icon

Ako sa registrovať na daňovom úrade ako fyzická osoba?

30. jún 2025

Ahojte. Mnohé píšete, že ste podávali teraz rôzne daňové, tak sa opýtam. Plánujem dať byť do prenájmu a vraj k tomu potrebujem IČO/DIČo, aby som mohla odvádzať dane z príjmu za prenájom.

Neviete, či to viem vybaviť nejako online alebo na aké oddelenie na daňové ísť ? Nikdy som tam nebola, nič také neriešila a dnes mi tam už po obede nikto nedvíhal.

patka06
30. jún 2025

Vyplníš si žiadosť a zoberieš na podateľňu, odporúčam hneď si zriadiť elektronickú komunikáciu, aby si mohla neskôr komunikovať elektronicky
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/Vz...

autor
30. jún 2025
@patka06

Vyplníš si žiadosť a zoberieš na podateľňu, odporúčam hneď si zriadiť elektronickú komunikáciu, aby si mohla neskôr komunikovať elektronicky
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/Vz...

@patka06 ďakujem 🥰 nebola som si istá, či tento formulár.

hannulik7488
1. júl 2025

Treba sa prísť zaregistrovať na DU, vyplnis žiadosť o registráciu ak už nemáš živnosť alebo nemáš už DIČ z iného dôvodu. A treba si priniesť nájomnú zmluvu k nahliadnutiu. V prípade nájmu nie je potrebné s DU komunikovať elektronicky, DP počas aj papierovo. Pri prenájme IČO nevybavuješ 🙂

anos18
1. júl 2025
@hannulik7488

Treba sa prísť zaregistrovať na DU, vyplnis žiadosť o registráciu ak už nemáš živnosť alebo nemáš už DIČ z iného dôvodu. A treba si priniesť nájomnú zmluvu k nahliadnutiu. V prípade nájmu nie je potrebné s DU komunikovať elektronicky, DP počas aj papierovo. Pri prenájme IČO nevybavuješ 🙂

Presne, ako píše @hannulik7488 , IČO nebudeš mať, pri prenájme bytu si nebudeš zriaďovať živnosť, daňový úrad ti pridelí DIČ. A elektronická komunikácia nie je nutná, ale môžeš si ju vybaviť, je to pohodlnejšie, posielať daňové priznanie elektronicky

autor
1. júl 2025

Ďakujem dievčatá. Dúfam, že tam bude nejaká milá pracovníčka, čo mi s tým poradí, keďže je to úplne mimo mňa 😅

anos18
1. júl 2025

Nuž, na to by som sa veľmi nespoliehala 😁

autor
1. júl 2025

A ešte otázku, možno budete vedieť.
Keď sme manželia, byt je spoločný a aj nájomná zmluva je na nás oboch. Musíme obaja žiadať o DIČ a odvádzať dane alebo to stačí len na jedného ?

hannulik7488
1. júl 2025

ak ste na nájomnej zmluve obaja manželia, tak by ste sa mali zaregistrovať obaja

katkaseiner
2. júl 2025

daj si pozor na lehoty, idealne chod so žiadosťou a maj uz aj zmluvu medzi tebou a najomcom. My sme presvihli o cca 13 dni, obaja sme s muzom dostali pokutu... bojovali sme proti nej odvolaniami, kedze bola pandemia ale teda neuznali nam to