icon

Ako platiť daň z prenájmu izby v byte?

11. máj 2024

Zdravím.
Chcem sa informovať, aké sú podmienky v prípade, že by som chcel prenajímať 1 izbu v mojom byte, v ktorom zároveň bývam?
Chcem totiž poskytnúť ubytovanie kamarátovi, ale neviem ako to ošetriť z pohľadu dane z príjmu.
Nenašiel som totiž na internete informáciu ako to je, keď sa neprenajíma celá nehnuteľnosť, len jej časť.
Za odpovede vopred ďakujem.

lucka_ke
11. máj 2024

treba sa prihlásiť na Daňovom úrade na platenie dane z prenájmu nehnuteľnosti - dostaneš DIČ, s dotyčným uzatvoríš zmluvu, dohodnete si podmienky a po skončení roka podáš daňové priznanie typ B kde uvedieš všetky svoje príjmy (zo zamestnania aj z prenájmu) a môžeš so tam uplatniť aj výdavky na energie, upravíš ich tak, aby to zodpovedalo tej prenajímanej časti

autor
11. máj 2024

@lucka_ke ešte by ma zaujímalo, či je nejaká ročná suma, ktorú keď nájom neprekročí, tak sa daň neplatí?

lucka_ke
11. máj 2024

posudzujú sa celkové príjmy, čiže ak pracuješ tak už podávaš daňové a priznávaš všetky príjmy

autor
11. máj 2024

@lucka_ke ďakujem, aj som si myslel. Ale nepáči sa mi to veľmi, že zo zdanených peňazí mám ešte odviesť daň za niečo čo som už raz kúpil 😀

katica06
11. máj 2024

Ale veď neplatíš daň zo zdanených pežazí to je nezmysel. Platíš daň z prenájmu napr nájomné za jednu izbu bude 2000 euro za rok, tvoje výdavky 1000 euro , platíš iba z rozdielu.

autor
11. máj 2024

@katica06 no tie peniaze, ktoré by mi kamarát za nájom zaplatil sú z jeho výplaty, ktorá už prešla daňou z príjmu.. takto som to myslel

lucka_ke
11. máj 2024

no ale ak kúpiš za svoje zdanené peniaze niečo v obchode, obchodník tiež odvádza dane z príjmu...

katica06
11. máj 2024

U neho áno u teba nie. Si myslíš je keď pôjdeš do obchodu a z výplaty niečo nakúpiš , tak oni svoj príjem nepotrebujú zdaniť? Lebo u teba to už bolo raz zdanené. Národné hospodárstvo takto nefunguje.

gemerka17
11. máj 2024

Ak chceš prenajímať izbu vo svojom byte a kamarátovi, tak toto fakt nerieš. Ak mu dostatočne veríš a kamarát nie je blbec, tak žiadne dičo, danovy úrad, zmluva, vytiahne ti peniaze z účtu a dá v hotovosti. Toto je bežná prax. Akolkovek inak si len zbytočne skomplikujes život.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
11. máj 2024

@lonely66 jasné, že nie, jednalo by sa tak o 150-180eur mesačne

lonely66
Odpoveď bola odstránená
taminka1986
11. máj 2024

Je to kamarat. Proste ho ubytuj a vezmi peniaze. Dohodnite sa bez papiera. Naco si komplikujes zivot ked nemusis. Ak je to taky kamarat ktoremu veris a chces ho u seba mat,dohodnite sa na sume a vybavene. Naco do toho zapajat danovy urad 🫣

regina22
11. máj 2024

Napis mi ip