icon

Ako riešiť dlh voči zdravotnej poisťovni?

29. máj 2024

Ahojte. Mám 26 rokov ale teda problém ako bič a k tomu som si ho v podstate neuplietla na seba ja sama. Ide o doho voči zdravotnej poisťovni Union. Z osobných a neskôr aj zdravotných dôvodov som prerušila v novembri 2018 štúdium na strednej škole, kvôli dosť škaredému napadnutiu partnerom s ktorým som vtedy bývala som dostala dosť ťažké psychické a neskôr aj fyzické problémy, v podstate som bola v stave kedy mi šlo zdravotne o život. V tomto obdobi som nebola schopna pracovat, samozrejme su o tom lekarske zaznamy, problem je ten ze v roku 2018 myśim ze to bolo v marci som doložila do socialnej poisťovnej ak banky potvrdenie o štúdiu, kedy mi povedali ze v pripde že sa nic nezmení je platné do 26 rokov. Akonáhle som štúdium prerušila tak som nahlásila zdravotnej aj socialnej poistovni že je to aktualny stav. Poisťovňa mi tvrdila ze z ich strany je vsetko vporiadku, do poisťovne som volala asi 20x najmenej za cele obdobie 2018-2021. Nebol žiaden problém, údajne aj po prerušení potvrdenie obdržali a vsetko je vporiadku. V roku 2022 mi prisliel list v ktorom stálo že mám doh voči zdravotnej poisťovni za obdobie 2018-2021, v sume 2845€. Hned som volala do poisťovne, kde sa samozrejme vykrúcali, že oni o žiadnom prerušení nevedia, že nemajú ani žiadne potvrdenie, skrátka presný opak toho čo tvrdili predtým. Pokúsila som sa situáciu riešiť verejným ochrancom práv, žial neúspešne, nakoľko si poisťovňa tvrdí svoje a odmieta jej pochybenie. Celé to obdobie som bola zavádzaná, napriek tomu že som sa informovala. Máte niekto podobnú skúsenosť? Doteraz som nemala možnosť práve kvôli spomínanému zdravotnému stavu dlh riešiť. Samozrejme je mi jasné, že napriek tomu že pochybila poisťovňa dlh zaplatiť musím, do novej práce nastupujem od 1.06.2024. Aktuálne bola vec postúpená vymáhacej spoločnosti napriek tomu že som poisťovni niekolko krát písomne oddôvodnila že som príjem nemala a nepracovala som, cize som dlh splácať nemohla a keďže som nemala prácu nemohol mi byť poskytnutý ani úver. Chcem sa len opýtať či bol niekto v podobnej situácii a prípadne aké následky voči mne môže vyvodiť vymáhacia spoločnosť, kontaktovala som ich o celej situácii ale myslím že nie sú ochotní chápať že aj keby veľmi chcem úver mi nedajú a prvú mzdu na postupné splácania obrdžím až 15.07.2024. Ďakujem za odpoveď a prípadné podobné skúsenosti.

la_dolce_vita
29. máj 2024

Cize si prerusila studium a nebola si sa prihlasit na urad prace?

alenah31
29. máj 2024

poistovna nepochybila ani ta nezavadzala. Ze ty nepoznas zakony o soc a zdr. posteni a nevies si pozrieť ani to zakladne - kedy si poistencom statu - je tvoj problem - bohuzial. Bohvie ako si to poistovni vysvetlila a preco ti odpovedali tak ako ti odpovedali. V momente ako si prerusila studium - naslednym dnom prestavas byt poistencom statu - bud sa evidujes na UP a stavas sa nim opat alebo sa stavas samoplatcom - platis si statom urcene minimum sumy zdr. poistenia. Ak pises, že si prrusila studium zo zdr. dovodov - vtedy po dolozeni spravy o zdr. stave a ziadosti - je na to tlacivo - ostavas poistencom statu aj nadalej. Toto tlacivo potvrdzuje lekar a aj skola kde je jasne uvedene prerusenie studia zo zavaznych zdr. dovodov. Pre zdr. poistovnu si vlastne PN a aj vtedy si poistencom statu. Neviem co si dokladala na SP - pretoze odvody do SP povinne nie su - im je jedno ci si ich platis alebo nie. A banka? Aj po preruseni studia mas statut studenta a ucet zadarmo len do konca sk. roku v ktorom k preruseniu doslo. Ak si skoncila v marci 2018 este do konca augusta 2018 si povazovana za studenta bola - do banky nasledne potvrdenie o navsteve skoly nedokladas ty, ale banka cerpa info zo systemu kde si vedena ako student na zaklade infa z konkretnej skoly a to si ty uz od septembra 2018 nebola.

autor
29. máj 2024

@la_dolce_vita áno lebo som kontaktovala aj príslužný úrad práce kde mi bolo oznámené že zaregistrovali že som štúdium prerušila ale kvôli zdravotným problémom sa nahlasovať nemusím, lebo som zdokladovala na úrade že som pod dohľadom lekárov a som práceneskopná

autor
29. máj 2024

@alenah31 chápem ale keď mi úrad práce oznámil že v prípade že som bola celú dobu po dohľadom lekárov ako práceneshopná prečo by to nemali uznať na zdravotnej poisťovni, veď je hlúposť že niekomu je opakovane vystavená dohodobá PN, človek to aj zdokladuje a poisťovňa vidí v systéme že pn prebiehala a napriek tomu mi vystaví dlh, nemyslim si že je tento postup správny, skôr mi to z ich strany príde ako nasimulovanie toho že som nejaký nezodpovedný ťuťko ktorý si nevie zrátať dve a dve, úradom práce som tak isto bola informovaná že sa v prípade dlhodobo prebiehajúcej pn nahlasovať nemusím ani po skončení štúdia, ved clovek nemoze byt súčasne pn a aj evidovaný na úrade práce

alenah31
29. máj 2024

pokial si na UP zdokladovala PN - bolo ti vystavene potvrdenie - neexistuje, aby zdr. postovna od teba vymahala dlzne poistne. Lekar ti vie vystavenu PN zo sytemu vytiahnut aj teraz. No ak si na UP evidovana nebola a PN im neodovzdala - len si im ju oznamila - trebalo ju odovzdat aj na zdr. poistovni. Chod k lekarovi nech ti vystavi odpis - kazda PN ma svoje cislo a dones ten odpis na zdravotnu poistovnu - konanie vo veci postupenia dlhu bude zastaveny. Pracovala som u exekutora - viem ake dlhy, kedy a co je mozne vymahat.

autor
29. máj 2024

@alenah31 ahá, to je možné, že pn neobdržali posielala som potvrdenie poštou, je možné že by ho neobdržali? Ale myslím že bysi ho odomňa asi dodatočne vypýtali nie ? Ale ďakujem velmi pekne za radu, vypýtam si od lekárky potvrdenie a snáď to uznajú. Ďakujem este raz a pekný deň 😇

la_dolce_vita
29. máj 2024

Takze si bola pn. Ale 3 roky sa neda byt na pn. To dalsie obdobie si mala ako pokryte? Zdravotne poistenie je povinne. Nestaci niekam zavolat, treba ist osobne a vsetko si overit, hoci sa necitim dobre, ved ide o tvoje peniaze. Neprisla ti ziadna vyzva, nemohla si to riesit skor? 3 roky je proste dlho..

alenah31
29. máj 2024

tak si ho posielala aleb nie. Lebo vyssie pises, ze nie, len si to UP oznamovala a na zdr. si sa iba informovala ako to je. Ale kazdopadne lekar vystavi odpis PN uplne bez problemov - dolozis ho do zdr. poistovne - konanie vo veci vymahania dlhu zdr. poistovnou bude zastavene a ukoncene. Pisomne ti to oznamia - a to si dobre schovaj, bude to tvoje potvrdenie, ze je vsetko ok.

mamina7070
29. máj 2024

hore ti uz popisali dievcata info nebudem sa opakovat len doplnim ak nastupis do prace exekutor posle exekucny titul zamestnavatelovi a zacnu ti strhat z platu

mamina7070
29. máj 2024

a od roku 2021 mas aky status v zdravotnej poistovni ? si samoplatca?

autor
29. máj 2024

@alenah31 zasielala som ho poštou ale poisťovňa najskôr tvrdila že ho má ale potom oznamili že žiadny doklad nemajú, ale ak sa da vyžiadať opakovane urobim to a odnesiem ho na pobočku zdravotnej poisťovne radsej osobne

autor
29. máj 2024

@mamina7070 áno časť samoplatca a od marca 2023 do marca 2024 som bola PN, momentalne som vedena na úrade práce a od 1.06. Nastupujem do práce

taynee
Odpoveď bola odstránená
evka52
29. máj 2024

Síce v tomto prípade neviem ako to presne bolo, ale zdravotná poisťovňa a úrady vedia robiť chyby nemyslite si že nie.. prerušovala som štúdium kvôli tehotenstvu a RD a na úrade práce mi zadali zlý dátum-neorientovali sa podľa dátumu na rozhodnutí o prerušení štúdia ale dátumom kedy som im to zaniesla - čo samozrejme nemohol byť ten istý deň, keďže na ten list som musela pár dní čakať..ešte schválne som sa bola hneď v ten deň spýtať na úrad, či stačí prísť ak mi dôjde papier, oni že áno som v lehote a spätne to zapíšu od toho datumu..potom som mala zlý dátum evidencie na úrade..išla som do poisťovne, vysvetlila im to, ukazala vsetky papiere- oni ze v poriadku nebudete mat ziadne dlhy - o niekolko mesiacov mi prislo ze mam dlh 🤣 ako jednalo sa o par dni a niekolko desiatok eur, cize nic hrozne, ale ide o ten princip.. clovek by aj riesil veci ak mu vysvetlia, ale co ma riesit ked ho “ukludnia” ze vsetko je okej nemusi riesit nic?

katka2602
29. máj 2024

Po prerušení štúdia si šla rovno na PN? Potom si sa nemohla evidovať na UP a tým pádom si nemala čo a komu dokladovať, čo sa UP týka. Oni obdržali potvrdenie to je ok, ale to neznamená, že si si nemala hradiť zdravotné poistenie ako samplatca. Alebo ak si bola hneď od toho dátumu na PN tak Ti lekár urobí odspis PN a odnes to do ZP.

janush
29. máj 2024

Dam ti jednu radu do zivota.. 🙂 Všetko si rieš písomne.. akokoľvek sa dohodneš s úradom, obchodným partnerom atď... všetko musíš mať na papieri.. inak po čase si nikto nič "nepamätá" ak ste sa dohodli ústne alebo telefonicky...

maranco
29. máj 2024

Ja som 3 × nosil do zdravotnej poisťovne papier kto za mňa platil poistné v určitom období, lebo pri kontrole zistili, že "neevidujú". Všetko v poriadku a o rok znovu poslali list, že mám doložiť kto platil poistné, lebo neevidujú. Potom znovu, tak keď už som tam bol tretí krát dal som si potvrdiť papier kde som napísal, že som doložil potvrdenie za toto obdobie. Odvtedy už nepýtali.
Pochybujem že by im to niekto v počítači vždy vymazal, skôr zamestnanec nenahodil správne do "systému".

Podobne v Telekome, bol som osobne na predajni a žiadal som vymazať číslo z posielania reklám (už som nebol ich zákazník), "áno vymazali sme" a po čase zase posielali SMS ponuky na magio.
Tak som si to dal potvrdiť, pečiatkou a podpisom pracovníka a odvtedy už nič neprišlo.

alenah31
29. máj 2024

@maranco @janush @katka2602 lenze autorka zrejme nepise tak uplne celu pravdu - ona riesila celu vec cez ombudsmana - v tomto pripade neverim ani nahodou, ze by vec nebola vyriesena pokial s nimi komunikovala ich kancelaria a za nu vec riesila - rovno by jej povedali, ze staci odpis PN a dorucenie do zdravotnej poistovne - resp. by to vybavili za nu nakolko im musela podpisat splnomocnenie kedze ju v tejto veci zastupovali. V tomto pripade by dokonca mohla sama zdravotna poistovna ziadat odpis PN od lekara, ktory ju mal vystavit a to na zaklade listu z kancelarie ombudsmana, ktora podala za svoju klientku namietku voci dlhu na zdravotnom poisteni. Ulohou ombudsmana resp. ombudsmanky je upozornovaťt na porusovanie prav a ziadat o napravu a taktiez poskytuje pravne zastupovanie na pojednavaniach - pokial to zajde az tak daleko. .

slavka1988
29. máj 2024

Skoda že si čakala kým sa dlh posunie dalej ,trebalo ísť do poistovne a mohla si si dohodnúť splátkový kalendár,teraz netreba dávať hlavu do piesku a treba kontaktovať poisťovňu aby ti dali kontakt a čo najskôr sa dohodnúť na splátkach .

katka2602
29. máj 2024

@alenah31 tiež si myslím, že nenapísala úplnú pravdu.

autor
29. máj 2024

Pravdu som napisala netreba si domýšlat nepravdivé informácie, výpis som dostala, neviem ako to bolo zo strany ombutsmana nakolko v jeho vyjadreni mi len prislo ze kontaktoval zdravotnú poistovnu a tá sa vyjadrila v môj neprospech, dnes som si vyžiadala od obvodnej lekárky výpis evidencie, vysvetlila som jej ze to nutne potrebujem kvoli tejto situacii bola som aj na socialnej poistovni kde som si dala vystavit práceneschopnosti v určitom období a v niekolkých obdobiach sa dátumy nezhodujú, zajtra oba dokumenty nesiem osobne na zdravotnú poisťovňu a dúfam že si vo veciach konecne urobia poriadok, samozrejme vypýtam si aj doklad o tom ze som tam bola a PN doručila a budem trvat na tom nech mi znovana pockanie vystavia vypis vykazu nedoplatkov za cele obdobie od roku 2018 po sučasnosť. Každopádne konečne mám pocit že sa veci hýbu správnym smerom a ďakujem všetkým čo ma pochopili a poradili mi ako postupovať. A áno poučila som sa že ani zdravotná poisťovňa, ÚPSVR, nie sú neomylní a odteraz si vždy budem pýtať písomné stanovisko o akomkoľvek odovzdaní potvrdenia.

maranco
29. máj 2024

Urob si prístup do svojho účtu v zdravotnej poisťovni cez net, tam si môžeš z času na čas kontrolovať veci či je všetko v poriadku, alebo máš dlh.
Takisto vieš pozerať aj sociálnu poisťovňu.

katka2602
29. máj 2024

Ešte raz sa pýtam, čo ma s týmto UP keď si bola na PN a počas PN sa evidovať nemôžeš? Odpovedaj na otázky čo sa ťa pýtame. Šla si hneď na UP po prerušení? Alebo si bola už PN, keď si prerušila štúdium? A poučenie do budúcna, hoc čo budeš niekto nosiť, stále maj kópiu na ktorú ti potvrdia, že to prevzali. 😉

autor
29. máj 2024

@katka2602 veď som to vyššie napísala, už som bola na PN z toho dôvodu mi povedali že sa na úrad evidovať nemôžem

katka2602
29. máj 2024

Prečo potom píšeš, ze UP urobil chybu? Keď UP s týmto nemá nič? To je čisto medzi SP a ZP. Keď sa to dnes pohlo je to fajn a držím palce, nech nakoniec všetko bude ok

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
29. máj 2024

@taynee áno študovala som v danom meste a rozhodli sme sa že keď už som plnoletá bude praktickejšie keď budem bývať s ním a jeho mamou než byť na internáte, boli sme spolu od 15tich takže samozrejme neneasťahovala som sa k ním hneď po spoznaní 🙂

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
29. máj 2024

@taynee áno bola, nakoľko som rok stratila na obchodnej akadémii, nebavila ma a prestúpila som kvôli praxi na SOŠ kde bol 4 ročný odbor 🙂 v školskom roku 2018/19 som skúškovala

autor
30. máj 2024

Žienky ďakujem vám veľmi pekne, problém vyriešený a dlh upravený, mala som tam dlžnú sumu len za 1 mesiac v medziobdobí medzi rokom 2019 a 2020, inak bolo všetko vporiadku. Ďakujem za upozornenie čo sa tyka doloženia PN, nenapadlo mi to a čudujem sa že mi to neporadili oni keď už majú skúsenosť kde by mohol byť problém alebo že to nenapadlo panovi ombudsmanovi, ale nebudem ďalej zisťovať som rada že som dostala potrebny vypis a dlh tam nie je, teda bol len mesačný. Ste super! 🥹