icon

Ako sa zmení opatrovanie ZŤP detí od roku 2026?

veverkaa2
7. feb 2025

Milé mamičky, ktoré sa taktiež staráte o ZŤP deti prosím mohol by mi niekto vysvetliť plánovanú zmenu OP? Príspevok na opatrovanie ako taký platí do konca roka 2025. Viem, že ho má nahradiť Príspevok na pomoc pri odkázanosti no ako to bude pri deťoch? Syn má 13 rokov, je ZŤP, stupeň odkázanosti má 6. Od roku 2026 že má byť iba 5 stupňov. Podľa článkov by sa malo riadne ( domáce) opatrovanie zmeniť na neformálne opatrovanie. Môžete mi to prosím niekto vysvetliť? Ako môže byť riadna starostlivosť o ZŤP dieťa/ deti neformálna ? Syn potrebuje celodennú opateru a dozor. Pomoc pri bežných úkonoch, okrem iného ... na WC po veľkej potrebe utrieť zadok, pomoc pri sprchovaní atď. Okrem OP má aj schválený príspevok na hygienu. Oboje podľa posudku do konca roka 2029.

Našla som na internete toto:
„Neformálny opatrovateľ je človek, ktorý sa doma stará o svojho životného partnera, rodiča, starého rodiča, súrodenca, dieťa či ďalšieho príbuzného bez ohľadu na to, či poberá alebo nepoberá príspevok za opatrovanie,“

bosorkabb
7. feb 2025

Toto ešte nikto presne nevie. A nejde len o opatrovanie detí ale opatrovanie všeobecne. Tiež to sledujem ale veľa informácií nie je.

sara07
7. feb 2025

vela informácii nie je, tiež sa toho obavam, zatial som nič dobré nenašla, nechcem pisat ked neviem či to bude takto platit
každopadne potrebuju zoškrtat čo sa dá , nie su prachy
potom jedine doniest dieta na urad a ked to urobí viac mamičiek možno sa zbadaju , pretože štát by takto stalo dieta 3000 a viac ako ked hodia almužnu matke
neviem čo si myslia ten opatrovak väčšina aj tak skonči na potreby dietata
ostat bez prijmu doma a nejak to tahat nie je riešenie pre tieto rodiny
nerozumiem prečo nedaju viac informacii

ajka10000
7. feb 2025

Mamina ma na mna osobnu asistenciu aj ta sa ma menit. Tak aj my cakame.

veverkaa2
autor
7. feb 2025

@sara07 veď to, že to je pre potreby dieťaťa a aby domácnosť: mama + dieťa resp. deti prežili. Ja nemôžem pracovať ani brigádovať z dôvodu starostlivosti o syna, ktorý to potrebuje. Opatrovateľský príspevok je môj jediný príjem. Zatiaľ podľa toho čo napísali by mohol byť nový Príspevok pri odkázanosti na deti 700 eur no nikde sa nepíše či tých 200 eur v produktívnom veku ostane alebo nie, či ostanú kompenzácie na hygienu a ďalšie, ktoré deti potrebujú.

sara07
7. feb 2025

@veverkaa2 150 by malo byt na osobnu asistenciu , ale nepíšu či to musi byt cudzia osoba alebo nebude, su pripady pas deti neviem si predstavit ako zveríš dieta alebo pubertaka osobe čo nemá skusenosti, nepozna to aby s nim bol alebo niekam išli
kompenzacie okresavali aspon v našom okrese hojne ...
aj ked pri pas detoch som čitala hlavne žitnanska to riešila že tam proste tieto deti vypadnu , že tam nie su niektoré dg z pas

veverkaa2
autor
7. feb 2025

@sara07 prosím ako osobnú asistenciu? Čo konkrétne to znamená? Ja sa o syna starám sama, chodí do špeciálnej základnej školy, asistenta v škole nemá hoci by ho aj potreboval. Syn síce má v dg. že sekundárne prejavy autizmu no čistý autizmus to nie je, ZŤP má na iné diagnózy takže by nemal vypadnúť z tabuliek posudzovania. Je mi ľúto mám ktorých deti sú diagnostikovany ako autisti. Ja neviem čo vymýšľajú vo vláde, úrady práce zatiaľ nevedia nič moc o tom čo sa pripravuje. Je ešte ďaleko do roka 2026 rok 2025 ešte len začal no zaujíma ma to už teraz ako to bude

bosorkabb
7. feb 2025

@veverkaa2 kompenzácie nebudú. Bude len jeden príspevok na odkázanosť podľa stupňa odkázanosti. Ale viac sa nevie.

veverkaa2
autor
7. feb 2025

@bosorkabb ďakujem za reakciu. Takže príspevok na hygienu pravdepodobne nebude hoci je schválený v posudku

bosorkabb
7. feb 2025

@veverkaa2 presne tak. Posudok sa bude časom prehodnocovať podľa nového zákona.

veverkaa2
autor
7. feb 2025

@bosorkabb môže sa posudzovať aj skôr ako je uvedený opätovného posúdenia termín v aktuálnom posudku?

bosorkabb
7. feb 2025

@veverkaa2 áno môže.

sara07
8. feb 2025

@veverkaa2 neviem ,neviem to nájst kde som to čitala, v podstate všade píšu to isté a nik poriadne nevie ako
skôr sa obavam tej posudkovej činnosti