icon

Ako sa finančne zabezpečiť na vážne udalosti?

7. feb 2025

Ahojte, poslednú dobu sa tak zamýšľam,že nemáme ošetrenú situáciu,kedy by nedajbože došlo k nejakej závaznej zdravotnej situácii, prip.smrti jedného z manželov... Máme každý svoj účet, ja životnú poistku, malé deti, hypotéku... Aku máte doma ,, poistku" pre vážny prípad, aby ste vedeli fungovať (kým príde k dedičskemu konaniu), ak by náhodou jeden z manželov ostal na to sám? Čítala som o možnosti disponent účtu po smrti, ale netuším, či toto ma každá banka... Isto sa pôjdem do banky informovať, len by som rada vedela,aké sú možnosti... Ďakujem

Strana
z3
really8
7. feb 2025

Mam ucet kde mam peniaze ku ktorym sa dostanem okamzite. Manzel tak isto. Plus obaja mame poistku vo vyske zvysnej hypo.

h2
7. feb 2025

Určite si dajte aspoň to dispozičné právo k účtom navzájom.

viestta
7. feb 2025

Poistku ti vyplatia aj skor ako prebehne dedicske konanie a konanie o dochodkoch, na to staci odniest umrtny list do poistovne

tiezjedna
7. feb 2025

Tak poistka je jasná, disponentské práva tiež. Ale aj bez ohľadu na tieto okolnosti držíme v trezore značnú hotovosť.

sasa1310
7. feb 2025

My mame každý svoj účet a pod ním svoj sporiaci účet. Jeden mesiac dávame peniaze navyše na jeho sporiaci účet, druhý na moj sporiaci, aby bola cca na oboch rovnaká suma. Pre prípad úmrtia jedného z nás, pre prípad zablokovania účtu do dedičského konania. Životky mame tiež každý svoje

katie253
7. feb 2025

Tiez mame poistenie hypotéky, v prípade smrti jedného z nas sa tým vyplatí zostatková istina na hypo.

sense
7. feb 2025

Každý svoj účet ,poistku, plus rezervu doma "v ponozke".... A teda aj mesačný plat z ktorého by som nevyhnutné veci zaplatila s ešte by aj na chleba ostalo

zic
7. feb 2025

1, 2. pilier ak tam mas dost moze sluzit ako zivotna poistka (nastavit opravnenu osobu a to ide mimo konania - vyplata do par dni
2, detto 3. pilier a zivotne poistky - nastavit opravnenu osobu - vyplata do par dni bez dedicskeho
3, Mat vlastny ucet (zadarmo mbank / fio /365 len co ma napada)... a mat tam rezervu ... kazdy z manzelov
4, mbank ako jedina ponuka naozaj spolocny ucet...

Inac vopruz je, ze napriklad byt zdedia aj deti a teda v pripade problemov to len tak nepredas... to je vacsie riziko pre niekoho, kto by nezvladol hypo...

autor
7. feb 2025

@really8 my máme každý svoj účet, kde máme peniaze, ku ktorým by sme sa dostali, ale ak jeden príjem vypadne a výdavky v podstate skoro všetky ostanú, tak je to proste náročná situácia... Účet druhého by bez nejakého disponibilneho práva by bol zmrazený...

tiezjedna
7. feb 2025

@autorka a vy nemáte navzájom disponentské práva k svojim účtom??

sasa1310
7. feb 2025

Aj s dispozičným pravom je účet zmrazený, ak je majiteľom zomrelý

tiezjedna
7. feb 2025

@sasa1310 tak banka sa o smrti majiteľa nedozvedá obratom, peniaze sa dajú previesť/vybrať. Vyžaduje to trocha duchaprítomnosti, ale tak to už je na každom...

autor
7. feb 2025

@tiezjedna zatiaľ nie, iba k hypotékarnemu účtu, ale chcem to určite ešte nejako poriešiť...

autor
7. feb 2025

@sasa1310 áno, ale čítala som aj o možnosti disponent po smrti...

sasa1310
7. feb 2025

@tiezjedna peniaze vieš previesť aj bez dispozičného

sasa1310
7. feb 2025

A načo ti je ta možnosť, keď po smrti budeš ako dedič spolumajiteľom daného účtu spolu s deťmi?

really8
7. feb 2025

Vsak ok, ale ja hovorim ze mame dalsi ucet/sporenie (kazdy vlastne), kde mame ulozene peniaze ale viem sa k nim dostat v sekunde a nemusim ani na pobocku. S tym by som vydrzala takmer rok.

sonnenshein
7. feb 2025

@sasa1310 Pretoze dedicke konanie sa moze tahat aj roky, a hypoteku a naklady bude treba platit aj pocas toho.

januska12323
7. feb 2025

Účet je zmrazený do dedičského bez ohľadu na disponenta. Jedine keď stihneš vybrať pred tým.

tiezjedna
7. feb 2025

@sasa1310 ak k účtu nemá prístup, tak ťažko.

sasa1310
7. feb 2025

@tiezjedna no nie ťažko. Na pc cez internetbanking si viem previezť hneď, keď viem prihlasovacie vstupy. Každopádne sme doma pripravení tak, že nebude to treba

sasa1310
7. feb 2025

@sonnenshein a? Čo jej pomôže byt disponent. Účet bude zablokovaný tak či tak, keď majiteľom bude len jej muž a ona obyčajný disponent

autor
7. feb 2025

@sasa1310 lenže dedičské konanie trvá, kým to prebehne. Trištvrte roka, rok... Kým schvalia sirotské, vdovské, aj to trvá a fungovať proste treba... Nerada sa o takých veciach bavím, ale treba na to myslieť...

tiezjedna
7. feb 2025

@sasa1310 ale autorka nikde nepísala, že má prístup k manželovmu účtu cez IB. Že sa to dá, keď ich máš, je snáď každému jasné... Písala, že má prístup iba hypo účtu. Nehovoriac o tom, že ak by náhodou manžel pri úmrtí z nejakého dôvodu prišiel o mobil, tak je namydlená. Preto sú vždy lepšie dispozičné práva. Ja sa do manželovho IB ku všetkým účtom prihlasujem ako disponent cez svoj prístup, ktorý potvrdzujem na svojom mobile.
@autorka máš prístup do manželovho IB?

sasa1310
7. feb 2025

@tiezjedna Na to som jej odpovedala v prvom komentári ako to treba mať a neriešiť zbytočne disponenta na jeho účte, čo jej vôbec nepomôže

nynia
7. feb 2025

Mam ucet z ktoreho by som vedela vyzit cca rok uplne bez prace, bez podpory. Ked uz ste manzelia tak najvacsia istota je mat nejaku hotovost nespoliehat sa len na ucty, vsetko na uctoch osobnych+sporiacich je bezpodielove vlastnictvo manzelov, ktore je predmetom dedicstva.

sasa1310
7. feb 2025

@nynia predmetom dedičského konania je len majetok zomretého. Nie majetok v BSM

zuzanaete
7. feb 2025

@sasa1310 Do dedicskeho vstupuje aj majetok v bsm, len sa inac dedi ako ked bol vylucny vlastnik zomrely.

sasa1310
7. feb 2025

@zuzanaete ešte raz. Ide do dedičského len majetok zomretého. Ak mal majetok aj v BSM, do dedičského ide iba jeho časť, ktorá spadá do BSM. Čiže autorka môže mať koľko chce svojich účtov, aj keď peniaze sú spoločné v BSM, do dedičského jej účty nejdú. A dedí sa rovnako keďže sa dedí len majetok zomretého

tiezjedna
7. feb 2025

@sasa1310 skús formulovať svoje prvotné komentáre lepšie, pretože píšeš nezrozumiteľne a v podstate to, čo je každému jasné...🙄

Strana
z3