Ako podať daňové priznanie po zosnulom exmanželovi?
Prosím viete mi niekto poradiť s daňovým priznaním po exmanželovi?Zomrel v októbi 2924 i,od januára do augusta bol PN.September,október nepoberal nič,nebol ani UP nestihol sa zaevidovať.Ja som ani nevedela že to musím za neho podať,tak na daňovom mi dali termín maximálne do stredy a že tlačivo si mám stiahnuť z internetu.Z roboty mi poslali papier k ročnému zúčtovaniu. To tlačivo je normálne fyzická osoba typ A?Som z toho debil neviem fakt.
DP po zosnulom je potrebné podať najneskôr do troch mesiacov od dátumu úmrtia. Ak bol zamestnancom a nemal iné príjmy podáva dedič Typ A. Od zamestnávateľa treba potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, ak sa do toho nevyznáš oslov účtovníka
To ako fakt?Za prve je to ex. a za druhe zomrel.
Pracovnicke na DU,by som povedal,nech mu poslu doporucenu vyzvu...To mi hlava neberie toto...
@zalka to už mám, je tam napísané úhrn dane 0eur. On bol vlastne celý čas od 1.1.2024 do konca augusta, potom necelé 2 mesiace pred smrťou bol dobrovoľne nezamestnaný.
@tundra musia to podať dediči,v mojom prípade ešte maloletí takže ako ich porucnik musím to podať za nich.
@tundra zaujímavé, že? Prvý raz počujem
@miko_matata tiež som kukla ako puk.
Aha, tak to dáva zmysel v rámci dedičského konania.
@miko_matata áno kvôli tomu.
Autorka tak ti budu všade nuly a do poznamky napíš PN a dobrovoľne nezamestnaný a priložís k DP kópiu potvrdenia z jeho roboty.
@zalka super veľmi si mi pomohla ďakujem a prajem pekný víkend.
a nestačí čestné prehlásenie, že nemal príjem? skús zavolať správkyne dane
ak bol zamestnanec a nemal žiadne iné príjmy tak Ačko
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF...
tu si to vieš vyplniť aj vytlačiť
A ešte ma napadlo do poznamky napísať... DP za zosnulého podáva zákonný zástupca maloletých dedičov.
@tundra to, ze ti to hlava neberie, neznamena, ze sa to tak nerobí. Je to podla zakona a zial u nas plati, ze neznalost zakona neospravedlnuje. Doporucenu vyzvu mu nemusia vobec posielat, ocakava sa, ze dedic to ma vediet. Nech je to ake chce chore. Takze autorka taha za kratsi koniec, zial, takze hadat sa s danovym uradom jej moze este poskodit
@tundra ano nam povedali, ze my mame robit DP, do 3 mesiacov od umrtia.
@miko_matata presne tak, keby vznikli preplatky ci nedoplatky, vsetko ide do DK
Nemyslim si ze vysla nula. Ked budes vypisovat riadok nezdanitelna ciastka zakladu dane na danovnika nedavaj tu sumu co mas v potvrdeni od zamestnavatela ale daj celu rocnu sumu aj ked nezil cely rok. Danove priznanie sa podava do 3 mesiacov od umrtia, povinnost ma dedic, resp. domnely dedic ktoreho urci spravca dane. Vyzva sa nezasiela este nema danovy urad potvrdenia o prijmoch za minuly rok, to zamestnavatelia davaju az na konci aprila. Pokuta sa pri prvom poruseni nedava a tak isto ak prijem nepresiagol polovicu odpocitatelnej polozky.
Ak treba posli sukr.spravu mrknem na to 😉
Ďakujem už to mám spravené,bratová účtovníčka bola ochotná a spravila mi to nakoniec ona.
@decembrovciatko2015 veď píše, že bol na PN 01-08/24 a potom bez príjmu až do smrti... nemá žiadne zdaniteľné príjmy za 2024, nemá si na čo uplatniť nezdaniteľnú časť
@eleanor2510 v uvodnom prispevku chýbala info.o detoch a dedicskom konani😉

Pýtaj v mužov ej robote potvrdenie o zdaniteľných príjmoch... Píšeš ze bol PN... Od kedy?
Ono zrejme budeš potrebovať DP typ A a zrejme bude nulové resp. tam dáš ten prijem z potvrdenia z roboty, len napises potom do poznámky, že bol PN a potom dobrovolne nezamestnany, lebo asi zamestnancom už nebol keď po PN sa nevrátil do prace.