icon

Ako riešiť koniec fixu hypotéky ako samoživiteľka?

2. máj 2025

Ahojte. Som matka samoživiteľka a mám 4 ročného syna. Robím len na ranné smeny plus dostávam sirotský dôchodok na syna takže môj príjem je niečo cez 1000 € mesačne v čistom. V roku 2020 nám so zosnulým priateľom schválili hypotéku a splátka robí 198 €, ale v októbri tohto roku mi skončí fix. Myslíte že sa to navýši nejako markantne, dá sa už aj teraz takto dopredu o tom informovať v banke aj keď je ešte len máj? Bojím sa ako matka samoživiteľka toho už teraz, vychádzame celkom fajn so synom finančne no ale nemôžeme si samozrejme vyskakovať ale pri šetriacom režime sa to dá zvládnuť. Keď vám končil fix respektíve mal končiť kedy ste to začali riešiť a zisťovať o koľko sa navýši mesačná splátka? Ďakujem za odpovede.

lienka.7
2. máj 2025

@autorka tuším 3 mesiace predtým ti ma banka poslať "ponuku" s novým úrokom. Je na tebe, ci ju akceptujes alebo nie.

stellarstar
2. máj 2025

Informovať sa v banke

parvinka0001
2. máj 2025

Nám zvýšili skoro o raz toľko ako sme mali splátku . Mesiac tusim predtým nám prišiel papier.

klementinka58
2. máj 2025

mne zvysili o 50e

zic
2. máj 2025

Ale to zalezi od tvojej terajsej urokovej sadzby a teoretickej buducej. A kolko tvori zo splatky urok a istina.... hod do kalkulacky na nete vysku uveru (zostatkovu), pocet ostavajucich rokov a predpokladanu vysku uroku a uvidis, aku splatku ti hodi...

katuskamala1
2. máj 2025

Stat by mal este ten rozdiel pomahat platit, neviem ako sa to presne vola ale vybavuje sa ta ziadost na urade prace,skus sa niekoho popytat o co presne ide

anketkarka
3. máj 2025

Vybavuje sa to na úrade práce, ale povedali mi, že až v ten mesiac, v ktorý už zaplatiš tú vyššiu splátku má zmysel požiadať. Vyplácajú vraj do konca tohoto roka zatiaľ. Ďalšie info nemajú.

sulaz
3. máj 2025

Ahoj,
Rozumiem Tvojím.obavám.
Banka posiela 3 mesiace pred skončením fixácie list s novými podmienkami na nové fixačné obdobie - je tam výška úroku v %, výška novej splátky, fixačné obdobie bude rovnaké ako to predtým.
Pozri si na zmluve aké je RPMN - nový úrok bude blízko tomu číslu.
Keď Ti príde ponuka vieš si požiadať v banke o refiksáciu úroku - no nie vždy vyhovejú.
Úroky sa do októbra ešte zmenia (smerom dole) - treba počkať.
Ak budeš mať dodatok k úverovej zmluve s novými podmienkami vieš požiadať o štatny príspevok.

sulaz
Autor odpoveď zmazal
autor
4. máj 2025
@sulaz

Ahoj,
Rozumiem Tvojím.obavám.
Banka posiela 3 mesiace pred skončením fixácie list s novými podmienkami na nové fixačné obdobie - je tam výška úroku v %, výška novej splátky, fixačné obdobie bude rovnaké ako to predtým.
Pozri si na zmluve aké je RPMN - nový úrok bude blízko tomu číslu.
Keď Ti príde ponuka vieš si požiadať v banke o refiksáciu úroku - no nie vždy vyhovejú.
Úroky sa do októbra ešte zmenia (smerom dole) - treba počkať.
Ak budeš mať dodatok k úverovej zmluve s novými podmienkami vieš požiadať o štatny príspevok.

@sulaz ďakujem pekne