Ako si môžem pomôcť, keď mám dlhy?
mam problem som dlzna istu sumu, nemam exekuciu na to, ale prijem rodicovsky a vydavok 100e mesacne na rezie, a samotny najom 70e, co mam spravit, kto mi pomoze?
@mamicka28 máš dve deti, ktoré pravdepodobne majú nejakého otca - takže nech ti on prispieva na deti a aj na teba, to je prvoradé... druhá varianta je ísť do práce na plný / polovičný úväzok - škôlku či jasle ti preplatí štát, alebo teda požiadať o pomoc s deťmi ich otca, starých rodičov detí... ešte si môžeš nájsť nejakú brigádu aj popri deťoch ( opäť budeš potrebovať niekoho k deťom aj na tých pár hodín) - dokladanie tovaru, upratovanie, pomoc v domácnosti, pomocná sila v reštike...
Ale rozhodne nečakaj, že teraz ti začnú cudzí ľudia posielať peniaze len tak lebo potrebuješ... každý potrebuje a každý sa musí starať ako vie...
Urcite sa s instituciou skus dohodnut na splátkovom kalendari. Treba tam ist a seriozne s nimi komunikovat.
tiez nechapem, ze zamestnavatel za Teba neplatil poistne a musis to doplatit Ty.... asi to nebude takto.....
@mamicka28 treba zobrať pracovnú zmluvu, prípadne doklad o ukončení pracovného vzťahu, ak máš tak aj výplatné pásky (kde bude jasne vidieť, že zamestnávateľ ti odvody strhol, ale neodviedol) a odniesť do poisťovne, nech si ho naháňajú... daj si u notára spraviť overené kópie, aby si im to prípadne mohla nechať...
@mamicka28 poisťovni vydokladuj že si bola v tom období zamestnaná (zmluva, výplatné pásky) a máš po probléme. Ak si pracovala "na čierno" toto je jedno z rizík 😖
Ako baby vravia, poskytni doklady a pasky, ako nic v zlom baby, ale ja neverim, ze to je takto ako prezentujes, je mam osobnu skusenost, znama mala tiez nezrovnalosti v zdravotke z pred x rokov a prislo sa na to,az ked ona sama chcela robit nejake zmeny ci ziadala vypis, bolo to pred rokmi tak napisala ziadost o premlcani a nic neplatila....cize len tak ti upomienka nepride, plus aj moja mamca ma z pred x rokov, ked menila pracu, hlasila sa potom na urad nejake 3 mesiace nevyplatene a neprisla upomienka ani nic, len to tiez pri nejakej cinnosti v zdravotke zistila.....
@jeennyv no mne tiež prišiel takýto "pozdrav" zo zdravotky, konkrétne všzp, je tomu už pár rokov a viem, že nie som jediná... vtipné na tom bolo, že som bola v tom čase 8 rokov u jedného jediného zamestnávateľa nepretržite (okrem materskej) a oni mi tvrdili, že zamestnávateľ za mňa neplatil poistné prosím pekne 6 jednotlivých dní v roku !! áno, jeden deň vo februári, jeden deň v máji a takto... o tom cirkuse, čo som tam urobila, sa rozpisovať nejdem, aj po rokoch mi to dvíha tlak... a viem, že boli ľudia, ktorým tvrdili, že nemajú zaplatené zp za obdobie také a také a pritom dotyčný bol v danom čase študentom strednej školy alebo na vojenčine... takže z tejto stránky je to úplne reálne, že zdravotka z vlastnej iniciatívy nie že hľadá, ale dokonca si aj vymýšľa neplatičov...
druhá vec je, že zakladateľka sa viac neozýva, pritom riešenie a to najlepšie sa tu našlo raz-dva...
mame sa to tiež stalo, že čosi šla vybaviť a tam dlh, zamestnávatel odvody strhal ale neplatil, doniesla zmluvu a vyplatné pásky a nič neplatila, nahánali zamestnávateľa
No najhorsie je, ze poistovna nema vobec potrebu informovat, ze dobry den mate u nas nejake podlznosti - ale necha to tak, kym narastu pekne uroky,a potom sa zrazu ozvu a chcu tu sumu naraz... Ale tak ako vyssie baby pisu, ak mas pracovnu zmluvu, potom vypoved, a pasky, tak urcite prefot a dones do poistovne... Mne takto narastol dlh pocas studia - neviem ako sa to stalo,bola som normalny denny student vysokej skoly - napriek tomu to zrejme skola neoznamila, alebo som to mala oznamit ja(to uz neviem) Ale po skonceni vysky mi prisiel domov papier, ze im dlhujem cez 1000eur. No nastastie, zavolala som do skoly, vypytala potvrdenie, ze som u nich denne studovala,a v poistovni mi to uznali. Jednalo sa o 2 roky na Mgr stupni. tiez nechapem, ako sa to stalo, vsak predsa mal za mna platit stat, a neplatil 🙂 🙂 Takze stava sa vselico, treba sa len branit.... drzim palce, myslim ze to bude v poriadku 🙂 Nebojte sa
Zienky ja vam dakujem za rady,....
To ze som bola zamestnana na dohodu a este vcase ked si trebalo platit odvody som vobec netusila cize 2roky co som u tej pani pracovala som pracovala normalne lenze ona za mna nemusela platit v tej dobe poistne, bola som tam ale neuspech ztal slavu, doniesla som im vypysi z uctu kam mi chodila vyplaty, zapoctovy lit, (vyplatne pasky som nedostavala), a zmluvy; dohoda o vykonani prace, no zial cislo uvedene na zmluve je neexistujuce a cez internet sa zistilo ze uz aj ta firma zanikla pred 3 rokmi. Co tam pracovali ostatny tak netusim ako pochodili ☹
Smutne no nic nespravim snad sa najde niekto kto pomoze a poskytne pozicku, pretoze tu sumu nemam ako inak ziskat ☹
@mamicka28 no pardoooon a tieto informácie o otcovi tvojich detí som si mala vyveštiť z teflónovej panvice alebo čo?
kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody... s úverom by som v tvojom prípade nerátala, ak nemáš príjem, tak je logické, že splácať nebudeš mať z čoho... takže komunikovať s poisťovňou, hľadať spôsob, ako sa zamestnať...
@zienka29 prečítaj si celú diskusiu... mala normálne slušne a najlepšie hneď z úvodu popísať celú svoju situáciu a ideálne aj to, čo vlastne očakáva... a nie sa do mňa obúvať, že jej ex je alkoholik, ktorý neplatí na deti... ja som jej ho nevybrala a nenanútila... okrem toho - poradila som jej slušne a realisticky, takže zamýšľať sa nad sebou môže niekto iný 🙂
Ist pracovat (deti do jasliciek,teraz ti ich zaplati stat) + mozes napisat rozborilovi (niezeby toho nemal vela,ale uz riesil aj ludi ktori boli v mensich srac..ch).
A snaz sa komunikovat s uradom,nech vidia ze mas snahu a chut to splatit.mozno potom pristanu na lepsich podmienkach.Nech uz je tvoja ziadost o pomoc nezistna alebo prefikane cielena,nechcela by som byt na tvojom mieste. Inak,ak mas problem s jaslickami,ze si na dedine a siroko daleko ziadne nie su,stat ti zaplati aj opatrovatelku,pokial ma licenciu. K dvom detom sa mozno nejakej panej oplati k tebe dochadzat za 560€.
Ty Si proste stiplava a nevies sa vcitit, to je v poriadku 🙂

dozvedela som sa to vcera ☹ z pred pomali 5rokov co som bola zamestnana, mi zamestnavatel neodvadzal poistne do ZP, kde som skoro infarkt dostala, ked mi to zahlasili ziadala som o splatky no nie oni to chcu naraz pretoze uz je to dlho co tam ten dlh je...apropo byvaly zamestnavatel zrusil pobocku ☹