icon

Ako sa počíta dávka v nezamestnanosti z príjmu?

2. apr 2025

Ahojte, viete niekto poradiť, z ktorého príjmu sa mi počíta dávka? V marci 2023 som išla na materskú a potom na rodičák. Zmluva mi skončila na konci apríla 2023 - to uz som bola na materskej. Nedávno som začala pracovať, ale budem musieť dať výpoveď v skúšobnej dobe, pretože zamestnávateľ nesúhlasi s tým, na čom sme sa dohodli počas pohovoru a pred podpísaním zmluvy, v ktorej to nebolo špecifikované, ale teda dôvod nie je dôležitý. Nechcem tam za takýchto okolností ostávať. Chcela by som ísť na úrad práce a požiadať o dávku v nezamestnanosti. Počíta sa mi aj ten príjem spred dvoch rokov, keď pomer trval do 30.4.2023? Bolo by pre mňa výhodnejšie, keby sa nepočítal, lebo súčasný príjem je vyšší, preto rozmýšľam, či počkať do 1.5.. Ako sa počíta tých 730 odpracovaných dní? Tie ktoré som reálne odpracovala alebo tie, počas ktorých mi trvala zmluva?

balerina2025
2. apr 2025

kedy skoncil tpp?
za posledne 4 roky, mas mat dva roky ako zamestnana ci ako sama si platiaca odvody ako dobrovolne nezamestnana.
podporu vsak mozes cerpat len do 2 rokov od ukoncenia TPP.

autor
2. apr 2025

@balerina2025 u predchadzajuceho zamestnavatela mi pomer skoncil 30.4.2023, ale na matersku som isla na konci marca. Podmienku spĺňam, pracovala som tam dlho. Teraz mi vznikol pomeru u nového zamestnávateľa, pracujem tam pár dní, ale nechcem tam ostávať - je to obojstranné.

balerina2025
2. apr 2025

tak ty mas aj novy TPP to je ine. tak ked sa ti nepaci , smer urad prace a podpora

autor
2. apr 2025

@balerina2025 ja mam len novy pracovny pomer. Stary zanikol. Bolo to aj v originalnom prispevku. Otazka je ci sa mi tam rata aj ten stary pracovny pomer aj ked dva roky dozadu v tomto case som uz bola na materskej, no pomer stale trval, len ja som uz nepracovala

balerina2025
2. apr 2025

oni priemeruju zo 4 rokov posledne dva roky. a kedze si tam mala matersku/rd, mam za to, ze ti budu priemerovat aj z predoslej prace. proste posledne dva roky. ak tam mas subeh stara a nova praca tak bude kombinacia. to nefunguje tak ze ty odmakas 1-2-3mesiace a budes mat podporu z noveho. to by sme kazdy kalkulovali. .....

draik
2. apr 2025

Mzda z posledných dvoch rokov, ak teda vyslovene nešpekulujete a hlavne ak spĺňate podmienku 730 dní.

balerina2025
2. apr 2025

@draik vela ludi sa prepocita s MD a PN zjavne. esteze aspon daco je ine

autor
2. apr 2025

@draik lenže ja tam za posledné dva roky iný príjem nemám, len tento nový. Podľa účtu v SP podmienku 730 dní spĺňam

balerina2025
2. apr 2025

bude sa ti pocitat priemer starej a novej prace. v novej prace si bola kolko.urcite sa ti nepocita novy pracovny pomer LEN. to by bolo zuzo. 🙂

autor
2. apr 2025

@balerina2025 Prosim nepíš tu niečo, keď o tom zrejme nemáš dostatočne informácie. Posledný príjem zo starého pracovného pomeru by sa počítal keby bol v posledných dvoch rokoch (čo nebol) a MD, RD, PN a podobne dávky sa do príjmu nezapočítavajú, je to jasne napísané na stránke úradu prace. Je jedno koľko som bola v novej práci, či deň, či týždeň… áno, počítať sa bude LEN ten jediný. Moja otázka bola od ktorého dátumu, ale už som si to zistila na stránke SP

balerina2025
2. apr 2025

sikovna.

balerina2025
2. apr 2025

a vlaste super navod ako ziskat viac penazi. a vies co idem si to overit .a potom sem napisem, idem na SP mam tam cestu

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
balerina2025
2. apr 2025

len sa obavam ze sa mylis lebo co pises nedava logiku

autor
2. apr 2025

@balerina2025 pokojne si to over. Kým som hľadala odpoveď, čítala som tu aj diskusie, kde sa ženy po dvoch rokoch vrátili do prace na jeden deň, nechali si v ten deň vyplatiť celú dovolenku a dostali maximálnu podporu

balerina2025
2. apr 2025

ano ale z povodnej prace. ta povodna pocas MD a RD. a nie z NOVEJ.resp si asi prva co spomina toto kombo.

balerina2025
2. apr 2025

aby si chapala toto spekulovanie som tu necitala. vacsina sa totizto vracala do prace, ktoru robili pred nastupom na MD/RD a cerpali 1 den dovolenky. preto sa cudujem co pises. ok

autor
2. apr 2025

@balerina2025 pozerala som to na stránke SP. V účte poistenca si vieš pozrieť koľko približne ti vychádza dávka ak by si sa teraz zaevidovala a ja tam mám sumu len z tohto nového pomeru.

autor
2. apr 2025

@balerina2025 ok, ale tak logicky, z ktorého príjmu by si počítala dávku, keď žiadny iný v zohľadňovanom období nemám?

balerina2025
2. apr 2025

mas ten elektronicky, a to tam je? super ked je moznost spocitat.

autor
2. apr 2025

@balerina2025 ja som tiež nevedela, že sa to tam dá pozrieť. Naposledy keď som pozerala stránku to nebolo až takto vymakané alebo som si to iba nevšimla. Chcela som si pozrieť počet odpracovaných dni, ale dalo sa pozrieť priamo koľko vychádza dávka

balerina2025
2. apr 2025

ja som tam neni este, tak potom sa vedia ludia lepsie orientovat.

draik
2. apr 2025

@balerina2025
Je jedno, o aký príjem ide.

balerina2025
2. apr 2025

@draik dakujem tak to som v soku, zase raz. to bude odrbavania.