icon

Ako riešiť list z Finančnej správy?

2. feb 2024

Ahojte,dnes mi došiel list z Finančnej správy,kde mi píšu že som si pravdepodobne uplatnila v roku 2022 DB na dieťa aj s manžom naraz.Nenapísali ake konkretne aké mesačne obdobie,ani akú sumu, DB sme poberali mesačne.A na 100% viem,že sme ho nepoberali naraz,pretoze roky som ho poberala iba ja,potom som bola nezamestnaná a pn tak poberal manžel a od leta min.roku 2023 zase poberám iba ja keďze manzel bol dlhodobo na pn.V liste je pisane za mam podat dan.priznanie do 29.2.ale ak som si ista ze sme to nepoberali naraz tak mam list pokladat iba za informativny.Mate niekto skúsenost?Na 100% sme nepoberali obaja pretoze ked mam pnku DB nemam,ale zase nechcem aby mi exekutor siahol na ucet.A ten list je taky nijaky,je tam slovo pravdepodobne(tak zistili ze sme mali obaja alebo nie)Rocne zuctovanie dane mam kazdy rok robene.Ako sa k tomu postavit led nie som si vedoma chyby a ani neviem o akú sumu sa jedná?Ďakujem za info.

Strana
z5
zalka
2. feb 2024

Vziať do rúk RZD svoje i mužove a porovnať či náhodou ste si neuplatnil DB obaja v jednom mesiaci.
Na výzvu musíš reagovať a papiere treba odkladať. Ak nemáš pýtaj v práci kópie dokladov.

autor
2. feb 2024

@zalka urcite sme to naraz neuplatnili.Ja som bola 4mesiace pn a uz nezamestnana takze mi chodila iba pnka.A to musim urobit to dan.priznanie?Vsak nech mi oni dokazu ze som ho vzala a nie ze PRAVDEPODOBNE.

hannulik7488
2. feb 2024

možno by bolo dobré sa zastaviť na DÚ alebo si tam zavolať správcovi a overiť si to, či je to v poriadku a daňové priznanie netreba riešiť... Nech Vám povedia.

zalka
2. feb 2024

Vyzvali tá... musíš...ak nespravis príde pokuta.

kaja01
2. feb 2024

Takto, keď si zamestnaná a PN tak daňový bonus nedostaneš, ale ak si neoznámila zamestnávateľovi zmenu - zrušenie daňového bonusu počas PN a požiadala zamestnávateľa po skončení kalendárneho roka o ročné zúčtovanie, je dosť možné, že tvoj celoročný príjem bol dostatočne vysoký a vyšiel ti daňový bonus za celý rok a teda ti ho zamestnávateľ v rámci ročného zúčtovania aj doplatil.

wagea
2. feb 2024

skontrolovať či sa naozaj neuplatnil niektorý mesiac 2x. Podať DP, ak sa stala chyba na vašej strane

autor
2. feb 2024

@kaja01 ja som bola pn a uz nezamestnana

autor
2. feb 2024

Toto je moje zuctovanie za rok 2022 a su tam presne dva mesiace ked som robila a dali mi DB.Potom poberal uz len manzel az do jula 2023

kaja01
2. feb 2024

Toto nie je ročné zúčtovanie, toto je len potvrdenie o zdaniteľnej mzde.

kaja01
2. feb 2024

Ešte je možné, že manžel dostal cez ročné zúčtovanie doplatený daňový bonus. Nemusel vedome, mohol len zle vypísať žiadosť o ročné zúčtovanie.

autor
2. feb 2024

@kaja01 urcite nie,DB si vobec na zuctovani neuplatnujeme ked ho dostavame mesacne

wagea
2. feb 2024

toto nie je RZD, je to potvrdenie. podávala si si teda za rok 2022 DP alebo?

autor
2. feb 2024

@wagea mme vsetko robi zamestnavatel,taketo veci som neriesila

wagea
2. feb 2024

treba nájsť tlačivo ročného zúčtovania, tam je to. Ak si dostala od neho Potvrdenie, neurobil ti RZD

autor
2. feb 2024

@wagea toto je ono?

kaja01
2. feb 2024

Pozri sa, bez toho aby si pozrela tvoje aj manželove ročné zúčtovanie nezistíš, kde sa stala chyba. Finančná správa si to "pravdepodobne" nevycucala z prsta. Každý zamestnávateľ posiela ročne hlásenie o zamestnancoch, kde sú uvedené ich príjmy, odvody, vyplatený daňový bonus a aj rodné čísla detí.

wagea
2. feb 2024

áno, to je ono

kaja01
2. feb 2024

Ešte pozri manželove ročné zúčtovanie.

autor
2. feb 2024

@kaja01 on nasiel iba pptvrdenie o zaplateni dane z prijmov zo zavislej cinnosti za rok 2022

wagea
2. feb 2024

má bud urobené RZD alebo si podával DP. Potvrdenie nie je vysporiadanie jeho daňovej povinnosti

autor
2. feb 2024

@wagea tiez mu robi zamestnavatel RZP kazdy rok

kaja01
2. feb 2024

Na tom potvrdení je tiež vyplatená výška daňového bonusu, koľko tam má?

autor
2. feb 2024

@kaja01 ja sa do toho totizto vobec nerozumiem 😞

kaja01
2. feb 2024

Podľa mňa to máte v poriadku, teda ak máte dieťa od 6-15 rokov. Treba zobrať všetky papiere a zbehnúť na daňový úrad.

autor
2. feb 2024

@kaja01 ano syn ma 11r

autor
2. feb 2024

@kaja01 ja viem ze je to ok.Nikdy sme nic nepoberali na co sme nemali narok.Staci jeho a moje RZD 2022 a ist na DÚ?

kaja01
2. feb 2024

áno, stačí.

autor
2. feb 2024

@kaja01 a musim ist iba ja alebo staci muz?List prisiel na mna ale ja robim od 9h do 17h cely tyzden

lienka.7
2. feb 2024

@autorka FS ta nevyzyva iba tak, lebo nemá čo robiť. Zistili nejaký problém. Cize si treba zobrať daňové teba aj tvojho muza, pozrieť si co mal/nemal vyplatene a podla toho odpovedať FS.
Mimo to, keď si ty nepozerala danovy bonus, mala si ho u zamestnávateľa zrušiť a muz zase prihlásiť. Cize je pokojne možné, že niekde ti nejakú časť priznali a mužovi detto.

autor
2. feb 2024

@lienka.7 ja som bola nezamestnana.A u noveho zamestnavatela som DB pptom nepoberala.

Strana
z5