icon

Ako posielať peniaze študentom v Českej republike?

20. aug 2025

Ako ste to riesili,ak máte študenta v CZ a posielate im peniaze na účet? Účet stavebného denta je vedený v banke na SK a je tam možnosť "presúvať" si peniaze na korunovy účet,má aj českú bankomatovú kartu. Ako na novom štýle života v CZ neprerobit?

zic
20. aug 2025

@anonym_autor tak bud to vyriesis Revolutom alebo teoreticky fio mozes mat aj v eur ucet aj v CZK (s kartou ku kazdemu)... Len banky maju zase nevyhodny kurz na prevod... Zalezi, ako velmi bezpracne to chces a kolko penazi budes posielat a kolko chces usetrit... pomer "cena / vykon"... moznosti su rozne

autor
20. aug 2025
@zic

@anonym_autor tak bud to vyriesis Revolutom alebo teoreticky fio mozes mat aj v eur ucet aj v CZK (s kartou ku kazdemu)... Len banky maju zase nevyhodny kurz na prevod... Zalezi, ako velmi bezpracne to chces a kolko penazi budes posielat a kolko chces usetrit... pomer "cena / vykon"... moznosti su rozne

@zic áno toto chcem vedieť: študent má slovensky účet a nejako si to tam v tom svojmu internetbankingu môže prekliknut na korunovy účet (ja tomu nerozumiem). Má aj dv bankomatovej karty sk a CZ. Ale keby hocikto chce zo Slovenska na ten účet posielať peniaze,tak ako na Tom neprerobit,keď si to bude presúvať na ten korunovy v CZ?

autor
20. aug 2025

Príklad ja pošlem 1000€ zo slovenského na slovenský a študent v CZ si podľa potreby nejakú časť presunie alebo bude platiť len českou kartou v obchodoch

doriiis
20. aug 2025

Mám účet vo Fio.Tento týždeň som normálne cez Euro platbu platila € na český Fio účet.Platba prebehla za pár minut

zic
20. aug 2025
@anonym_autor

@zic áno toto chcem vedieť: študent má slovensky účet a nejako si to tam v tom svojmu internetbankingu môže prekliknut na korunovy účet (ja tomu nerozumiem). Má aj dv bankomatovej karty sk a CZ. Ale keby hocikto chce zo Slovenska na ten účet posielať peniaze,tak ako na Tom neprerobit,keď si to bude presúvať na ten korunovy v CZ?

@anonym_autor ako pise @doriiis, len je tam "problem", ze fio (a vsetky banky) maju "blby / drahy kurz"... ktorym sa to prepocitava. Ale funguje to luxusne naprilkad v tom Fio... posles eura na iban a on dostane CZK (napriklad)...
Len je otazne, ze ci sa vam bude pacit ten kurz. Na "spekulovanie" za lacnejsie potom sluzia rozne ine platformy (bud Revolut alebo cisto na prevod Roklen... online zmenaren)... ale asi kvoli 1000 euram sa to neoplati (ten Roklen)..
Revolut neviem ako funguje (respektive viem teoreticky, ale nepouzivam ho)

maranco
20. aug 2025

Založ si účet na wise.com ty pošleš zo svojho € účtu € do Wise a z neho pošlú CZK na účet v mene CZK.
Alebo nech si to robí študent môže mať 2 účty jeden v mene € druhý v CZK, bezplatné účty vo viacerých menách má napríklad FIO a má tam okamžité platby v mene € aj v mene CZK.

maranco
20. aug 2025

A keď bude potrebovať veľmi rýchlo zameniť peniaze, že nechce čakať na Wise tak to urobí za pár sekúnd, ale trochu nevýhodným kurzom FIO

jockey
21. aug 2025

@anonym_autor Však si založte Revolut, je to zadarmo, sú tam najvýhodnejšie kurzy (blízko stredu) a prevody sú okamžité.
Nerozumiem, kde je problém.
A výraz "bankomatová" karta, to je niečo strašné.
Je to raz a pre vždy "platobná" karta.