icon

Ako postupovať pri zrušení príspevku na hypotéku?

michalka005
25. aug 2025

Ahojte. Minulý mesiac sme refinancovali hypotéku. Bolo nám povedané ,že príspevok sa zruší automaticky . Avšak ,dnes priateľovi nabehli peniaze znova aj keď už má zaplatenú novú splátku . Treba to zrušiť priamo alebo sa to teda zruší automaticky a tieto peniaze máme vrátiť ? Ďakujem

vladuska20
25. aug 2025

To asi posielaju pozadu,ako vsetko takze to mozno bol posledny prispevok a potom sa zrusi,ale lepsie sa opytat priamo na urade.Istota je istota.A naco to bral,ked teraz navysoval??

ekira1
25. aug 2025

@michalka005 radšej sa spýtajte a úrade, aby ste potom nemuseli vraciať neviem koľko..

david294
25. aug 2025

treba ist na urad a zrusit to, my sme tam boli., lebo potom bude treba vracať peniaze

anonym_fbe615
25. aug 2025

@michalka005 A prečo by ste ho uz nemali dostať? Aky je tam dôvod? Refinancovanie? Či máte vyšší plat ako to maximum čo sa tam uvádza?

michalka005
autor
25. aug 2025
@vladuska20

To asi posielaju pozadu,ako vsetko takze to mozno bol posledny prispevok a potom sa zrusi,ale lepsie sa opytat priamo na urade.Istota je istota.A naco to bral,ked teraz navysoval??

@vladuska20 nerozumiem otázke ,že načo to bral,keď teraz navyšoval?

michalka005
autor
25. aug 2025
@anonym_fbe615

@michalka005 A prečo by ste ho uz nemali dostať? Aky je tam dôvod? Refinancovanie? Či máte vyšší plat ako to maximum čo sa tam uvádza?

@anonym_fbe615 áno ,refinancovanie.

ekira1
25. aug 2025
@michalka005

@anonym_fbe615 áno ,refinancovanie.

@michalka005 refinancovanie ako dôvod nedostať zrušili, nie?

michalka005
autor
25. aug 2025
@ekira1

@michalka005 refinancovanie ako dôvod nedostať zrušili, nie?

@ekira1 riešila nam to finančná . Zlucovali sme viac úverov +Pss do jednej hypotéky +navýšenie. Tým pádom by to malo byť zrušené ,keďže nejde o čistý refinanc.

martina7578
25. aug 2025

Nedalo sa to spraviť tak, že požiadať rovnakú banku o zníženie úrokovej sadzby aby príspevok pokračoval? Ostatné by ste si zlúčili do druhého úveru.

michalka005
autor
25. aug 2025
@martina7578

Nedalo sa to spraviť tak, že požiadať rovnakú banku o zníženie úrokovej sadzby aby príspevok pokračoval? Ostatné by ste si zlúčili do druhého úveru.

Nie ,nedalo keďže som na RD a vychádzalo to takto najlepšie. Ja som len chcela vedieť ,či sa to zruši automaticky alebo máme ísť radšej osobne.

martina7578
25. aug 2025
@michalka005

Nie ,nedalo keďže som na RD a vychádzalo to takto najlepšie. Ja som len chcela vedieť ,či sa to zruši automaticky alebo máme ísť radšej osobne.

@michalka005 A bolo by vôbec možné mať pokračovať bonifikáciou hypotéky keby napríklad banka znížila úrokovú sadzbu zo 4,5 na 3,4%?

michalka005
autor
25. aug 2025
@martina7578

@michalka005 A bolo by vôbec možné mať pokračovať bonifikáciou hypotéky keby napríklad banka znížila úrokovú sadzbu zo 4,5 na 3,4%?

@martina7578 to netuším .Možno áno, keďže je to úver na bývanie a pri splnených podmienkach by to šlo ,len neviem či netreba novú žiadosť .To by trebalo prezistit. Nie som v tom zbehla.
Nám VÚB nechcela znížiť . Prešli sme do UniCredit a sadzba zišla presne z 4.89 vo Vubke na 3.40. v UniCredit.

olussa
10. okt 2025

@michalka005 Nárok sa vypláca mesačne pozadu, čiže ak ste refinancovali v júli, za júl ste ešte mali nárok a vyplatený bol v auguste. Banky posielajú info úradom pravidelne v súboroch každý mesiac, ak by ste nemali za daný mesiac nárok, úver by bol za ten mesiac neidentifikovaný a príspevok by už neprišiel. Každopádne príde rozhodnutie o odňatí príspevku kde je aj info od ktorého mesiaca sa odníma.

michalka005
autor
11. okt 2025
@olussa

@michalka005 Nárok sa vypláca mesačne pozadu, čiže ak ste refinancovali v júli, za júl ste ešte mali nárok a vyplatený bol v auguste. Banky posielajú info úradom pravidelne v súboroch každý mesiac, ak by ste nemali za daný mesiac nárok, úver by bol za ten mesiac neidentifikovaný a príspevok by už neprišiel. Každopádne príde rozhodnutie o odňatí príspevku kde je aj info od ktorého mesiaca sa odníma.

@olussa museli sme ešte doložiť papier o splatení hypotéky. Ale máme to už vyriešené ,ďakujem