Ako uplatniť daňový bonus na manželku?
Ahojte, prosím pomôžte mi s jednou vecou.
Ide nám slávne obdobie a ja mám otázku:
Mám manželku ktorá bola od 01.01.25 až do 30.09.25 zamestnaná na plný úväzok (mesačný hrub. príjem cca 1400€). Od 01.10.25 až do teraz je nezamestnaná, evidovaná na úrade práce ale nepoberá podporu.
Otázky:
1. Je možné že by som si na ňu uplatnil bonus? Doklad z UPSVAR samozrejme doložím zamestnávateľovi ktorý mi aj toto spracuje spolu so mojím zúčtovaním.
2. Ak mala ten príjem 1400 brutto mesačne - ako by bol výpočet na toto?
3. "Vyhlasujem, že výška vlastného príjmu manželky ..." do tohto políčka napíšem 0,00€ (kedže nepoberala podporu) alebo práve naopak, tu sa napíše príjem tzn. v jej prípade tých 9 mesiacov čo pracovala?
Mne sa už z toho motá hlava a viem že tu sú vždy šikovný ľudia 🙂
Ďakujem za pomoc.
Presne tak, mala dostatocne vysoky prijem cez rok. Ona nech si poda/poziada stareho zamestnavatela a jej vratia dane.
do vlastneho prijmu ide aj prijem zo zamestnania 9 x 1400 = 12.600
vo vyhlaseni do vlastneho prijmu neuvadzas nulu, pretoze male prijem zo zamestnania
vlastnym prijmom manzelky sa rozumie okrem ineho: prijem zo zamestnania, zivnosti, prenajmu, predaja nehnutelnosti, vyhry, PN, OCR, podpora.
vlastny prijem manzelky sa nerovna zdanitelnemu prijmu
@majka99999 je to bežná prax že bývalý zamestnávateľ jej spraví daňové? Či môžu jej to odmietnuť?
@ensinko pokial on riadne poziada do 17.2.2025 a zaroven dolozi vsetky potvrdenia o zdanitelnej mzdy od inych zamestnavatelov, tak jej ho MUSIA urobit.
Ona inde ani nerobila ako u nich len som nevedel že jej to urobí aj posledný zamestnávateľ.
V tom prípade jej poviem aby im dala čím skôr vedieť že bude mať o to záujem.
Ste veľmi šikovné - ja sa v tomto neorientujem vôbec 😅
@ensinko musi podat ziadost o vykonanie rocneho zuctovania. Pokial mala prijem len od nich, tak nic nepriklada. Ale to tlacivo je presne dane. Ak maju kvalitnu mzdarku / presonalne, tak jej ziadost daju uz predvyplnenu. Ak nie, tak tu ju najde - musi ju poriadne vyplnit a dorucit do 17.2.2025. Ina forma nie je pripustna.
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
tretie tlacivo
Ďakujem ešte raz všetkým za pomoc a prajem krásny zvyšok dňa 🙂
Dal si tam zle roky... To len tak pomimo..

nevyjde jej to. berie sa rocny prijem a ten je vyssi ako nczd