Ako správne uplatniť NČZD v daňovom priznaní?
Dobrý deň. Mám otázku ohľadom NCZD. Robím si DP za rok 2024, NCZD som si uplatňovala mesačne u zamestnávateľa ( od 3 do 12/2024). Ale v DP musím vyplniť r.73, že si uplatňujem NCZD, inak mi to hlási chybu. Túto NCZD si môžeme uplatniť buď mesačne vo mzde, alebo v danovom priznaní. keďže som to mala uplatnené mesačne, prečo sa uvádza aj v DP ?
nechápem tomu. Ďakujem
mesačne sú to v podstate len zálohy na daň a potom v daňovom priznaní sa to spočíta za celý rok, čiže tam píšeš celoročné príjmy a celú nezdaniteľnú časť, bez ohľadu na to koľko mesiacov si pracovala alebo či ti bola/nebola uplatňovaná
OK, vďaka, áno, vyšiel mi preplatok
Prosím Vás, mám ešte jednu otázku ohľadne DP.
Daňový bonus na deti som si taktiež uplatňovala mesačne vo mzde. ( 3-12/24)
január, február 2024 neuplatnený. V DP som na 2.str.začiarkla všetkých 12 mesiacov, že si uplatňujem DB. Na str.10, riadok 117 - nárok na DB podľa zákona a na r.119 som napísala sumu DB už vyplateného zamestnávateľom. Rozdiel do r.120
len sa pýtam, či je to takto správne, alebo som mala na 1.str.zaškrtnúť len dva mesiace ?
zaškrtávaš celý rok a tak ako píšeš uviesť aj sumu už vyplateného bonusu, na konci nezabudni zaškrtnúť 2x - že žiadaš o vyplatenie rozdielu daňového bonusu a druhý krížik žiadosť o vyplatenie daňového preplatku
@lucka_ke super, ďakujem krásne
@lucka_ke Dobrý deň, veľmi sa ospravedlňujem, že vstupujem do Vašej diskusie. Tiež si vypisujem daňové priznanie a mám v tom trošku hokej. Možem Vás poprosiť o radu? Minulý rok som pracovala 10 mesiacov. V DP možem uviest NČZD na danovníka v plnej výške 5646,48, dobre to chápem? Ide o to, že v potvrdení od zamestnávateľa mám na danovníka uvedenú nižšiu sumu, kvoli tym 10tym mesiacom. Nebude s tým problem na daňovom úrade? Nechcem si narobiť zbytočné problémy. Ďakujem.
@veroniq1 ja mam presne to iste.
Ja som dala NCZD plnu sumu.
Uvidime na dalsie "rady" , pekny den
@lejkaemmka tak aj ja uvediem plnu sumu, pekný deň aj Vám 🙂

v DP sa prepočíta príjem a daň s ročnou výškou NČZD, a keďže si mala uplatnené len 3-12, a ročná výška (12 mes.) je vyššia, vyjde ti preplatok.