icon

Ako postupovať pri predaji a kúpe nového bytu?

gesture
18. feb 2025

Ahojte,

Mozno mi budete vediet poradit. Pred 15 mesiacmi mi necakane umrel 36 rocny priatel. Pred skoro 5 rokmi som si este ako slobodna kupila byt na hypoteku a potom spoznala s mojim zosnulym priatelom.

Tym, ze sa stala tato tragicka udalost nechcela som robit unahlene rozhodnutia, odisla som nacas byvat k rodicom. Uvedomila som si, ze do toho bytu sa uz nemozem vrati a budem ho musiet predat..

Mate niekto skusenosti ako je lepsie postupovat? V juli sa ma konci fix na hypoteku a plus to bude 5 rokov od kupy bytu. Je lepsie najskor predat byt a potom hladat novy? Alebo to skusat subezne?

Vopred dakujem za akukolved dobremienenu a aj kriticku radu. Minuly rok bol velmi tazky a citim sa uplne vyhorena. Budem rada za akukolvek radu alebo skusenost.

zic
18. feb 2025

Da sa vsetko (a nie je to nic ojedinele kupovat / predavat naraz), ale asi z pohladu "nervov" je jednoduchsie najprv predat a v klidku kupit novy...

lucka_ke
18. feb 2025

ja by som ho dala do prenájmu

gesture
autor
18. feb 2025

@zic dakujem za radu. Nad tym som aj rozmyslala..ze by to bolo asi v mojej situacii najlepsie.

wade
18. feb 2025

Hlavne si ustraz tych 5 rokov kvoli dani z prijmu. Co sa tyka kupy noveho, kedze mas kde byvat, neunahlil by som sa, ale ani by som nejak extra necakal. Zalezi tiez od tvojej bonity a ci v pripade najhorsieho vies tahat 2 hypoteky naraz (stary je este v procese predaja, a novy uz musis vyplatit). Prenajat iba v pripade, ze ostanes byvat u rodicov, alebo potrebujes este cas na rozhodnutie co dalej.

denkabemommy
18. feb 2025

@gesture úprimne najskôr predať a potom kúpiť, lebo stane sa, že niekomu neschvália hypo, rozhodnú sa na poslednú chvíľu pre iný byt… istota je istota. Sami sme tak riešili bývanie, ešte 5mes. po predaji sme bývali v byte (po dohode s kupujúcim samozrejme) a bolo to lepšie, aj sme si v kľude zariadili náš nový byt, aj sme sa v klude stihli vysťahovať zo starého 🙂

alenka58
18. feb 2025

záleží od toho ako rýchlo chceš bývať, svoj daj na predaj a pozeraj si byt aký by Ti vyhovoval, uvidíš čo sa podarí

lucik194
18. feb 2025

v prvom rade, je mi to veľmi luto co sa stalo .....

asi by som byt na rok prenajala s tym, ze by som zacala hladat druhy. najomnikom by som hned povedala, ze to moze byt len na rok, kedze ho planujes predat.

s kupou to je teraz take ake je, bytov schopnych je velmi malo..... moze to trvat dlhsie, tiez vybavovanie okolo KN trva dlhsie .....

najdi najomnikov, nech z toho nieco mas, v juli konci 5 ročný fix, potom zacni nieco riesit

tilly
18. feb 2025

V tvojom prípade určite počkaj do júla, možno septembra. V lete ide všetko pomalšie. Najprv predaj, potom kupuj, ale sleduj inzeráty a rob si obraz o tom, čo a za koľko je.

sasa1310
18. feb 2025

byt treba predať po 5 rokoch od dátumu na LV, aby si neplatila dane. A predaj/kúpa sa to robí tak, že najskôr si nájdeš vhodný byt a potom ideš predávať a dáva sa rezervačná záloha. Určite je to tak lepšie ako naopak, lebo potom sa ti nemusí naskytnúť byt podľa tvojich predstáv a budeš nútená niečo kúpiť lebo už budeš mať byt predaný. A byty sa predávajú po celý rok, aj cez leto aj deň pred Vianocami

mk1111111111
19. feb 2025

@sasa1310 len ona pise, ze byva u rodicov