icon

Ako sa rieši plnenie bytových poistiek?

9. jan 2025

Prosím vás ako sa rieši keď na človek uzavretú poistku na byt a vytopi susedov?
Viem že keď vytopia dotyčného, zavolá do svojej poisťovne, popozeraju to, spisu, pošlú peniaze a potom ich vymahajú od toho, kto zapríčinil vytopenie.
A ako je to opačne, že dotyčný vytopi susedov? A preplatí poisťovňa niečo aj jemu?

bielasovicka
9. jan 2025

Jemu začo? Ze vytopim susedov a ešte mi zato aj zaplatia? 😄😄

luteam
9. jan 2025

No normalne ked ty vytopis suseda tak to nahlasis svojej poistovni pride obhliadajuci a bude vyplatene plnenie susedovi. Nam sa to stalo a hned ame robili aj fotky pre poistovnu

autor
9. jan 2025

@luteam
@bielasovicka aha, vďaka. Takže dotyčnému sa nevyplaca nič,áno? Iba poškodenému...tak napr keď aj sebe vytopi človek kúpeľňu, kým to posteľná k susedovi, tak tiež ma škodu. Takže on nedostane nič, áno? Ako náhradu škody...aj som myslela,že to by bolo veľa...

autor
9. jan 2025

@luteam akože ideš k susedovi ktorého si vytopil a pofotis to,áno?

tinkavvv
9. jan 2025

Nam sa vztahuje poistenie aj na poskodenie nasho majetku. Neviem aku zmluvu uzavretu mas.

autor
9. jan 2025

@tinkavvv aha, idem si to prestudovat

autor
9. jan 2025

@tinkavvv poškodenie môjho majetku mám aj ja... Akurát už som z toho jeleň či keď mne ho poškodí sused alebo aj ja, napr keď mne začne niečo tiecť... A toto je čo prosím ťa ak sa vyznas? Keby mi niekde pretekala stena, zistím vlhké mapy a nebudem vedieť, kde to preteká,tak mi to preplatia,ak objednám firmy?

tinkavvv
9. jan 2025

Ale stale nechapem, co riesis? Mas nejaku skodovu udalost? Ak ano, nahlas do poistovne a komunikuj s nimi.

autor
9. jan 2025

@tinkavvv nie našťastie nemám, len tomu celkom nerozumiem...

jarka_black
9. jan 2025

Vašu škodu hradí poistenie bytu a/ alebo domácnosti. Škoda u suseda sa hradí zo zodpovednosti toho, kto škodu spôsobil.
To sú 2 rôzne veci.

autor
9. jan 2025

@jarka_black aha, takže keď má človek poistenie bytu/domácnosti aj poistenie zodpovednosti, a niečo by sa nedajbože stalo, tak by mali uhradiť škodu aj tomu čo škodu spôsobil aj tomu susedovi,komu bola spôsobená. To som chcela vedieť... Ďakujem

luteam
10. jan 2025

Ano jasne ze aj tebe zaplatia ked mas skodu a mas to poistene a ked si ty vytopila suseda tiez mu idu peniaze z tvojej poistky

autor
10. jan 2025

@luteam ďakujem, presne to som nechápala, takže zaplatia obom z toho poistky, kto škodu spôsobil. Ďakujem.

luteam
10. jan 2025

Ano obom. Nemas za co

autor
10. jan 2025

@luteam ďakujem, pekný víkend 😃

ol1234
10. jan 2025

Vyzerá to na zmluvu z Generali. Ak sa to týka Teba a je ti niečo nejasné, kľudne napíš. Ale áno ak má človek poisteny svoj byt, zároveň poistenú zodpovednosť z vlastníctva a praskne mu niekde hadička a vytopí suseda, hradené bude obom.

autor
10. jan 2025

@ol1234 ďakujem, presne toto som chcela vedieť, áno je to Generali, pani bola zlatá, aj všetko vysvetlila, akurát som z toho nakoniec mala chaos keď dom prisla domov

autor
12. jan 2025

@ol1234 prosím ťa, ja mám z tohto panický strach, lebo doteraz som bývala na najvyššom poschodí a teraz som na štvrtom. Predsa len na najvyššom mne nemal kto urobiť škody našťastie. A tento nový je čerstvo prerobený a už sa tu vyskytla v minulosti poistná udalosť. Čiže mne napr praskne rurka v kúpeľni, vytopim suseda. Volám svojej poisťovni. Preplatia jemu aj mne. A to preplatia aj komplet napr búranie,keďže by človek musel vymeniť rúry a búrať kúpeľňu? Ja som priznám sa doteraz na starom byte ani poistku nemala, ale teraz mám normálne stresy že čo ak sa niečo stane...