Ako pomôcť sestre s exekúciou a vyhlásiť bankrot?
Prosim poradte,na ake prispevky od štatu ma narok moja sestra.Bohuzial je na invalidnom dochodku,pobera 399€ mesacne.Dieta ma u pestinov a musi mesacne odvadzat na vyzivne 32 eur mesacne.Keby toho nebolo malo prisla o byvanie a je uz prakticky bez domova.Nevlastni ziaden majetok dom byt ani pozemky.Exekutor jej navyse zablokoval ucet v banke.Ako sa vlastne vyhlasuje bankrot aky je postup?Ma narok na neake prispevky od statu?Napriklad ochranny prispevok,prispevok na vyzivne pre jej dieta a prispevok na byvanie?Ako jej pomoct?
Nemá nárok na žiadny ochranný príspevok, lebo tak neexistuje
Ak chce vyhlásiť bankrot tak treba vyhľadať Centrum právnej pomocí
Lieci sa na depresiu a schyzofreniu.Bola viac krat hospitalizovana na psych.klinike.
@alexis41 ak chce vyhlásiť osobný bankrot, musí mať exekúcie min. 1 rok. Od výživného nebude oddlzena
Ak je ID musi jej nechať nejake peniaze nemôže si všetko sťahovať exekutor.
Prevo nie je dieta u teba? A 32€ vyzivneho nie je ziadna hitparada...
Preco jej pomahas az teraz a nie pred tym ako padla na dno?
Vyskúšajte aj poradňu komplexnej pomoci
https://pkp.gov.sk/kontakty/?csrt=1393827215224...
Nech si dochodok da posielat niekomu inemu na ucet,alebo teda postarke na ruku ale tam ked nema trvaly pobyt,neviem ci pojde.Nech to posielaju tebe na ucet,exekutor blokol ucet,nie invalidny dochodok.
@alexis41 preco / z coho ma clovek ako ona exekuciu? Nieco nakupila?
Pomôž jej tak, že si nu zoberieš k sebe a budeš ju živiť.
Nech si dochodok da posielat niekomu inemu na ucet,alebo teda postarke na ruku ale tam ked nema trvaly pobyt,neviem ci pojde.Nech to posielaju tebe na ucet,exekutor blokol ucet,nie invalidny dochodok.
@anonym_3177ee Takto to nefunguje. Exekútor môže požiadat sociálnu poisťovňu, aby časť dôchodku posielali priamo exekútorovi. Vola sa zo Exekučný prikaz.
@anonym_3177ee Takto to nefunguje. Exekútor môže požiadat sociálnu poisťovňu, aby časť dôchodku posielali priamo exekútorovi. Vola sa zo Exekučný prikaz.
@didi35 stale lepsie ako ked jej blokne cely ucet a k nicomu sa nedostane a moze zit zo vzduchu,takto jej aspon to blbe zivotne minimum musi zo zakona nechat a je to je ten obrovsky rozdiel.Aj ked maly ale stale lepsie ako 0.
Postup na oddlženie je taky, že si sestra telefonicky dojedna stretnutie v Centre právnej pomocí, ktore jej vypracujú návrh na vyhlásenie konkurzu. O pár mesiacov sud uznesením rozhodne o oddlžení, uznesenie zverejní v insolvencnim registri, čím sa jej doterajšie dlhy stanu voči nej nevymahatelne, s výnimkou výživného. Znamená to, že doterajšie exekúcie sa zastavia. Sestra bude následne po 10€ splácať poplatok 500€ za vypracovanie návrhu na konkurz. A samozrejme to výživné na deti, toho sa zbaviť nemožno. Ostatných dlhov sa “zbaví”.
No určite treba pomôcť hlavne ked je to psychiatrický pacient a sa čudujem vzhladom na jej diagnózy ze sa to neriešilo dávno
Lieci sa na depresiu a schyzofreniu.Bola viac krat hospitalizovana na psych.klinike.
@alexis41 je svojpravna?
Si neviem ani len predstaviť, že mam rodinu a ja mam schyzofreniu depresie a nechajú ma na ulici,ja v bludoch v stavoch urobím dlhy ešte som aj invalid
Ako ďakujem pekne, nehovorím že je to malina ale chorý človek je chorý človek
@enmery nesúhlasím s názorom,ze treba dať ruky preč od chorého príbuzného
Práveže opačne,za to tá žena nemôže a nieže nechce
@anonym_3a1a0a Ja nehovorím konkrétne o tomto, ale všeobecne...aj drogovo závislý je chorý, ale pokiaľ s tým on nebude chcieť niečo aktívne robiť, nikto na svete mu nemá ako pomôcť.
@didi35 stale lepsie ako ked jej blokne cely ucet a k nicomu sa nedostane a moze zit zo vzduchu,takto jej aspon to blbe zivotne minimum musi zo zakona nechat a je to je ten obrovsky rozdiel.Aj ked maly ale stale lepsie ako 0.
@anonym_3177ee Celkom nerozumiem, aky rozdiel. Nepomoze jej posielat si peniaze na iny ucet, lebo Socialna poistovna jej z dochodku strhne exekvovanu ciastku priamo pri zdroji, takze na ten akoze "iny" ucet uz pride nizsia suma. Takze takto sa to obist neda.
Ked uz ma bloknuty ucet exekutorom, tak ho ma bloknuty a pokial sa neoddlzi, tak jej ho exekutor neodblokuje.
@anonym_3177ee Celkom nerozumiem, aky rozdiel. Nepomoze jej posielat si peniaze na iny ucet, lebo Socialna poistovna jej z dochodku strhne exekvovanu ciastku priamo pri zdroji, takze na ten akoze "iny" ucet uz pride nizsia suma. Takze takto sa to obist neda.
Ked uz ma bloknuty ucet exekutorom, tak ho ma bloknuty a pokial sa neoddlzi, tak jej ho exekutor neodblokuje.
@didi35 tak este raz dostava 350eur,co jej chodi na ucet a nemoze ho vybrat,cize ma 0.Ak si bude posielat na iny ucet,exekutor jej musi nechat 180eur ako zivotne minimum zo zakona je to povinnost.Tak co je lepsie ma 0 alebo 180eur aspon.
@didi35 tak este raz dostava 350eur,co jej chodi na ucet a nemoze ho vybrat,cize ma 0.Ak si bude posielat na iny ucet,exekutor jej musi nechat 180eur ako zivotne minimum zo zakona je to povinnost.Tak co je lepsie ma 0 alebo 180eur aspon.
@anonym_3177ee Uz rozumiem, co tym bolo myslené. Avšak tento názor je nesprávny.
Exekútor musí zákonom stanovené obmedzenia rešpektovať VŽDY, aj pri blokácii bankového účtu. Exekučný zákon na to pamätá. Viď odsek 2 dolu.
§ 104 Pohľadávky nepodliehajúce exekúcii
(1)
Exekúcii prikázaním pohľadávky z účtu v banke nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur a prostriedky, ktoré sú výslovným vyhlásením povinného určené na výplatu miezd jeho zamestnancov na výplatný termín najbližší dňu, keď bol banke doručený príkaz na začatie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke.....
(2)
Ak má povinný zasielanú mzdu alebo iné príjmy na účet v banke, exekúcii odpísaním z účtu v banke nepodliehajú ani prostriedky do výšky sumy, ktorá sa podľa zákona nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy alebo z iných príjmov, a to od momentu, keď táto skutočnosť bola banke oznámená. Povinný na žiadosť banky oznámi výšku tejto sumy. Ak exekútor nesúhlasí s výškou sumy, ktorú uviedol povinný, pre banku je rozhodujúca výška sumy, ktorú označil exekútor.
@anonym_3177ee Uz rozumiem, co tym bolo myslené. Avšak tento názor je nesprávny.
Exekútor musí zákonom stanovené obmedzenia rešpektovať VŽDY, aj pri blokácii bankového účtu. Exekučný zákon na to pamätá. Viď odsek 2 dolu.
§ 104 Pohľadávky nepodliehajúce exekúcii
(1)
Exekúcii prikázaním pohľadávky z účtu v banke nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur a prostriedky, ktoré sú výslovným vyhlásením povinného určené na výplatu miezd jeho zamestnancov na výplatný termín najbližší dňu, keď bol banke doručený príkaz na začatie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke.....
(2)
Ak má povinný zasielanú mzdu alebo iné príjmy na účet v banke, exekúcii odpísaním z účtu v banke nepodliehajú ani prostriedky do výšky sumy, ktorá sa podľa zákona nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy alebo z iných príjmov, a to od momentu, keď táto skutočnosť bola banke oznámená. Povinný na žiadosť banky oznámi výšku tejto sumy. Ak exekútor nesúhlasí s výškou sumy, ktorú uviedol povinný, pre banku je rozhodujúca výška sumy, ktorú označil exekútor.
@didi35 a ten blokol cely ucet k peniazom ziadnym sa nedostane,svagor mal tolko exekucii,ze az.Ale bol riadne zamestnany,takze mu to zivotne minimum museli nechat,ale keby mal vyplatu posielanu na ten bloknuty ucet ma velku 0,takto mu posielali zbytok vyplaty na iny ucet.Neviem,co pisem nezrozumitelne.Zakony su zakony,a velka diera v nich.A takto je to dobre.Takze nech si pani da posielat dochodok na iny ucet,aspon cosi bude mat a nie 0.
@kitycat už si predala ten byt a mama si ide po svojej linke?
@karolinakr na jar, uz o tom vie