Ako prenajať byt a znížiť daňové zaťaženie?
Ženy raďte prvy krat idem dať do nájmu byt. Čo mám kde nahlásiť a či vobec a čo všetko si možem odpočítať aby som znížila daň. Ide o to, že povedzme priklad od nájomcu pytam 300€ mesacne, a to 150€ mam najom a 100€ hypoúver na byte, 50€ elektriku. Bodka nic viac nic menej. Nejde mi o zárobky. Citala som o povinnosti registrovanie na daňovom.
Hypouver?
Tak najomca ma platit energie a prenajom.
Prečítaj si:
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/4...
čo sa týka nákladov aktuálne info nájdeš na finančnej správe
https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...
to aky mas hypouver nikoho nezaujima....prenajom + ucty...nezabudni na DIČ ...jaj a prespokladam ze zamestnavatel ti uz tym padom zuctovanie robit nebude, tak si pohladaj účtovníčku
@katkaseiner ak zaradi byt do obchodneho majetku, tak uroky si do nakladov moze dat...
Jednoduche Bckove priznanie spravi aj cvicena opica... ved tam vypise tak 15 riadkov ak vobec (vacsinu doda zamestnavatel na tlacive a ten zvysok si opise zo svojej danovej evidencie)... toho sa nemusi bat.
@zic ok tak toto sa priznam ze neviem, nemam byt v obchodnom majetku len ako FO
@katkaseiner aj ako FO mozes zaradit byt do OM...
1, vyhody - mas omnoho vacsiu moznost zapocitania nakladov (DzN, poistenie nehnutelnosti, uroky z hypoteky, vymena aj vstavanych sportebicov, prerabky, odpisy - 1/40 z nadobudacej ceny kazdy rok)
2, nevyhoda - pri predaji stracas moznost oslobodenia od dane... danis rozdiel medzi predajnou sumou a zostatkovu hodnotou...
@martinkatinka a co si myslis ze je v cene ak prenajimas? Mas pokryty aj uver. Treba byt po zaplateni dane aspon na 0.
@11brano11 hmm... tazko povedat... uroky sa odpocitavaju ked mas byt v OM, takze prakticky ziadne dane (alebo minimalne... aj s odpisom nehnutelnosti). Odvody sa neplatia. Investicie do bytu a zariadenia, ked mas dobrych najomnikov robis raz za - 15 rokov?
Mozno mas zle skusenosti, ja za tie roky, viacere byty... nemozem povedat... asi to musis vediet (ako hocico ine, comu sa venujes)...
Aj investiciu do financnych nastrojov mozes robit dobre a zarobit alebo zle...
Mozem sa opytat ako je to v pripade zdedenej nehnutelnosti v priamom rade, ktora je zaradena do OM a v prenajme. V pripade predaja je oslobodena od dane?
@mims myslim si, ze nie... je nutne pockat 5 rokov:
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/zdanova... © Podnikajte.sk
V súlade s § 9 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku) nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov), okrem príjmu, ktorý plynie daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia.
Pre správne určenie uplynutia 5-ročnej lehoty je potrebné, aby daňovník správne zadefinoval deň nadobudnutia nehnuteľnosti. Podľa občianskeho zákonníka je moment nadobudnutia vlastníctva k zdedenej nehnuteľnosti deň smrti poručiteľa (nie dátum vkladu do katastra nehnuteľností).

Registrovat sa na danovom musis. Hypo do nakladov nedavas (nemozes ani dan z nehnutelnosti ani poistku), ak byt nemas v obchodnom majetku (ak ho das do obchodneho majetku, stracas oslobodenie od zdanenia pri predaji, ale mozes zapocitat uroky z hypo, dan z nehnutelnosti aj poistku za byt).
Je toho ale teda o dost viac. Robit musis minimalne danovu evidenciu (prijmy a vydavky zapisujes - aspon do excelu - chronologicky... a z toho potom vyrobis danove priznanie buduci rok....