icon

Ako riešiť zálohy za energie pri prenájme?

patrikx555
25. okt 2025

Ahojte. Kúpil som byt na hypotekárny úver. Spravili sme preberaci protokol v Auguste. V byte bol nájomca ktorý pokračuje a až teraz som bol zapísaný v LV a budúci týždeň ideme na bytové a ostatné náležitosti doriešiť. Bývalá majiteľka odomna požaduje zálohy za energie. Nájomca už 2 nájomné poslal mne po vyplnení preberacieho protokola. Ale ak správne chápem ja keby jej dám tie zálohové peniaze,tak mne to bude potom chýbať. Keďže od preberacieho poberám nájom ja ale ona platila energie on ich v zúčtovaní dostane späť ale ja budem doplácať ale aj realitka chce aby som jej ich dal. Chápem tomu ja zle alebo majú pravdu? Ďakujem ak mi poradíte som ešte mladý a neskúsený.

Strana
z2
sasa1310
25. okt 2025

s preberacím protokolom ste mali hneď volať do elektrární a správcovi dať papiere, že od toho dátumu s tými zostatkami už si platcom energií ty a nie stará majiteľka. Nájomník s tým nič nemá. Čiže v auguste ste mali mať tieto veci doriešené aby zálohové platby chodili na tvoje meno a nájomca potom platil tebe

patrikx555
autor
25. okt 2025
@sasa1310

s preberacím protokolom ste mali hneď volať do elektrární a správcovi dať papiere, že od toho dátumu s tými zostatkami už si platcom energií ty a nie stará majiteľka. Nájomník s tým nič nemá. Čiže v auguste ste mali mať tieto veci doriešené aby zálohové platby chodili na tvoje meno a nájomca potom platil tebe

@sasa1310 no to sa aj spravilo. A teraz keď už som v LV môžme ísť na SBD bez toho sa to nedalo. Ostatné prepisy sa spravili ale všetky zálohové platby mi nastavili platiť až od Novembra. Toto mi nastavili ZSE a SPP. Ostatné ide cez SBD

anonym_08d0e0
25. okt 2025

Vsak ale najomne si bral, v tom su zapocitane zalohove platby. Takze by si jej ich mal vratit. Logicke nie?

sasa1310
25. okt 2025
@patrikx555

@sasa1310 no to sa aj spravilo. A teraz keď už som v LV môžme ísť na SBD bez toho sa to nedalo. Ostatné prepisy sa spravili ale všetky zálohové platby mi nastavili platiť až od Novembra. Toto mi nastavili ZSE a SPP. Ostatné ide cez SBD

@patrikx555 tak keď máš nadstavené platiť až od novembra, tak od augusta do novembra ich kto platil?

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_08d0e0

Vsak ale najomne si bral, v tom su zapocitane zalohove platby. Takze by si jej ich mal vratit. Logicke nie?

@anonym_08d0e0 ale keď bude zúčtovanie,tak za to obdobie mne bude chýbať lebo síce ich platí ona ale nemá spotrebu keďže už to je na mojom mene. A ja neplatím za toto obdobie ale to neznamená, že tam nie je spotreba. Ja tú spotrebu potom musím doplatiť.

patrikx555
autor
25. okt 2025
@sasa1310

@patrikx555 tak keď máš nadstavené platiť až od novembra, tak od augusta do novembra ich kto platil?

@sasa1310 platila ona ale spotreba išla na mňa. Takže ja budem toto obdobie doplácať a ona to dostane späť a keby jej ich dám tak ona na tom zarobí a ja prídem o peniaze

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@patrikx555

@sasa1310 platila ona ale spotreba išla na mňa. Takže ja budem toto obdobie doplácať a ona to dostane späť a keby jej ich dám tak ona na tom zarobí a ja prídem o peniaze

@patrikx555 ty o nic neprides, ved tebe to zaplatil najomnik. Nemozes brat najomme a aj zarabat na energiach!

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@patrikx555

@patrikx555 ako ona natom zarobi? Ved jej sa vrati iba to, co zaplatila! Zarobil si ty na najomnom.

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_08d0e0

@patrikx555 ako ona natom zarobi? Ved jej sa vrati iba to, co zaplatila! Zarobil si ty na najomnom.

@anonym_08d0e0 bože môj ty si iba trol mne to nedoplo 😂 čo som ja zarobil? Ja o nič neprídem ak jej dám peniaze za energie a potom ich musím doplatiť tie čo som jej dal?

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_08d0e0

@anonym_08d0e0 a dobre hovoríš jej sa vráti to čo zaplatila ale vráti jej to ZSE,SPP a SBD pri vyúčtovaní keďže mala spotrebu 0 a platila. Ja som platil 0 ale mal spotrebu takže ja to budem doplácať. Ty Trol jeden 😆

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@patrikx555

@anonym_08d0e0 bože môj ty si iba trol mne to nedoplo 😂 čo som ja zarobil? Ja o nič neprídem ak jej dám peniaze za energie a potom ich musím doplatiť tie čo som jej dal?

@patrikx555 ja nie som ziadny troll. Radsej nic neprenajimaj , lebo sa evidentne do toho nerozumies a nemas nato.

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_08d0e0

@patrikx555 ja nie som ziadny troll. Radsej nic neprenajimaj , lebo sa evidentne do toho nerozumies a nemas nato.

@anonym_08d0e0 Presne tak teta.

biba_18
25. okt 2025

nerozumiem ako mohla ona niečo platiť keď píšeš že ste energie prepísali… alebo myslíš platby na bytovom družstve? za vodu a správu a spoločné priestory?
lebo tie by si jej mal vrátiť, áno. ale elektrinu si mal platiť predsa ty…

patrikx555
autor
25. okt 2025

@biba_18 energie mám platiť až od Novembra tak mi prišli platby a zatiaľ všetko platila ona. Prepis sa spravil hneď ale čakalo sa na kataster čo trvalo kvôli kybernetickemu útoku 2,5 mesiaca pomaly. A ona chce tieto platby späť ale dostane ich v zúčtovaní ja jej ich nechcem dať keďže mne to bude chýbať keďže ja budem doplácať

biba_18
25. okt 2025

ako to máš platiť energie od novembra keď píšeš že ste ich prepísali pri preberaní?

patrikx555
autor
25. okt 2025
@biba_18

ako to máš platiť energie od novembra keď píšeš že ste ich prepísali pri preberaní?

@biba_18 pretože ešte nebol list vlastníctva a dovtedy nemôžeš platiť niečo čo nie je tvoje. Toto mi povedali všade na linke ak sa robil prepis preto platím až od Novembra keďže sa prepísal tento týždeň byt konečne

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@biba_18

@biba_18 on len v auguste prebral byt aj s vyhodami- s platiacim najomnikom. Nevyhody - platby za energie- ostali na nej, kym neprebehol zapis na katastri.

anonym_08d0e0
25. okt 2025

A on si este mysli, ze ona bude mat preplatky, aj ked v tych mesiacoch tam bola realna spotreba- najomca ,ktory mu tu spotrebu zaplatil v najomnom 😂😂😂 špekulant ako sa patri 🤣

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_08d0e0

A on si este mysli, ze ona bude mat preplatky, aj ked v tych mesiacoch tam bola realna spotreba- najomca ,ktory mu tu spotrebu zaplatil v najomnom 😂😂😂 špekulant ako sa patri 🤣

@anonym_08d0e0 veď áno bola tam spotreba, ktorá sa počíta mne keďže je to na preberacom protokole. Je tam spotreba do toho dátumu a od toho dátumu už tie energie patria mne. Nechápem čo nechápeš.

biba_18
25. okt 2025

@patrikx555 ale splietaš 2 veci - tak prepísali ste tie energie už pri preberaní alebo neprepísali? keď ste ich prepísali - tak si ich mal platiť ty. ak ich platí ona - tak ste nič neprepísali.

patrikx555
autor
25. okt 2025
@biba_18

@patrikx555 ale splietaš 2 veci - tak prepísali ste tie energie už pri preberaní alebo neprepísali? keď ste ich prepísali - tak si ich mal platiť ty. ak ich platí ona - tak ste nič neprepísali.

@biba_18 prepísali sme ich. Prišiel mi harmonogram platenia. Platím až od novembra. Dovtedy je tam spotreba ktorú musím potom v zúčtovaní doplatiť keďže nebola platená mnou ale bývalou majiteľkou, ktorá nemala žiadnu spotrebu keďže tá spotreba už bola moja. Ona dostane späť peniaze a ja ich potom doplácam v zúčtovaní

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@patrikx555

@anonym_08d0e0 veď áno bola tam spotreba, ktorá sa počíta mne keďže je to na preberacom protokole. Je tam spotreba do toho dátumu a od toho dátumu už tie energie patria mne. Nechápem čo nechápeš.

@patrikx555 ty evidentne nechapes. Tebe pride vyuctovanie , ale v skutocnosti to plati najomca v najomnom, ktory ti posiela. Takze , ak tam budu nedoplatky, zaplati to najomca nie ty. Tebe najomca zaplatil elektrinu, spravu a najomnom za 9 a 10 mesiac a ty si si tie peniaze nechal. Ona ich musela za teba zaplatit tym spravcom. Mal by si jej ich vratit. Uz fakt inak jednoducho sa ti to neda vysvetlit!

biba_18
25. okt 2025

@patrikx555 to je veľmi divné. toho roku som prepisovala byt a žiadne platby po 3 mesiacoch - platilo sa novým majiteľom hneď po prepísaní.

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_08d0e0

@patrikx555 ty evidentne nechapes. Tebe pride vyuctovanie , ale v skutocnosti to plati najomca v najomnom, ktory ti posiela. Takze , ak tam budu nedoplatky, zaplati to najomca nie ty. Tebe najomca zaplatil elektrinu, spravu a najomnom za 9 a 10 mesiac a ty si si tie peniaze nechal. Ona ich musela za teba zaplatit tym spravcom. Mal by si jej ich vratit. Uz fakt inak jednoducho sa ti to neda vysvetlit!

@anonym_08d0e0 ty si úplne mimo. Ona keď má nulovú spotrebu pretože sú energie už na mne,tak chceš povedať, že tie peniaze nedostane späť? A ja keďže neplatím a potom príde zúčtovanie,tak tá spotreba čo tam je tú nemusím zaplatiť hej? 😂😂 Bože môj ty trollko

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@patrikx555

@anonym_08d0e0 ty si úplne mimo. Ona keď má nulovú spotrebu pretože sú energie už na mne,tak chceš povedať, že tie peniaze nedostane späť? A ja keďže neplatím a potom príde zúčtovanie,tak tá spotreba čo tam je tú nemusím zaplatiť hej? 😂😂 Bože môj ty trollko

@patrikx555 este raz a naposledy. Ona bude mat vyuctovanie za 01-10/2025- ktore realne zaplatila a realne sa tam byvalo. Tak co jej maju vratiti?! Ty mas vyuctovanie za 11 a 12mescia 2025- kedy sa tam tiez realne byva a ty ich realne platis- takze ani ty nebudes mat nedoplatky/preplatky. Tie by vznikli iba v pripade, keby sa tam nebyvalo alebo by tam bola vyssia spotreba. Nemas nato , aby si prenajimal, chyba ti zakladne logicke myslenie. Predaj to co najskor .

anonym_fa00b8
25. okt 2025

@patrikx555 Asi chápem, čo chces povedať. Až teraz idete na bytové nahlásiť zmenu s preberacim protokolom z augusta. Čiže bývalá majiteľka síce odosielala platby doteraz, ale vo vyúčtovaní jej budú rátať spotrebu len do augusta a ty budeš musieť platiť až odteraz ale spotrebu by ti podľa preberacieho protokolu robili už od augusta. Chápem tomu správne? Ak je to takto. V tom prípade buď spravte nový preberaci protokol aktuálny a nahláste súčasný stav a vráť jej časť nájomného za energie. Bude sa jej ľahšie robiť rozuctovanie alebo jej nevracaj nič a vráti jej družstvo ale až v máji.
Okrem družstva ale treba doriešiť aj elektrinu, event.plyn, tam ho je ako?

patrikx555
autor
25. okt 2025
@biba_18

@patrikx555 to je veľmi divné. toho roku som prepisovala byt a žiadne platby po 3 mesiacoch - platilo sa novým majiteľom hneď po prepísaní.

@biba_18 chápem,ale ja som si to nevyberal,takto prišiel harmonogram. Ale ty si to teda pochopila hej? Lebo tento troll čo tu píše iba zbytočne podpichuje.

patrikx555
autor
25. okt 2025
@anonym_fa00b8

@patrikx555 Asi chápem, čo chces povedať. Až teraz idete na bytové nahlásiť zmenu s preberacim protokolom z augusta. Čiže bývalá majiteľka síce odosielala platby doteraz, ale vo vyúčtovaní jej budú rátať spotrebu len do augusta a ty budeš musieť platiť až odteraz ale spotrebu by ti podľa preberacieho protokolu robili už od augusta. Chápem tomu správne? Ak je to takto. V tom prípade buď spravte nový preberaci protokol aktuálny a nahláste súčasný stav a vráť jej časť nájomného za energie. Bude sa jej ľahšie robiť rozuctovanie alebo jej nevracaj nič a vráti jej družstvo ale až v máji.

@anonym_fa00b8 presne. Ďakujem krásne aspoň niekto to tu pochopil. Teraz keď už mám LV ideme na bytové a prepíšeme zálohové platby s preberacím protokolom z augusta nebudeme robiť nový,ale ona žiada aby som jej energie ajtak vrátil. Tým pádom by ich dostala v máji od družstva a ja budem doplácať. A nechce toto pochopiť..

anonym_08d0e0
25. okt 2025
@anonym_fa00b8

@anonym_fa00b8 ale ich budu zaujimat platby od novembra, kedy sa stane majitel na katastri. Aky maju medzi sevou protokol to nikoho nezaujima predsa.

biba_18
25. okt 2025

@patrikx555 ja to chápem ale príde mi to divné že elektrina bola napísaná na teba a ona platila… a vždy tam splietaš družstvo - čo má družstvo s energiami?

Strana
z2