Ako správne postupovať pri platbe transakčnou daňou?
Prosím je tu účtovníčka ktorá by bola ochotná ľudskou rečou vysvetliť ako mám postupovať. Mám živnosť 4 roky . Podarilo sa mi omylom uhradiť niečo súkromnou kartou namiesto tej druhej čo mám k transakcnému účtu. Ako mám postupovať, do kedy sa mám k to prizať a zaplatiť tú transakčnú daň?
Uplatňujes si paušálne výdavky?
@kabinka11 vlani som to robila tak, lebo vyšlo lepšie ale čo bude tento rok neviem
Z pohľadu transakčnej dane pri platbe kartou platíš 2€ raz ročne, bez ohľadu na sumu a počet platieb, takže tento rok hádam urobíš aspoň jednu platbu firemnou kartou aby sa stiahla transakčná daň.
Ak by si omylom poslala platbu prevodom zo súkromného účtu, tak si to máš nejako sama zdaniť a odviesť transakčnú daň.
Takže túto tvoju platbu súkromnou kartou by som ani neriešil.
To nieco, co si uhradila omylom sukromne, bolo co? Faktura? Pokladnicny blocek v obchode? Tankovanie? …
To nieco, co si uhradila omylom sukromne, bolo co? Faktura? Pokladnicny blocek v obchode? Tankovanie? …
@moonlight1210 uhradila som faktúru na vyššiu čiastku , dosť ma to štve vieš poradiť?
Zaplat z firemneho este raz a poziadaj o vratenie preplatku na sukromny, ak je to seriozny dodavatel vrati ak nemas istotu tqk podat oznamenie a zrejme priplatit uctovnicke za ukon
Moznosti je viac.
Tak este jedna otazka. Mas firemnu pokladnu s hotovostou v takej sume?
Zaplat z firemneho este raz a poziadaj o vratenie preplatku na sukromny, ak je to seriozny dodavatel vrati ak nemas istotu tqk podat oznamenie a zrejme priplatit uctovnicke za ukon
@eeffka nemám účtovníčka paušal som si robila sama.
Nemám vrp ani tú druhú pokladňu len ma nemapadá názov, mne platia klienti na účet, takže tam nemôžem mať ani hotovosť
Tak porom zaplat z firemneho a ziadaj preplatok na suktomny
Tak porom zaplat z firemneho a ziadaj preplatok na suktomny
@eeffka si myslíš že Merkury bude ochotné šaškovať po mesiaci úhrady s mojimi ,,drobnými,,?
Som laik, ale čo by sa stalo, keby si zaplatila z firemného účtu faktúru na svoj účet súkromný účet - z ktorého bola faktúra omylom uhradená a transakčnú daň odviedla?
Som laik, ale čo by sa stalo, keby si zaplatila z firemného účtu faktúru na svoj účet súkromný účet - z ktorého bola faktúra omylom uhradená a transakčnú daň odviedla?
@jarka1980 nuž celé roky som použivala som osobný iba teraz som kvôli transakcnej dani otvorila nový, tak na starších faktúrach je ešte starý účet nekupujem tam denne. Tak logicky asi druhá platba po vyše mesiaci uhradené duplicitne sa asi vráti naspäť. No čo ak nie hneď vrátia, akože nemám navyše týchto pár tisíc len tak, aj ja potrebujem platiť účty , hypo atď
Nechcem sa ťa dotknúť, ale sama píšeš že si laik,
Ale vie niekto, nejaká účtovníčka , ktorá vie odpoveď na moju otázku ..
platbu kartou by som vobec neriesila
Od 1.4. je potrebné oznamovať neštandardné transakcie medzi podnikateľským a súkromným účtom, najmä ak ide o použitie súkromných peňazí na úhradu podnikateľských nákladov a naopak. Berie sa to ako daňový únik. Takže páni z hora to vidia tak, že teraz máš podať všeobecné podanie s dokumentáciou, ktorá vysvetľuje chybu, vrátiť peniaze na podnikateľský účet a uhradiť faktúru z neho...v opačnom prípade ak by bola kontrola ti faktúru môžu vyhodiť z účtovníctva, čo znamená iná daň (vyššia) plus penále....ale hej, platbu kartou a malú sumu by som tiež neriešila a už vôbec nie ak pôjdeš opäť paušálom.
Neopytas sa, nezistis. Tak potom ti ostava iba platbu priznat,vypocitat si dan, poslat ohlasenie a zaplatit ju

Uplatňujes si paušálne výdavky?