icon

Ako správne uplatniť NČZD v daňovom priznaní?

lejkaemmka
13. mar 2025

Dobrý deň. Mám otázku ohľadom NCZD. Robím si DP za rok 2024, NCZD som si uplatňovala mesačne u zamestnávateľa ( od 3 do 12/2024). Ale v DP musím vyplniť r.73, že si uplatňujem NCZD, inak mi to hlási chybu. Túto NCZD si môžeme uplatniť buď mesačne vo mzde, alebo v danovom priznaní. keďže som to mala uplatnené mesačne, prečo sa uvádza aj v DP ?
nechápem tomu. Ďakujem

slavkadi
13. mar 2025

v DP sa prepočíta príjem a daň s ročnou výškou NČZD, a keďže si mala uplatnené len 3-12, a ročná výška (12 mes.) je vyššia, vyjde ti preplatok.

lucka_ke
13. mar 2025

mesačne sú to v podstate len zálohy na daň a potom v daňovom priznaní sa to spočíta za celý rok, čiže tam píšeš celoročné príjmy a celú nezdaniteľnú časť, bez ohľadu na to koľko mesiacov si pracovala alebo či ti bola/nebola uplatňovaná

lejkaemmka
autor
13. mar 2025

OK, vďaka, áno, vyšiel mi preplatok

lejkaemmka
autor
13. mar 2025

Prosím Vás, mám ešte jednu otázku ohľadne DP.
Daňový bonus na deti som si taktiež uplatňovala mesačne vo mzde. ( 3-12/24)
január, február 2024 neuplatnený. V DP som na 2.str.začiarkla všetkých 12 mesiacov, že si uplatňujem DB. Na str.10, riadok 117 - nárok na DB podľa zákona a na r.119 som napísala sumu DB už vyplateného zamestnávateľom. Rozdiel do r.120
len sa pýtam, či je to takto správne, alebo som mala na 1.str.zaškrtnúť len dva mesiace ?

lucka_ke
13. mar 2025

zaškrtávaš celý rok a tak ako píšeš uviesť aj sumu už vyplateného bonusu, na konci nezabudni zaškrtnúť 2x - že žiadaš o vyplatenie rozdielu daňového bonusu a druhý krížik žiadosť o vyplatenie daňového preplatku

lejkaemmka
autor
13. mar 2025

@lucka_ke super, ďakujem krásne

veroniq1
18. mar 2025

@lucka_ke Dobrý deň, veľmi sa ospravedlňujem, že vstupujem do Vašej diskusie. Tiež si vypisujem daňové priznanie a mám v tom trošku hokej. Možem Vás poprosiť o radu? Minulý rok som pracovala 10 mesiacov. V DP možem uviest NČZD na danovníka v plnej výške 5646,48, dobre to chápem? Ide o to, že v potvrdení od zamestnávateľa mám na danovníka uvedenú nižšiu sumu, kvoli tym 10tym mesiacom. Nebude s tým problem na daňovom úrade? Nechcem si narobiť zbytočné problémy. Ďakujem.

lejkaemmka
autor
18. mar 2025

@veroniq1 ja mam presne to iste.
Ja som dala NCZD plnu sumu.
Uvidime na dalsie "rady" , pekny den

lucka_ke
18. mar 2025

@veroniq1 áno do daňového vždy celú nezdaniteľnú časť

veroniq1
18. mar 2025

@lejkaemmka tak aj ja uvediem plnu sumu, pekný deň aj Vám 🙂