icon

Ako ovplyvní zmena príjmu príspevok na úver?

24. sep 2025

Ahojte, poberám tento príspevok, ktorý mi schválili v apríli, od októbra sa mi ale mení príjem a už nebudem spĺňať nárok, ako je to s príspevkom? Na stránke Upsvar je písané že nárok sa prehodnocuje vždy v januári, pri žiadosti sme nedokladovali príjem to si overili oni a nikde nevidím písané že zmenu príjmu mám hlásiť aspoň to nevidím. Chápem teda správne že v januári prehodnocujú nárok čiže od januára mi ten nárok vezmú a nemusím nič riešiť? Alebo treba niečo riešiť len to nevidím? Ďakujem

danielinda
24. sep 2025

Ahoj, nemusíš nič hlásiť. Do konca roka nárok máš. V januári ti pošlú požiadavku na vydokladovanie príjmu pre posúdenie nároku. My sme to tak mali tento rok.

autor
24. sep 2025
@danielinda

Ahoj, nemusíš nič hlásiť. Do konca roka nárok máš. V januári ti pošlú požiadavku na vydokladovanie príjmu pre posúdenie nároku. My sme to tak mali tento rok.

@danielinda super ďakujem za odpoveď 😊 vydokladovanie príjmu - čo reálne budú chcieť? Pracovnú zmluvu alebo čo? Keďže daňové sa rieši neskôr

danielinda
24. sep 2025

No u nás ako zamestnancov stačilo potvrdenie o príjme od zamestnávateľa

anonym_08c430
24. sep 2025
@danielinda

@danielinda
@anonym_autor
Nema tento pruspevok uz koncit? My ho tiez poberame, ale neviem ako to bude v roku 2026. Nemate nejake info?

autor
24. sep 2025
@anonym_08c430

@danielinda
@anonym_autor
Nema tento pruspevok uz koncit? My ho tiez poberame, ale neviem ako to bude v roku 2026. Nemate nejake info?

@anonym_08c430 žiadne info som nevidela ale nakoľko sa "konsoliduje" predpokladám že túto dotáciu zrušia 🤷

salonka22
25. sep 2025

@anonym_autor Super otázka, týka sa aj nás. Príspevok máme od minulého roka, ale teraz vo februári muž menil prácu, teraz je živnostník, ale daňové bude podávať až o rok. Má o trochu vyšší príjem ako predtým (ja som na RD). Takže tiež neviem, či ešte spĺňame podmienky, nikde som o tom nic nenašla, a dúfam, že nebudeme musieť niečo vracať...

lienka9
25. sep 2025

@anonym_autor ono sa berie prijem tusim az 3 roky spatne...takze teraz ked sa ti zvysi je asi nepodstatne kedze posudzuju prijem zpred 3 rokov..aspon my sme tak mali.nic sme o prijme nedokladali,vsetko si oni brali zo soc.poistovne napriamo..a ani v januari nechceli nic,predpokladam,ze si to zistuju tiez napriamo a stale dostavame.
A zevraj ta dotacia je prislubena az do roku 2027,tak som zvedava

autor
25. sep 2025
@lienka9

@anonym_autor ono sa berie prijem tusim az 3 roky spatne...takze teraz ked sa ti zvysi je asi nepodstatne kedze posudzuju prijem zpred 3 rokov..aspon my sme tak mali.nic sme o prijme nedokladali,vsetko si oni brali zo soc.poistovne napriamo..a ani v januari nechceli nic,predpokladam,ze si to zistuju tiez napriamo a stale dostavame.
A zevraj ta dotacia je prislubena az do roku 2027,tak som zvedava

@lienka9 nemyslím si lebo keby sa bral príjem spred troch rokoch určite by nám nepriznali dotáciu, mali sme vysoké príjmy.
Potom nastáva otázka ak čerpajú informácie zo sociálnej poisťovne čo dáva zmysel prečo potom chcú dokladovať príjem v januári? Prečo si to zas nevytiahnu zo sociálnej?

lienka9
25. sep 2025
@anonym_autor

@lienka9 nemyslím si lebo keby sa bral príjem spred troch rokoch určite by nám nepriznali dotáciu, mali sme vysoké príjmy.
Potom nastáva otázka ak čerpajú informácie zo sociálnej poisťovne čo dáva zmysel prečo potom chcú dokladovať príjem v januári? Prečo si to zas nevytiahnu zo sociálnej?

@anonym_autor to ti neviem povedat,ale posielam vytah z toho co je na stranke.. a pisu ze treba dolozit,ale ja ked som sa informovala telefonicky vraveli,ze netreba dokladat mzdy a ani sme nedavali a ani v januari nic nechceli..mozno zavisi od pani co to riesi na danom urade..

autor
25. sep 2025
@lienka9

@anonym_autor to ti neviem povedat,ale posielam vytah z toho co je na stranke.. a pisu ze treba dolozit,ale ja ked som sa informovala telefonicky vraveli,ze netreba dokladat mzdy a ani sme nedavali a ani v januari nic nechceli..mozno zavisi od pani co to riesi na danom urade..

@lienka9 čiže z toho mi vychádza že aj keď teraz máme zas vysoké príjmy budeme mať dotáciu lebo sa bude skúmať príjem z roku 2024 kedy sme tie príjmy mali nízke? 😀 No ok veď uvidím, nejak bolo nejak bude, teda pre mňa hlavne že nemusím nič riešiť nič nahlasovať a uvidím či sa v januári ozvú a čo budú chcieť 😊

misanthropicdann
25. sep 2025
@anonym_08c430

@danielinda
@anonym_autor

@anonym_08c430 čítal som ze je v plane ho zrušiť.

renie77
25. sep 2025

Prispevok konči od 1.1.2026

autor
25. sep 2025
@renie77

Prispevok konči od 1.1.2026

@renie77 nejaký zdroj?

renie77
25. sep 2025
@anonym_autor

@renie77 nejaký zdroj?