Ako ovplyvní invalidný dôchodok starobný dôchodok?
Dobry den poberam polovicny invalidny a som zamestnany chcem sa opytat ci ten invalidny ovplivny moj starobny dochodok ked budem mat nan narok alebo len co som zabaral bude sa zapocitavat do dochodku ci mi ten i.d nezvisi dochodok vdaka za odpoved.
ak budes pracovat rata sa ti starobny z toho ak nebudes z nicoho iba takto obplyvni
Naopak, invalidny popri praci zvysuje vysku starobneho dochodku nakolko je tam iny- vyhodnejsi prepocet.
Nevieme kolko mas rokov a ani ako sa bude pocitat dochodok ked nan budes mat narok.
Malo by to tak byt ze terajsi zarobok byvti mal SD zvysit ale nemusi to tak byt kedze nasa vlada ide po vzore Grecka.
@duklak ID neovplyvnuje vysku starobneho dôchodku. Lebo ID su peniaze od štatu, ktore vam da štat. Dochodok starobny zvyšuju prijmy, ktore vam sam zarobite, napr vyssou mzdou, dalsou pracou, brigadou a podobne. z ID sa neodvadza ziadne "starobne poistenie" do statnej kasy
Ale keď ma niekto ID má nejaké úľavy na odvodoch. Takže trochu to ovplyvní aj SD či
Ale keď ma niekto ID má nejaké úľavy na odvodoch. Takže trochu to ovplyvní aj SD či
@anonym_e69a27 na nečakam že dostanem vela od statu na starobnom dochodku. preto mam 2. pilier, aj 3. pilier (zamestnavatel prispieva), všetko 100% indexove fondy a mame aj dlhodobé investicie vo vlastnej režii (pasívne indexové ETF kupované na burze).
vdaka za odpovede skusim sa este opytat na socialnej viem ze sa to rata ako odpracovane roky len ma to zaujima ci to aj vysku starobneho ovplyvni.

Invalidný dôchodok ti neovplyvní výšku starobného.