icon

Ako správne uviesť hypotéku v kúpnej zmluve?

7. aug 2025

Prosím vás, viete mi poradiť? Predávam svoju polovicu bytu kupujúcemu, s ktorým mám spoločnú hypotéku. Do kúpnej zmluvy uvediem finančnú ťarchu hypotéku a dodám, že hypotéka prejde len naňho? Môže to byť takto? "1. Predávajúca vyhlasuje, že jej vlastnícke právo k predmetu prevodu je obmedzené finančnou ťarchou – Záložné právo na byt č. / v prospech Slovenskej sporiteľne, a. s, so sídlom Tomášikova 48, 832 37 Bratislava, IČO: 00 151 653 podľa V - č. z. Ide o hypotekárny úver pre mladých. Dlh ku dňu 2.8.2025 je XX XXX eur. Spoludlžníkom je kupujúci, meno priezvisko, ktorý podpisom zmluvy vyhlasuje, že podá v Slovenskej sporiteľni žiadosť, aby bol výlučným dlžníkom uvedeného hypotekárneho úveru."
Viete mi poradiť, či je to takto v poriadku, aby bola zmluva správne a vklad do katastra bol bezproblémový? Alebo stačí len uviesť, že na byt je finančná ťarcha? Netreba ďalej rozvádzať, že podá v banke žiadosť, aby dlh prešiel len naňho? Ďakujem.

patka06
7. aug 2025

ako laik by som povedala, že by sa to malo najprv riešiť v SLSP
Keď bude mať schválené, že je. resp. bude jediným dlžníkom,
Myslím, že katastrom neprejde s ťarchou a komentárom, že on podá žiadosť - čo v prípade, ak by mu žiadosť neschválili

autor
7. aug 2025
@patka06

ako laik by som povedala, že by sa to malo najprv riešiť v SLSP
Keď bude mať schválené, že je. resp. bude jediným dlžníkom,
Myslím, že katastrom neprejde s ťarchou a komentárom, že on podá žiadosť - čo v prípade, ak by mu žiadosť neschválili

@patka06 V banke povedali, že stačí, ak uhradí 200 eur za žiadosť a bude jediným dlžníkom. Zarába nad 2 000 eur v čistom a zostatok hypotéky je do 20 000 eur.

peha81
7. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 V banke povedali, že stačí, ak uhradí 200 eur za žiadosť a bude jediným dlžníkom. Zarába nad 2 000 eur v čistom a zostatok hypotéky je do 20 000 eur.

@anonym_autor na kataster musíš už dať vyjadrenie banky, že banka s tým súhlasí. Inak vám stopnú vklad a výzvu účastníkov, aby ste ho dodali.

patka06
7. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v poriadku, že povedali. Musí sa to písomne vysporiadať, až potom sa spisuje kúpna zmluva.