icon

Ako si zabezpečiť dôchodok investovaním?

12. apr 2025

Mamičky, chcem sa spýtať, riešite svoj príjem ak raz už nebudete pracovať, napr investujete alebo sa spoliehate iba na štát? Myslím vo veku 65+ alebo ak sa rozhodnete skôr odísť z prace

Strana
z2
hopatko
12. apr 2025

Tu uz nefunguju zakladne pravne principy a pravidla, elementarna logika, zdravy rozum a slusnost. Pri tomto absurdistane, v ktorom zijeme, vlada aka tu je a zivot s ludmi ktori ich volia...sa urcite nespolieham na stat. Investujem a setrim.

sasa1310
12. apr 2025

mám jeden byt v zálohe na náš dôchodok. K tomu samozrejme aj 3. pilier, kde nám prispievajú zamestnávatelia a ja si sama 50 eur mesačne tam dávam ešte

andrejka2424
12. apr 2025

@sasa1310 Aj ja mám tretí kvôli tomu, že mi prispievajú v práci. Premýšľam, že si aj zdvihnem aspoň na 70/mes. Dúfam teda , že na tieto peniaze štát siahnuť nemôže v budúcnosti..

michal711
12. apr 2025

Mesačne investujeme dokopy cez 700€ do etf a aktuálne kupujeme tretí nájomný byt. Na štát sa nespoliehame.

sevrin
12. apr 2025

Ideálne investovať do ETF, aspoň dve stovky mesačne, ak sa dá tak aj viac. Prvý pilier nula bodov, vďaka smerákom druhý pilier nula bodov, radosť tu žiť.

sasa1310
12. apr 2025

@andrejka2424 štát siaha na tie peniaze investične. To znamená, aby teraz tam netrčali, tak sú v investiciách. Keď ich budeš potrebovať, tak samozrejme ti budú k dispozícii

andreakotesova
12. apr 2025

@michal711
@sevrin cez akú aplikáciu investujete do ETF? Zvládne to aj začiatočník amatér?

@autorka o.i. máme investičný byt bez hypotéky.

michal711
12. apr 2025

@andreakotesova trading212, eToro je to úplne jednoduché a zvládne to aj úplný začiatočník

andreakotesova
12. apr 2025

@michal711 pozriem to. Su to spoľahlivé app? Ďakujem

lusyc
12. apr 2025

Ak dožijem dôchodku, chcem prenajímať nejakú nehnutelnost, bývať už len v malom.

maminkadeticiek
12. apr 2025

@sasa1310 Smeracka?Snsacka?Hlas?

nerko
12. apr 2025

Pozri FINAX

michal711
12. apr 2025

@nerko pro finaxe sa platí vstupný poplatok za niečo čo so vie nakupovať sama

sevrin
12. apr 2025

@andreakotesova Finax. To je pre lenivých ako ja ktorým sa nechce rozmýšľať nad tým aké ETF vybrať.

michal711
12. apr 2025

@sevrin za lenivosť sa platí to je pravda

thomo
Odpoveď bola odstránená
michal711
13. apr 2025

@thomo neskutočne vysoký poplatok oproti ETF kde sú poplatky okolo 0,05%

lavendertowncards
Odpoveď bola odstránená
matusformanek
13. apr 2025

Mam 37 a rozhodne sa na štát nespolieham. Investujem si sám do akciových etf cez xtb a ibkr. Viem co kupujem, rozumiem sa, baví ma to. Náklady?takmer 0 eur. Chcem ísť do skorého dôchodku lebo zdravie mi nedovolí pracovať do 64r. https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves...

david1202
14. apr 2025

@michal711 vo finaxe sa neplatí ziadny vstupný poplatok ,platí sa len správcovský raz ročne co je 1,3%.

michal711
14. apr 2025

@david1202 no 1,3% ročne je málo ? Veď si to spocitaj za 30 rokov to budú desiatky tisíc

rayla
14. apr 2025

Tak.. ono ale treba pri investovaní povedať aj bod B a síce, že investor znáša investičné riziko.. to znamená, že zrovna, keď budeš tie peniaze potrebovať, nemusíš byť v zisku... Treba s tým počítať..

rayla
14. apr 2025

Myslím fondy, ale aj iné investovanie do cenných papierov a subjektov kolektívneho investovania..

rh75
14. apr 2025

@rayla istotu pri investovaní nemáš nikdy a nikde. Rovnako môže kolísať cena zlata,nehnuteľností či akcií, je to hop alebo trop ako sa vraví. 🤷 Hlavne záleží na pravidelnosti a čo najdlhšom čase bez výberu. Ja som to rozhádzal kade tade. Minulý týždeň som síce trošku zaplakal, ale stále verím v svetlú budúcnosť môjho života v dôchodku. 😀😉

rh75
14. apr 2025

@rh75 samozrejme ak budem pracovať a mať pravidelný príjem.

nelka93
17. apr 2025

Len hlupák sa spolieha na štát, však už teraz nemajú peniaze na dôchodky, nie to o 30 rokov

judar
17. apr 2025

Radsej investujem do hmotnych veci za urcitych podmienok ...v tomto state sa neoplati davat do nejakeho piliera ani centa lebo aj tak pride banda co ho vyprazdni....a aukcie a burzy tiez niesu istota lebo je to ako automaty zo zadu ovplyvnitelne aj s umelymi alebo umyselnymi krachmi

michal711
17. apr 2025

@judar neplet sa do akcií keď sa nevyznas

sifo
17. apr 2025

Na náš štát sa už spoliehať nedá.
DCA metódou do Bitcoinu.
Nízke poplatky, nulový dosah štátu.

michal711
18. apr 2025

@sifo ale za to vysoké dane

Strana