icon

Ako podať daňové priznanie: živnostník alebo fyzická osoba?

23. mar 2024

Dobrý deň,

v minulom roku som isty čas pracovala v poistovni Alli… a aktualne mam provizne listy, potrebujem podar DP, no neviem, ci DP mam podavat ako zivnostnik (szco) alebo ako FO (nakolko som istu čast roka bola aj klasicky zamestnana)
Ďakujem za radu 🙂

anos18
23. mar 2024

Musíš podať daňové priznanie typ B, kde zapracujes príjmy zo zamestnania ( par.5) a príjmy ako sprostredkovateľ (par.6)

autor
23. mar 2024

@anos18 som si aj myslela, ale reku popytam sa 🙂

anos18
23. mar 2024

Od zamestnávateľa by si mala mať potvrdenie o zdaniteľnej mzde. A na základe neho zápises mzdu, odvody aj daň.

anos18
23. mar 2024

A k príjmom zo sprostredkovania môžeš uplatniť paušálne výdavky

alka556
24. mar 2024

Medzi príjmy z činností sprostredkovateľov podľa osobitných predpisov, ktoré nie sú živnosťou podľa § 6 ods.2 písm. d) zákona o dani z príjmov-DP typB
Odd.V. je závislá činnosti, Oddie. VI-Tabuľka č-1 a r.8 je sprostredkovanie....
Vypočítať z príjmu 60% a dať do výdavkov v sumárne na r.10 (aj príjmy a k ním výdavky)...pod tým sú riadky a treba zakrížikovať
"Uplatňujem výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 zákona,,,prvé okienko §6 ods.1a2"

autor
25. mar 2024

@alka556 Prosim pekne do oddielu XIII napisem zaklad dane ktory som dosiahla v ceskej republike?

alka556
25. mar 2024

KOD štátu dáte 203, potom záleží aký druh príjmu máte....teda ak zo zamestnania, tak §5, ak zo živnosti, §6 a dáte tam celé "hrubé príjmy", potom vedľa výdavky všetky, ak boli vrátane aj odvodov na poistenie a vedľa len samotnú hodnotu odvodov, toto platí pre všetky paragrafy.
Ak ide o závislú činnosť=zamestnanie, tak potom aj Prílohu 3 vypĺňate pri §5, ak ide o živnosť, to tam nepatrí, teda zhrnuté, len v oddiele XIII budú tieto údaje zo živnosti, v prilohe č.3 už nie.

autor
26. mar 2024

@alka556 Ach, spravila som to, prosim neviem Vam to poslat na odkontrolovanie. Samozrejme zaplatim

tinqua
26. mar 2024

Autorka, B priznanie mas povinnost podať elektronicky...pristup mas? Lebo trva to obvykle 24h od podania ziadosti o autorizaciu kym ti udelia pristup na financnej sprave.

autor
26. mar 2024

@tinqua nemam

tinqua
26. mar 2024

Tak potom nepodas DP, osobne ti to nevezmu na danovom urade. Potrebujes pristup na financnu spravu v prvom rade, k tomu musis mat občiansky s cipom a citacku, potom si dat udelit autorizaciu a az potom mozes podat priznanie...nech pocitam ako pocitam, uz to nestihas nijak. Jedina moznost je najst uctovnika, ktoremu das splnomocnenie a ten to poda za teba, ale ako som povedala minimalne 24h trva udelenie prístupu, takze najneskor dnes.

alka556
26. mar 2024

Dobrý deň, môžte poslať a ak máte problém s registráciou na FS(finančnú správu), tak vás viem navigovať ako...nie je to nič zložité. B.
0911791965 baranovaala@centrum.sk
Viem vám info vysvetliť do mailu, netrvá to dlho a ani registrácia.