Ako si vyrátam daň z prenájmu?
Ahojte,pls ako si vyrátam daň z prenájmu ak
Hypo 370
Ele 200
Voda 50
Net 30
Smetie 14 e
Mesačné platby a pýtala by som 1050 s energiami? Ďakujem pekne
@simsalabim ach ,chcela som cca sumu nech viem či je výška nájmu ok či nie,toto je pre mňa Španielska dedina 😂
Ak chceš vedieť, či je výška príjmu v poriadku, napíš o akú nehnuteľnosť ide a v akej lokalite.
Ale sumu dane ti nikto nepovie! Nechapes, ze to zalezi od tvojho dalsieho prijmu, od zaplatenych odvodov a od toho, co si realne das do nakladov? Ak si do nakladov das, ze si do bytu kupila chladnicku, ze ta dan bude ina, ako ked si tam nekupila nic? To su tie preukazatelne naklady... A ak das vyssiu vysku najmu, ze to bude ine ako ked das nizsiu? Z dane nezistis, " či je výška nájmu ok či nie". Ale ako hruby odhad, po odpocitani vydavkov, je to cca 20% dan a prvych 500€ z prijmu sa nezdanuje.
Na webe je plno vzorov, stačí vyhľadať. Len ani okraj, splátka hypo za bežných okolností nie je daňovým výdavkom
Jj, hypo nie je danovy naklad
Cca 145 eur rataj, presne sa to neda vopred vypocitat, podmienka, ak to nemas v obchodnom majetku a vydavky orientacne budu take ako pises.
Ak budu nedoplatky zo zaloh za el, vodu, smeti zaplatene v tom roku, dan sa znizi, ak budu preplatky, tak zvysi.
500 eur, co sa da od prijmu odratat, som zanedbala pri takej vyske najomneho, ak je to byt, myslim, ze tam moze ist aj fond oprav, to by sa este dan ponizila
@mk1111111111 cca 145 ale mesačne
Ak mas byt v obchodnom majetku, tak si mozes dat viac veci do nakladov (uroky z hypo, odpis nehnutelnosti, DzN, poistku...a dalsie) Ak nie, tak hypo (uroky z hypo) nemozes dat do nakladov (ani dan z nehnutelnosti, prerabky, poistenie...)... takze z toho, co si popisala by si pocitala takto (ale ako ti pisali, samozrejme sa ti k tomu rata aj tvoj normalny prijem)... Este k tym tvojim vydajom - nejak sa mi zda, ze sa jedna o dom, kedze tie vydaje su dost vysoke (na vodu a elektrinu)
prenajom - 1050 x 12 = 12600 eur (ak budes mat byt/dom prenajaty 12 mesiacov v roku)
vydaje = hypo nic ak nemas v OM, takze 200+50+30+14= 294 eur x 12 = 3528 eur
nezdanitelna cast (500 eur na hlavu, ak mas dom v BSM s manzelom, tak kazdy 500)
znizene prijmy = 12600-500=12100 eur (koef = 12100/12600=0.96)
znizene naklady = 3528 * 0.96 = 3386.88 eur (musis ponizit o ten koeficien aj naklady)
Takze tvoj zaklad dane z prenajmu (takto nahrubo) by bol 12100-3386.88 = 8713.12 eur a z toho 19 alebo 25% dan podla tvojich ostatnych prijmov...
19%=1655.49 eur
25%=2178.28 eur
Ber to ako priblizny vypocet (ak som sa nikde nepomylil)... ale da ti to predstavu...
@kristiii ano, mesacne som myslela, dala mesacne prijmy a vydavky, tak som automaticky myslela, ze chce vediet mesacnu vysku, aby vedela kolko jej z toho vlastne zostane k pouzitiu. Dakujem za upozornenie.
@mk1111111111 to nebolo upozornenie pre teba 😃, je mi jasné, že ty vieš ako si prišla k tejto sume, ale pre autorku, keďže písala, že pre ňu je to španielska dedina, tak aby nebola prekvapená pri daňovom priznaní, že to treba vynásobiť x12
@kristiii toto mi nenapadlo, ja to beriem tak automaticky...
@zic veľmi pekne ďakujem za podrobnú odpoveď,presne niečo taketo som potrebovala 😊
@kristiii hah ďakujem,nie to mi došlo,ze mesačne samozrejme,ale vďaka😎
@zic a áno je to dom,je písaný len na mňa,a mám klasický príjem tpp.

Nejde o dan z prenajmu, ale dan z prijmu, cize sa rataju vsetky tvoje prijmy, ohladom prenajmu zaratas preukazatelne vydavky atd. a tak sa to vypocita podla ostatnych poloziek - tvojho dalsieho prijmu, zaplatenych odvodov, odpocitatelnej polozky a co ja viem coho este priamo na danovom priznani. Nepytaj sa, ako, lebo podrobnosti netusim, robieva to moj manzel.