Ako riešiť nezrovnalosti v ročnom vyúčtovaní nájmu?
Ahojte,
prosím je tu niekto kto vie ako sa dá prepočítať vyúčtovanie ? Žili sme v nájme a pred rokom nám zaslala majiteľka keď už sme tam nebývali ročné zúčtovanie a nakoľko nám to nesedelo tak sme jej nezaplatili. Do ročného zúčtovania rátala mesiace kedy sme tam nebývali. Tak dala to advokátovi aby ju zastupoval a všetko riešil on, mne to minulý rok jedna osoba prerátavala a keďže sme sa zhodli na tom že doslova nás "ojebala" tak sme jej to nezaplatili a povedali sme jej nech si to stiahne z depozitu. Depozit bol 750€ doteraz nám nevydokladovala čo z toho platila. Len nám povedala že nám stiahla 400€ ktoré sme jej mali ešte na začiatku nájmu zaplatiť z 800€, toto nie je uvedené ani v zmluve to si ona vymyslela pri podpisovaní zmluvy že chce ešte nájom vopred. Nakoľko sme nemali inú možnosť zaplatili sme jej 400€ ale ďalších 400€ sme jej nedali, tak si ich stiahla z depozitu a plus 160€ za dni ktoré sme tam ešte bývali do ukončenia nájmu. Ostatných 190€ použila vraj na vymaľovanie a drobné úpravy v byte. Ako riešiť túto situáciu? Môžeme napísať advokátovi jej ,nech od nej vypýta doklady ktoré doteraz neposlala na čo konkrétne použila depozit a ako riešiť tých 400€ ktoré nám stiahla z toho keďže to nie je nikde napísané v zmluve , je to čisto z jej strany slovné rozhodnutie?
@niky_55 vyúčtovanie myslíš nedoplatky na energiách ? Máte v zmluve presne uvedené, aká čiastka z nájmu ide na energie, alebo len paušálnu sumu za nájom a energie ? Lebo ak je tam napísaný len paušál a veta, že nedoplatky hradíte vy, tak je táto zmluva v tomto bode neplatná. Ide o to, že veľa krát platia prenajímateľa nejaké nízke zálohové platby, ktoré nezodpovedajú počtu osôb, čo žijú v byte a potom samozrejme vznikajú nedoplatky, ktoré nechajú uhradiť nájomcov. Okrem toho ak nebol pri vašom odchode z bytu spísaný žiaden preberali protokol, kde boli opísané stavy meračov a podpísaný oboma zmluvnými stranami, len veľmi ťažko by sa jej dokazovalo, že tie energie ste spotrebovali vy. Takže podľa mňa to vôbec nerieš. Asi to dala právnikovi, aby Vás postrašila, ale pochybujem, že by sa niekto pre takú čiastku aj naozaj súdil. Pretože ako som povedala, to dokazovanie nebude jednoduché a súdny proces tiež niečo stojí. V prípade prehry by nemala nárok na preplatenie nákladov na právnika a trovy konania. Okrem toho ešte vy by ste si mohli nárokovať peniaze neprávom stiahnuté z depozitu. Inak takých majiteľov “odrbovakov” je veľa. By ma zaujímalo, či vôbec platí daň z prenájmu. Ale to si vieš veľmi jednoducho zistiť. Platiteľ dane z prenájmu je povinný sa registrovať pre daň z príjmu a bude mu pridelené DIČ, aj keď nie je napr podnikateľom. A to či ma pridelené DIČ si vieš zistiť podľa mena na stránke finančnej správy. Sú to verejne dostupné informácie. Ešte by som išla udať majiteľku, že nezdaňuje príjem ;)
Pri prebraní bytu ste podpísali stavy meračov, rovnako aj pri odovzdávaní?
Vaša spotreba je ich rozdiel
V nájomnej zmluve ste mali rozpísané jednotlivé zálohove platby?
Vieš si vypočítať koľko ste spotrebovali.
U dodávateľov si zisti ceny, ceny z príslušného roku.
Vynásobíš ceny vašou spotrebou a zistíš koľko ste mali reálne zaplatiť,
Porovnáš so zálohovými platbami a vieš koľko ste mali nedoplatok/preplatok.
V nájomnej zmluve by ste tiež mali mať napísané, ako sa riešia nedoplatky/preplatky.
depozit väčšinou slúži na to, aby z neho po ukončení nájmu boli uhradené nedoplatky
Véd včera sme ti to písali, že jej aj tebe ešte chýba doklad vyuctovaci za byt a garáž z roku 2024. Že ona ho ešte nemá, lebo ani jej ho neposlal správca bytu a to co tam ručne vypocitala nie je relevantný doklad. Môže vám urobiť len vyuctovanie z roku 2023. Ale v tomto roku zas chyba( co si neposlala) vyúčtovania faktúra do 11.3.2023. Ona ti to rozpocitala len ručne. Ona tu faktúru isto ma od elektrární. Keď toto budeš mat, vieme ti pomôcť dopocitat rok 2023.
@niky_55 počuj, zdvihni telefon a zavolaj tomu advokatovi a povedz mu čo je vo veci. ze ziadne vyuctovanie za rok 2024 na byt a garaz nemas od nej oficialne...ze len nejaky zdrap papiera ručne pisany od nej...a to ist aj elektrika. ze mas len vyuctovanie elektriky od 11.3. a vy ste tam od 25.2. to by ma strasne zaujimalo čo na to povie advokat.
@lenuska9999 nájom máme v zmluve rozpísaný : 600e nájom a plus 200e na energie a tam je rozpísané na čo všetko tých 200e pojde. Pri preberaní bytu a odovzdávaní boli spísané stavy meračov. Určite napíšeme tomu advokátovi a myslím si že oni sú takí majitelia že kludne by sa aj súdili ohladom tohto ale to by na súde zistili že pýtala 800e navyše neprávom nakolko to v zmluve nie je zahrnuté
@lenuska9999 pozerala som si to a má pridelené DIČ
@niky_55 už som ti minule písala, aby si mi poslala zmluvu, čo v nej máš presne, čo nie je v zmluve, môže sa aj advokát na hlavu postaviť, neprejde to.
Ak máš v zmluve, že si jej mala dať 400e depozit, treba tam mať, či je vratný a v akom období ti to vráti,...
Ak tam máš rozpísané stavy vodomerov, meračov pri preberaní bytu a dala ti k nahliadnutiu ročne vyúčtovanie, je to tam napísané, za aké obdobie koľko bola spotreba. Ak to nevieš vypočítať, stačí si to odfotiť a ísť sa opýtať na bytové družstvo, alebo kto je vaším správcom.
Keď si jej dala pri prevzatí nejaké peniaze, ktire nie sú nijak podložené, nemáš doklad na čo si jej ich dala, ani žiaden podpis o prevzatí, tak neviem co s tým niečo zmôžeš.
V jednoduchosti...plati le to, čo je čierne na bielom, s dátumom, podpisom oboch strán.
@kavasmliekom nie v zmluve máme 750e depozit a nájom normálne 800e. Ona pri podpisovaní zmluvy si vymyslela že chce este jeden najom ,ktorý nebol v zmluve napísaný. Nakolko sme museli na rychlo bývať tak sme jej dali aspon 400e od toho doklad mám a povedala ze dalsich 400e neskor. Nedali sme jej tých dalsich 400e , tak nám ich stiahla z depozitu tým sa ohradila, ale v zmluve to nie je že z depozitu môže stiahnuť ten nájom vopred. Cize ona ich neoprávnene stiahla.
@niky_55 a máš o tom doklad, že si ona stiahla z depozitu? Takže vlastne vy ako keby ste jej dali depozit len 350e. To by vám mala vrátiť, buď hneď pri vypratani bytu, alebo po vyúčtovaní, podľa toho, ako to máte v zmluve. Ak v zmluve nemáte nič o tom, že si z toho môže uplatniť náklady na upratovanie bytu, vymaľovanie a úpravy... Tak sa s ňou môžete súdiť tiež 🙈
Ešte záleží ktiry deň ste začali bývať a kedy ste odišli. Ja mam v zmluve tak, že za marec musia platiť vo februári...cize mesiac dopredu.
@kavasmliekom ano mesiac dopredu sme aj my platili
@niky_55 a co vlastne chce ona od teba? Aby si jej vyplatila co?
@kavasmliekom no v zmluve máme že depozit 750e môže použiť na drobné upravy bytu ( malovanie , výmena svetiel a odpadnutý merač z radiatora ) toto sme mali napísané na papieri že na to,to použije , ďalej tam napísala na papier že sťahuje 400€ ktoré sme jej dlžali ( tých 400€ je tých z 800€ navyše ako ešte jeden nájom ktoré ale v zmluve nie sú uvedené , plus tie dni ktoré sme tam ostali ako nám končil nájom to bolo 160€) čiže ona nám doteraz nevydokladovala nič čo stiahla z depozitu.
@kavasmliekom ona si žiada teraz uhradenie vyuctovanie kde sme mali nedoplatok 401€ ale z toho tam zapocitala obdobie kedy sme tam nebývali a plus obdobie za rok 2024 kedy nemala este ani sajnu ake bude zuctovanie - to jej pride len tento rok.
@niky_55 bože, to co za trubu prenajíma byty, keď sa nerozumie. Alebo vás chce vystrašiť. Nič neplaťte, ohradte sa tým, že nemáš podklady o tom, že koľko bola spotreba.
@niky_55 a ináč to by ste museli veľmi veľa míňať, aby bol taky nedoplatok 400e. Veď ste platili 200e energie, pozri si, koľko platila zálohové platby a na koľko osôb.
My sme tak kedysi boli v prenájme a až pri vyúčtovaní sme zistili, že v byte bola nahlásené len jedna osoba a samozrejme pri 3 osobách to neexistuje, že bude nízka spotreba. Vtedy sme mu tiež nič neplatili, ale aj ukončili nájom. A vrátil nám depozit, potom sme si už dávali pozor. Teraz prenajimam my byty a všetko dopodrobna mame zakotvené v zmluve. Každý jeden cent, každý jeden úkon, dodatky k zmluvám atď. Nič len tak z ruky do ruky, ani "medzirečou"

píšeš ako hotentot
a asi aj veci riešiš ako hotentot, sorry ...
mali ste to riešiť vtedy keď sa to stalo - nie po roku
neriešili ste to, nezaplatili
ona to začala riešiť - a znova ste to neriešili - povedali ste aby to ona stiahla z depozitu
stiahla to z depozitu - a tebe sa to nepáči ...
advokátovi samozrejme napíš - máš právo vydokladovať všetko, čo ti naúčtuje - ale neviem čo od toho očakávaš, keď ani sama nevieš zadefinovať, aké platby a ako mali byť zrealizované ...