icon

Ako sa zvýši cena elektriny bez energopomoci v 2026?

8. dec 2025

ahojte,
viete niekto odhadnut? Prvotne cisla boli o 30%, potom prislo URSO a vravelo, ze to bude pre 9000kwh nejakych 65 eur/ rocne co mi pride malo a v TN na Markize vcera davali, ze o 25%. Su nejake doveryhodne zdroje?

Strana
z3
katkaseiner
8. dec 2025

ja som pocula o 20 % ale nemam konkretny zdroj, a ani neviem ci to je na plyn, elektrinu alebo oboje. Kedze energopomoc nedostaneme, tak aspon sa obzeram kolko ma vyjde zvysenie.

autor
8. dec 2025
@katkaseiner

ja som pocula o 20 % ale nemam konkretny zdroj, a ani neviem ci to je na plyn, elektrinu alebo oboje. Kedze energopomoc nedostaneme, tak aspon sa obzeram kolko ma vyjde zvysenie.

@katkaseiner u nas to iste, bohata sa necitim ale sme bez energopomoci, vcelku by mi pomohlo vediet co nas to vyjde v dalsom roku

katarinaba
8. dec 2025

dievcata - dnes na exprese u zavodskeho bol nejaky chlapik, s ktorym energopomoc rozoberali, rozpravali aj o tych bez dotacie - nepoviem vam cisla ci percenta, ale na stranke expres.sk najdete v podkastoch tuto relaciu, tak ak mate chut, skuste si to vypocut, mozno dostanete odpoved

sara07
8. dec 2025

jediné čo som našla že kolko vlastne je toto + tie priplatočky

mimimoje
8. dec 2025
@katarinaba

dievcata - dnes na exprese u zavodskeho bol nejaky chlapik, s ktorym energopomoc rozoberali, rozpravali aj o tych bez dotacie - nepoviem vam cisla ci percenta, ale na stranke expres.sk najdete v podkastoch tuto relaciu, tak ak mate chut, skuste si to vypocut, mozno dostanete odpoved

@katarinaba ja som to počúvala a mala som pocit, že ani divá srnka netuší, ako to vlastne bude.

anonym_cc06c2
8. dec 2025
@mimimoje

@katarinaba ja som to počúvala a mala som pocit, že ani divá srnka netuší, ako to vlastne bude.

@mimimoje ved toto, tu sa dopatrat normalnej info, neexistuje, okolo vsetkeho len hmla

mimimoje
8. dec 2025
@anonym_cc06c2

@mimimoje ved toto, tu sa dopatrat normalnej info, neexistuje, okolo vsetkeho len hmla

@anonym_cc06c2 čím väčšia hmla, tým vyššia možnosť si niečo uliať ☹

katkaseiner
8. dec 2025
@mimimoje

@anonym_cc06c2 čím väčšia hmla, tým vyššia možnosť si niečo uliať ☹

@mimimoje tak to si pis... ved ta adresna energopomoc vyjde viac akoby ju zastresili pre vsetkych... ale keby bola pre vsetkych tak by neznela tak dolezito

arieska
8. dec 2025

všetci na to aj tak doplatia aj tí s "pomocou" aj bez
Dajú pomoc 2000 a zoberú 3000
Tejto vláde už neverím absolútne nič.

simsalabim
8. dec 2025

Ja si neviem predstavit taku rodinu z hladovej doliny, ktora ma 2 dospele deti prihlasene na trvaly pobyt a ktore ziju v prenajatej izbe v BA a zarabaju zaujimavy plat. Ti vlastne odsudia svojich rodicov byt bez energopomoci... a osobne poznam V BA rodinu, kde su 4 dospeli - 2 deti na VS, stale ziju doma, ale maju 3 investicne byty, v kazdom je jeden dospely prihlaseny na trvaly pobyt. hoci ho prenajimaju, takze im asi vyjde narok v kazdom z bytov, lebo byt=1 osoba, pricom studenti su este aj bez prijmu...

anonym_6dac3e
8. dec 2025
@simsalabim

Ja si neviem predstavit taku rodinu z hladovej doliny, ktora ma 2 dospele deti prihlasene na trvaly pobyt a ktore ziju v prenajatej izbe v BA a zarabaju zaujimavy plat. Ti vlastne odsudia svojich rodicov byt bez energopomoci... a osobne poznam V BA rodinu, kde su 4 dospeli - 2 deti na VS, stale ziju doma, ale maju 3 investicne byty, v kazdom je jeden dospely prihlaseny na trvaly pobyt. hoci ho prenajimaju, takze im asi vyjde narok v kazdom z bytov, lebo byt=1 osoba, pricom studenti su este aj bez prijmu...

@simsalabim a este prenajom a dividendy sa neberu ako prijem 🙂...
takze mas 10 bytov a prenajimas, mas prijem pre posudenie energopomoci 0 eur...
Alebo zijes z dividend - prijem pre posudenie energopomoci 0 eur... 🙂
znacka - socialna vlada... tak dufam, ze si to pri tomto chaose aj volici vladnej koalicie vyzeru aspon niektori

simsalabim
8. dec 2025
@anonym_6dac3e

@simsalabim a este prenajom a dividendy sa neberu ako prijem 🙂...
takze mas 10 bytov a prenajimas, mas prijem pre posudenie energopomoci 0 eur...
Alebo zijes z dividend - prijem pre posudenie energopomoci 0 eur... 🙂
znacka - socialna vlada... tak dufam, ze si to pri tomto chaose aj volici vladnej koalicie vyzeru aspon niektori

@anonym_6dac3e no a zaroven sa tym v prenajatom byte aj zvysi najom, lebo prenajimatel tiez zrejme nebude mat energopomoc, takze im zvysi poplatky, minimalne tak, ako sa zvysia za elektrinu, plyn, kurenie.

anonym_6dac3e
8. dec 2025
@simsalabim

@anonym_6dac3e no a zaroven sa tym v prenajatom byte aj zvysi najom, lebo prenajimatel tiez zrejme nebude mat energopomoc, takze im zvysi poplatky, minimalne tak, ako sa zvysia za elektrinu, plyn, kurenie.

@simsalabim no, to je otazne, lebo v jednom byte mame tak v druhom tak... ani diva svina netusi, podla coho to vypocitavaju (konkretne, teoriu ovladam) ... Akurat, keby som mal len prijem z prenajmu, tak energopomoc dostanem, lebo "nemam prijem"...

rooskoliv
8. dec 2025

Súčasná cena na burze je okolo 100€ za MWh. Dohodnutá cena s elektrárňami je 72€ za MWh. Čiže navýšenie je o cca 40%. Ale keďže cena elektriny je iba časť účtu ( podľa AI iba 30% ) a zvyšné poplatky sú rovnaké, celkové zvýšenie by malo byť okolo 12%. Čiže ak teraz platím 50€, po novom to bude 56€.

Takže 3 ponaučenia:

1/ neverte ničomu, čo hovorí ficovláda, lebo zavádza a klame. Fico vám povie 40%, čo je síce pravda, ale v realite budete platiť navyše iba 12%

2/ K zrušeniu energio pomoci určite príde. Skôr či neskôr. Čím neskôr k tomu príde, tým bude zdraženie väčšie.

3/ celú energo pomoc si platíš aj tak sama, lebo na to, aby ti štát vedel dať 2000€ ti musí zobrať 3000€ na daniach, lebo tvoje dane si jediný príjem štátu

katkaseiner
8. dec 2025
@rooskoliv

Súčasná cena na burze je okolo 100€ za MWh. Dohodnutá cena s elektrárňami je 72€ za MWh. Čiže navýšenie je o cca 40%. Ale keďže cena elektriny je iba časť účtu ( podľa AI iba 30% ) a zvyšné poplatky sú rovnaké, celkové zvýšenie by malo byť okolo 12%. Čiže ak teraz platím 50€, po novom to bude 56€.

Takže 3 ponaučenia:

1/ neverte ničomu, čo hovorí ficovláda, lebo zavádza a klame. Fico vám povie 40%, čo je síce pravda, ale v realite budete platiť navyše iba 12%

2/ K zrušeniu energio pomoci určite príde. Skôr či neskôr. Čím neskôr k tomu príde, tým bude zdraženie väčšie.

3/ celú energo pomoc si platíš aj tak sama, lebo na to, aby ti štát vedel dať 2000€ ti musí zobrať 3000€ na daniach, lebo tvoje dane si jediný príjem štátu

@rooskoliv dakujem a suhlasim, ja platim cez 100E, cize 20 E navyse mesacne ma nezabije...a ano, suhlasim s kazdym bodom... energopomoc nebude donekonecna a dufam ze ani tato vlada.

katarinaba
8. dec 2025
@mimimoje

@mimimoje mne to bezi za chrbtom, volaco som zapocula ale nevenovala som tomu pozornost. Tak neviem. Ale ked ani ten odbornik netusi, to uz je davno cele zle 🤣

sevrin
8. dec 2025

@niekto2hy "teplo napriek strašeniu médií zdražie" tí smeráci si fakt nedajú pokoj s tými dristami. Ešte chápem keď tak fico tliacha na svojom fasabooku ale oficiálne stránky by sa mali vyjadrovať trochu na úrovni.

autor
8. dec 2025
@katkaseiner

@rooskoliv dakujem a suhlasim, ja platim cez 100E, cize 20 E navyse mesacne ma nezabije...a ano, suhlasim s kazdym bodom... energopomoc nebude donekonecna a dufam ze ani tato vlada.

@katkaseiner my platime 300eur a ano patrime k domacnosti s virivkou a vykurovanym bazenom ale aj s tepelnymi cerpadlami. energopomoc by nas obisla aj keby sa pocitala z cisteho prijmu. Aj tak ma zaujima, ci to stupne o 30eur alebo o 100 mesacne

autor
8. dec 2025

@niekto2hy hej, len to neodpoveda na otazku elektrickej energie bez dotacie

draik
8. dec 2025

@anonym_autor
Je to tam uvedené: celková cena bez energopomoci cca 261 eur/MWh, s energopomocou 195,95 e. Tento rok je to 190,66 e. To je celková cena vrátane sprievodných poplatkov.

autor
8. dec 2025
@draik

@anonym_autor
Je to tam uvedené: celková cena bez energopomoci cca 261 eur/MWh, s energopomocou 195,95 e. Tento rok je to 190,66 e. To je celková cena vrátane sprievodných poplatkov.

@draik super vdaka, cize 50eur mesacne, to dava zmysel

hellwant
8. dec 2025

Veru, čo treba ľuďom už ukazať, že Ficove vlady su najviac ničiace SVK? Je to nechutny Fantomas. Niekedy mam pocit, že ta maska=tvar sa mu v istych zaberoch doslova leskne ako mastna plastelina.

anonym_7bc535
8. dec 2025

My platime 230 € a ocakavam 300 € 😡 My elektrinou kurime.

kikulienkadd
Autor odpoveď zmazal
matusformanek
9. dec 2025

tu sa da overiť, či mate/nemate narok: https://www.energopomoc.sk/overenie-energopomoci

autor
9. dec 2025
@anonym_7bc535

My platime 230 € a ocakavam 300 € 😡 My elektrinou kurime.

@anonym_7bc535 aj my kurime, vcera som to presne prepocitala, nam to ide hore o 90eur podla noveho cennika zse, z 252 na 340 mesacne

autor
9. dec 2025
@matusformanek

tu sa da overiť, či mate/nemate narok: https://www.energopomoc.sk/overenie-energopomoci

@matusformanek to som hned vedela ze nemame, u nas by to nevyslo ani s vyplatami v cistom

magdalienka11
9. dec 2025

@anonym_autor elektrina bude nič v porovnaní s cenami plynu po odstavení dodávok z Ruska.

Strana
z3