icon

Ako podať daňové priznanie pri ročnom zúčtovaní?

zobaka
30. jan 2025

Ahojte,

som zamestanana na tpp, ale bola som pn a nevychadza mi vratenie danoveho bonusu, personalistka v oraci mi povedala, ze musim podat spolu s muzovym, ale sama, lebo ona robi len rozne zuctovanie, ale danove nerobi, to si musim niekoho na to najat, alebo mozem svoje zuctovanie dat muzovi do prace? Ja sa v tom nevyznam, minuly rok mi to vyslo v pohode a teraz neviem co mam robit. Myslela som, ze ked donesiem muzov vyuctovanie, ze to tak urobi, ale ze nie. Dakujem 🙂

katarinaba
30. jan 2025

Na uplatnenie danoveho zakladu muza si musis urobit danove priznanie, nie je to mozne cez rocne zuctovanie. Takze ano, sama si robis, resp. si na to niekoho najdes. K danovemu priznaniu potrebujes potvrdenie o rocnom zuctovani manzela. Alebo si aj muz urobi danove priznanie, vtedy sa tam len zaskrtne, ze si ho muz podal.
V tomto moze byt totiz problem - DP sa podava standardne do 31.3. No rocne zuctovanie moze zamtel vykonat az 31.3. a potvrdenie vydat do lonca aprila. Ak by ste to potvrdenie do 31.3. nemali, musis si do 31.3. podat odklad danoveho priznania.

martul
30. jan 2025

@zobaka Áno, niekoho si pohľadaj vo svojom okolí, kto robí účtovníctvo a dane, keď spojíte príjmy vyjde vám vyšší daňový bonus. Muž nech si dá spraviť ročné zúčtovanie v práci, ty si sprav DP typ A, dolož tam manželov príjem a vyjde vám vyšší daňový bonus.

zobaka
autor
30. jan 2025

a ja si mozem dat urobit rocne vyuctovanie v robote ked mi vyjde nejaky preplatok a len bonus dat urobit u muza? Mam v tom chaos co teraz

katarinaba
30. jan 2025

@zobaka ak si v 2024 poberala danovy bonus ty, tak ty si musis podat DP, ty so mozes douplatnit muzov zaklad dane. Nejde to tak, ze ty cast a zvysok muz.
Mas zmatok, tak vyzoadaj v praci potvrdenie o prijme a najdi uctovnicku. Plus budes potrebovat od muza potvrdenie o rocnom zucovani. Pozor na terminy.

zobaka
autor
30. jan 2025

@katarinaba cize ja si nemozem dat urobit vyuctovanie u nas vo firme bez danoveho bonusu?

martul
30. jan 2025

@zobaka Nie, ty si spravíš daňové priznanie typ A. Nepožiadaj v robote o ročné zúčtovanie.

zobaka
autor
30. jan 2025

@martul oki, cize nemozem poziadat o rocne zuctovanie, len o potvrdenie, ja som bola uplne v tom, ze staci prilozit muzov prijem, alebo naopak...a teda ze mi skor vyjde prijem, nevedela som, ze to sa berie v cistom a vysla mi bieda za rok

martul
30. jan 2025

@zobaka tak.

zobaka
autor
30. jan 2025

@martul oki, dakujem