nekupit ak to nie je nevyhnutne... Pri plyne (a elektrine) to velmi nemas ako optimalizovat.
@veklipo a potom, že naša populácia starne. Deti ubúda, keď všetko ide hore a ani sa nedivím. Len rozmýšľam, či sme to takto chceli? Ja za seba poviem, že nie. Ceny stupňu s rastom cien energií, chlieb sa pečie, polia obracajú, v práci treba kúriť, aby bolo teplo a cena chleba poskočí opäť vyššie. 😏
@titi22 no to objednávanie u doktora v novembri na október budúceho roka človeka fakt vytáča.

potraviny idú niektoré zo sadzby 19 percent na 5, čiže tie základné by nemali byť drahšie... ale tie, čo nie sú základné porastú ja odhadujem o 10 percent (inflácia + zvýšenie DPH)