Ako postupovať pri škode spôsobenej rekonštrukciou bytu?
Ahojte, idem sa spýtať v mene mojich rodinných známych (80), ktorým by som chcela pomôcť.
Idem pátrať aj na nete, aj cez chat gpt, ale keď mi niekto povie zo svojich skúsenosti, budem veľmi vďačná.
Známy bývajú v staršom panelákovom dome. Nad nimi kúpil byt niekto, koho doposiaľ nevideli. Vyvesil oznam o rekonštrukcii, bez kontaktu. Podľa informácií, ktoré máme dochádza ku zásahu do nosných priečok. To, že je tam neprimeraný hluk, vibrácie a prach je normálne. Mojich známych však vytopili. Babka s dedkom sa teda vyviezli hore a našli v byte maloletých rómov, ktorí ich poslali kade ľahšie a žiadne kontakty na majiteľov im nedajú.
Ako postupovať?
1. Smerom ku stavebnému úradu na zistenie povolenia na stavbu? Možno ho majú, to nevieme.
2. Smerom ku správcovi bytového domu - zásah do nosných priečok?
3. Smerom ku poisťovni? Nahlási sa udalosť tam alebo si to majú uplatniť voči majiteľovi?
4. Smerom ku majiteľovi nehnuteľnosti?
Všetci, čo mohli z tohto domu išli ku rodine, na chaty, kde sa len dalo.
Žiaľ oni dvaja, obaja ťažko chorí nemajú ku komu ísť.
Chcem im pomôcť a vybaviť čo najviac za nich.
Ďakujem.
Ak doslo k vytopeniu bytu pocas rekonstrukcnych prac, je potrebne informovat spravcu bytovky. Ak su podozrenia, ze dochadza k zasahu do nosnych priecok, je potrebne poziadat spravcu bytovky aby neodkladne poziadal o staticky posudok.
Ak nie je urobeny staticky posudok, spravca musi ziadat zastavenie vsetkych prac do doby kym nebude urobena obhliadka statikom kedze tu sa uz prechadza do pasma ohrozenia verejneho zdravia a bezpecnosti a zaroven k poskodzovaniu cudzej veci kedze byt je sucastou bytoveho komplexu.
Je treba to riesit cim skor pretoze ak su skutocne robene neodborne zasahy do nosnikov, existuje moznost, ze objekt bude posudeny ako neobyvatelny do doby kym skody nebudu opravene.
Nechcem malovat certa na stenu, ale z toho co popisujes to znie vazne.
Každý bytový dom má zástupcov vlastníkov, tak v prvom rade treba kontaktovať ich, oni by mali vec riešiť so správcom a so stavebným úradom a zistiť či je na prerábku vydané stavebné povolenie. Vlastník bytu sa dá zistiť zo zmluvy o výkone správy uzavretou medzi vlastníkom bytu a správcom a tiež cez katasterportál. Ak majú byt poistený, nahlásiť škodovú udalosť poisťovňi, ak nie, riešiť škodu od majiteľa bytu, ktorý škodu spôsobil. Takto by sa malo podľa mňa postupovať.
@done chápem, zástupca vlastníkov bytov je starsia 70 ročná pani / tiež to nechápem /, ktorá nemá nejako snahu byť súčinná.
Ak doslo k vytopeniu bytu pocas rekonstrukcnych prac, je potrebne informovat spravcu bytovky. Ak su podozrenia, ze dochadza k zasahu do nosnych priecok, je potrebne poziadat spravcu bytovky aby neodkladne poziadal o staticky posudok.
Ak nie je urobeny staticky posudok, spravca musi ziadat zastavenie vsetkych prac do doby kym nebude urobena obhliadka statikom kedze tu sa uz prechadza do pasma ohrozenia verejneho zdravia a bezpecnosti a zaroven k poskodzovaniu cudzej veci kedze byt je sucastou bytoveho komplexu.
Je treba to riesit cim skor pretoze ak su skutocne robene neodborne zasahy do nosnikov, existuje moznost, ze objekt bude posudeny ako neobyvatelny do doby kym skody nebudu opravene.
Nechcem malovat certa na stenu, ale z toho co popisujes to znie vazne.
@bu_bu_bubak pod spravcom myslime SBD napríklad? Tak tam vraj niekto volal, neviem kto a vraj ich odbili, že čo s tým oni majú. To sa mi nechce veriť. Chcem to ísť zajtra riešiť, avšak ja nie som vlastník bytu a pani nie je tak mobilná, aby išla so mnou. Skôr informatívne sa chcem opýtať.
@bu_bu_bubak pod spravcom myslime SBD napríklad? Tak tam vraj niekto volal, neviem kto a vraj ich odbili, že čo s tým oni majú. To sa mi nechce veriť. Chcem to ísť zajtra riešiť, avšak ja nie som vlastník bytu a pani nie je tak mobilná, aby išla so mnou. Skôr informatívne sa chcem opýtať.
@anonym_autor daj si napísať splnomocnenie od vlastníka bytu pre konanie so správcom a stavebným úradom, nemalo by sa vyžadovať overenie. Správca musí konať, je za to platený.
@anonym_autor daj si napísať splnomocnenie od vlastníka bytu pre konanie so správcom a stavebným úradom, nemalo by sa vyžadovať overenie. Správca musí konať, je za to platený.
@done dakujem
@anonym_autor da sa dat podnet na spravcu bytovky (ak je v sprave sbd, tam je usek na ohlasovenie staviebnych uprav, ale o iny spravca. Idealne mailom, musia odpisat), tiez na mestsky/obecny urad, ci maju stavebne povolenie a pod. Reaguju rychlo.
@anonym_autor v prvom rade fotodokumentácia a nahlásiť na bytovom družstve - musia mať kontakt na majiteľa....prípadne domový dôverník v paneláku .- ak majú....
@anonym_autor v prvom rade fotodokumentácia a nahlásiť na bytovom družstve - musia mať kontakt na majiteľa....prípadne domový dôverník v paneláku .- ak majú....
@mogaa domovy dovernik to vie a neriesil to, ma 75r. Tak jedine ten spravca. A potom poistovna.
@anonym_autor
No to zavisi od toho koho maju. Bud ako SVB maju zvoleneho ako spravcu niekoho z obyvatelov bytovky alebo maju nejaku firmu ktora sa zaobera spravou bytovky.
To, ze je spravkyna 70-rocna zena je irelevantne. Tato funkcia so sebou nesie zodpovednost a povinnosti. Tu sa nejedna o akesi reprezentativne miesto.
Pani si zrejme chce narobit maler pretoze ked dojde k nejakemu problemu tak ju budu grilovat preco nekonala. Samozrejme, vlastnici musia na problem upozornit ak nejaky vznikol, ale pani nemoze argumentovat, ze ona s tym nic nema alebo o nicom nevedela.
Spravca ma pocas rekonstrukcii narok ziadat od VB aby zdokumentoval veci ako su staticky posudok. Toto chrani nielen vlastnika ale aj samotneho spravcu ktory ma dohliadat na to aby nedochadzalo k poskodeniu objektu.
Musia tam mat pekny bordel v spolocenstve. Neznalost zakona ci nezaujem cloveka neospravedlnuje. Radsej by som sa zacal modlit keby som bol na mieste spravkyne pretoze ta pojde medzi prvymi na kobercek.
stavebny urad, mestky urad , podat podnet, maju pravo stopnut rekonštrukciu a preverit to
je tam nejaká lehota takže čim skorej
stavebny urad, mestky urad , podat podnet, maju pravo stopnut rekonštrukciu a preverit to
je tam nejaká lehota takže čim skorej
@sara07 mestsky urad s tym nema nic, stavebny urad, spravca. Obaja boli kontaktovani bez dalsieho riesenia. Idem zistovat zajtra situaciu ja.
@anonym_autor na mestkom urade byva stavebny urad, odbor , pozri web vášho mesta , my sme toto riešili u brata
@sara07 no jasne, stavebny urad ano to viem kde je, mam tam zajtra namierene, je to samostatna cast na magistrate mesta, cize zajdem tam.

Každý bytový dom má zástupcov vlastníkov, tak v prvom rade treba kontaktovať ich, oni by mali vec riešiť so správcom a so stavebným úradom a zistiť či je na prerábku vydané stavebné povolenie. Vlastník bytu sa dá zistiť zo zmluvy o výkone správy uzavretou medzi vlastníkom bytu a správcom a tiež cez katasterportál. Ak majú byt poistený, nahlásiť škodovú udalosť poisťovňi, ak nie, riešiť škodu od majiteľa bytu, ktorý škodu spôsobil. Takto by sa malo podľa mňa postupovať.