Ako si živnostníci posielajú zisky na súkromný účet?
Ahojte. Prosím vás, akou formou si posielate peniaze z firemného účtu na súkromný? Ďakujem
@melanta dakujem ze si napísala. Mne sa raz ročne nedá, potrebujem z tých zarobenych peňazí žiť.. napadla ma varianta, že ako živnostník by som fakturovala sročke, v ktorej som aj konateľom..
Inak myslím, ale to si iba myslím, zisk si vieš vyplácať aj kvartálne. Alebo potom mať účtovníčku, ktorá ti urobí účtovníctvo tak, aby to bolo oka.
@melanta ono sa to dá aby to bola oka len na nejaký čas..sama povedala, ze sa všetko tak pomenilo, že vyhodne už nieje nič. Ak by som bola zamestnaná vo vlastnej firme tak štátu zaplatím neskutocne prachy, ak by som si posielala odmenu konateľov tak som cca na tom istom..a ďalším riešením je to co som písala vyššie.. len tam sa celkom neviem dopátrať o aké sumy, resp % by išlo..
napadla ma varianta, že ako živnostník by som fakturovala sročke, v ktorej som aj konateľom - čiže budeš faktúrovať sama sebe. Tú s.r.o. by si mala iba na tento účel, či funguje aj za iným účelom? Označím @katarinaba mohla by poradiť.
môžeš si v rámci s.r.o. urobiť zmluvu o výkone funkcie konateľa a vyplácať si mzdu. Samozrejme máš v takom prípade odvodovú povinnosť
@melanta funguje aj za iným účelom, preto ju zrusit nemozem, lebo aj to ma napadlo, keďže ma mesačne stojí 3x viac ako mam zisk. Ďakujem si zlata 🙏
@tiezjedna áno aj o tejto možnosti viem, odvodova povinnosť je približne rovnaká ako keby som bola zamestnaná.
fakturovať ako SZČO vlastnej sro - uffff, tam si treba dať pozor na viac vecí... Čo tak fakturovať viac ako SZČO a na sro nevyhnutné a následne si zo sro vyplatiť zisk alebo vyberať peniaze do pokladne, ale v rozumnej miere... Nepravideľná odmena konateľa je o čosi výhodnejšia od TPP/dohody/pravidelnej odmeny, ale nie sú to veľké rozdiely.
Zial, sro a peniaze smerom ku konatelovi ci vlastnikovi - "lex lutor" (lex vahostav - to len na odhlahcenie) nam narobil sarapaty. A dalej sproste transferove ocenovanie. To je tiez komplikacia aj pri fakturacii szco - sro a opacne. Kym spolocnik moze svojej sro este pozicat peniaze bez uroku, opacnym smerom to nejde. Ked si pozicias z sro - urobis zmluvu, obvykly urok (ako napr. banky) a vypracujes transferove ocenovanie. Ak by si dala urok nulovy, v transferovej dokumentacii to musis vysvetlit, ale aj tak "fiktivny urok" rovny tomu obvyklemu musis pripocitat v danovom priznani k zakladu dane. Lebo kym firme pozicias bez uroku, tak firma nema naklady a plati vyssiu dan, co je pre stat lepsie. Ale ked firma pozicia a nema urok v zisku, tak tym plati nizsie dane.
Ja sa momentalne hram s myslienkou ci by ako moznost dostat prachy z sro bolo mozne darovanim. Jasne, ze firma nesmie mat minusove vlastne imanie, musia byt plnene zavazky (aby nebol znevyhodneny veritel). Uz neexistuje dan z darovania - cize obcan dostane dar a pre neho to konci. A pre firmu je kazdy dar tak ci tak pripocitatelna polozka. Len toto musim prediskutovat s poradcom, ci tam nie je volaco zasmodrchane.
Inak prachy z sro len cez dividendy, no tam je dalsia 10% dan. Alebo teda sa zamestnat, prehodit obchody na zivnost.
@katarinaba aby to darovanie pri kontrole neuzavreli ako obchádzanie zákona 😒 bude zrejmé, že ide o obídenie vyplatenia zisku a jeho zdanenia
@wagea jo, mozne to je. Ale darovat sa da na "cudziu" osobu, nemusi to byt priamo na vlastnika spolocnosti. Len tam je zas riziko aby "obdarovany" posunul prachy tam kam ma.
@wagea preto to chcem prebrat na skoleni so skolitelkou, myslim, ze ona je dost zbehla v zakonoch, mozno to hned zmietne zo stola, ze nezmysel. Mozno nie. Uvidime.
@wagea inak mne to napadlo pri uplne inej situacii. Prevzala som ucto a je tam obrovska suma ako pohladavka voci spolocnikovi. Spolocnik o nicom nevie, predchadzajuca uctovnicka tiez nie, navyse komunikacia nula bodov, k tomuto sa vyjadrila, ze to je este po uctovnicke pred nou. A ja netusim, ako to splachnut. Ci robili zmluvy, uroky, transferko. Konatel sa nerozumie, nevie o com tocim. Tak som rozmyslala, ze by sa firma vzdala naroku na vratenie. Akokeby darom pozicanych penazi. Neviem co je horsie - vysoka uctovna strata, alebo tie uroky a transf. ocenovanie. Dan to za prislusny rok neovplyvni, kedze sa to aj tak bude pripocitavat.
@katarinaba môžem vedieť s ktorou školiteľkou a na akom školení? kľudne aj do správy
@katarinaba ach, to je najlepšie takéto prevzaté účto... asi by som čistila po konzultácii s daňovým poradcom a dala to pekne klientovi preplatiť. A nech sa 2025 začne s čistým štítom. Alebo to nechať tak, oproti podpisu, že účto sa prebralo tak a tak a nech si to potom pri kontrole on vysvetľuje... raz človek nevie
@wagea ved toto, ja to chcem mat ciste. Konatelka prisla v marci, ci v aprili, ze ci to nevezmem (manzelka majitela nasej najvacsej firmy - no odmietni to). K stavom k 31.12.2023 som sa dostala az v juli - ano v juli, po podani DP na odlozeny termin. Ani len uctovny rozvrh. Nic. Otvorene polozky - nula bodov. Ja som si v podstate uctovala odzaciatku, nech mam rok komplet - ja vobec netusim, ci mi to niekto neoplieska o hlavu, ako som to mohla - dost uctov ona mala inych. Ja som si musela vytvorit svoje, takze je to rozdiel. Ale kaslem na to. Co som mala robit? Ja neznasam spinu na uctoch. Mam dva ucty, kde zbieram a riesim, ale vzdy viem co na ktorom ucte mam. Viem dat inventuru uctov do 10 minut a to nemehlo nebolo schopne ani uctovny rozvrh poslat. Vraj dlhorocna uctovnicka - baba v rokoch. Dakujem pekne, ktovie kolko uctovniciek takto pracuje. Ja sa v noci obcas zobudim, ze ci som nieco nezabudla, alebo neurobila zle a taketo si idu na dve dovolenky v maji a v juni - pochopis to?
@katarinaba tiež tak, maximálne nejaká 355, lebo však vieme. Ale aby mne nesedeli 211,261,221,321,311, majetok, úvery? Ale tiež som sa stretla už s kadečím. Už si klientov vyberám, aj keď to znamená veľa odmietať. A podľa ceny za daňové priznania, čo vidím všade v mestských skupinách na Fb v marci, to musí byť dobre odvedená práca. Určite 🙈
@wagea jasne, ved to len nahodis cisla do formulara na financnej sprave 😀 😀 😀
@wagea dakujem. Porozmýšľam nad tým ze fakturovat viac ako szco a len nevyhnutné ako SRo. Teoreticky by sa dal ten príjem rozdeliť lebo polku príjmu tvorí jeden klient ktorému by som mohla fakturovat aj ako živnostník, nepotrebuje SRO. Do pokladne vyberám teraz, účtovníčka to sleduje aby to bolo v poriadku. A na aké veci je treba si dať pozor keby fakturujem ako živnostník sročke? Ide o to, že potrebujem na súkromný účet 3000€ mesačne a to by znamenalo 1500€ odvody a toľko peňazí tam nieje. Lebo ta SRO ma mesačne tiež niečo stojí a jednoducho niesu tam peniaze navyše, ani nemám z oho zkresat a aktualne ani navýšiť príjem.
@katarinaba dakujem. ako myslíš zamestnať sa a prehodiť obchody na živnosť? Tie dividendy to sa v mojej situácii nedá, potrebujem mesačný príjem aby som mohla fungovať a zisk firmy nieje moc veľký. Je to len nejakých 5- 6-7 tisíc, ako ktorý mesiac. A z toho ma vyše 3 tisic stojí sročka🙄
Myslela som to ako moznost mat pravidelny prijem z sro. Ale tam su tie odvody. Len som menovala moznosti. Nie sucasne zamestnat sa v sro a prehodit obchody na zivnost. Bud jedno, alebo druhe.
@katarinaba aha jasne chápem..nuž neviem co budem robiť.. 🙈 nemôžem si dovoliť zamestnať sa a ani platiť vysoké odvody. Ja neviem co sa robí v takýchto prípadoch.. normálne rozmýšľam ze sa poprosí mojej práci normálne niekde zamestnam a firemné veci budem robiť v noci alebo co 😅 aj keď toto možné nieje 🙈
Autorka, pozri, ako zamestnanec nemáš na výber. Máš pevne stanovený systém odvodov. Ako podnikateľ máš svojim spôsobom možnosť vybrať si, ako budeš všetko účtovať. Zadarmo ale nie je žiadna alternatíva. Ak sú tvoje výdavky ako podnikateľa aj s odvodmi také vysoké, že sa ti to neoplatí, tak potom sa neoplatí podnikať. Alebo mať ďalší biznis, ktorý ťa potiahne a nebude ti vadiť, že z prvého biznisu máš nízky čistý zisk. Ak táto možnosť nie je, tak potom zvážiť pokračovanie v podnikaní. Cieľom podnikania je zarábať. Ak to nejde, tak to nejde. Alternatívu ako neplatiť nenájdeš.
@melanta hej áno máš pravdu, viem ze sa platiť musí a obchádzať nejakými podvodmi to určite nechcem. Len hľadám najrozumnejsiu cestu aby mi to finančne vychádzalo. Je to veľmi ťažké a posledne mesiace stále tvrdím ze sa podnikať neoplatí pokiaľ je firma malá a nema zisk niekoľko desiatok tisíc eur.. mňa štve ako mame nastavený systém , ale s tým sa nedá nič robiť len to prijať alebo sa niekde zamestnať..
no ale mňa by zaujímalo, prečo sú tak vysoké náklady na sro? prečo to nejde len cez živnosť (aj za cenu odvodov, keď sro je tak strašne nevýhodná)? Ono, ťažko poradiť, ked netušíme, čo vlastne robíš. A hlavne, prečo to neriešiš so svojou účtovníčkou takto do detailov? Ja si s mojimi klientmi prechádzam aj takéto možnosti, optimalizácia a nastavenie procesov, odvodov atď, samozrejme v rámci zákona. Áno, za takúto konzultáciu si nechám zaplatiť, však je to moja práca, ale klientom to pomôže.

Ako živnostník to riešiť nemusíš. Všetko je tvoje. Ako s.r.o. to riešiš už musíš samozrejme. Ja som jednoosobová s.r.o., raz ročne si vyplácam zisk. Inak z podnikateľského účtu počs neberiem - iba tam chodia od klientov zaplatené faktúry a platím z účtu bežné náklady s.r.o.