icon

Ako uplatniť daňový bonus v roku 2025?

nikusqa1999
13. dec 2024

Ahojte, neviem si už rady čo s tym daňovým bonusom na ďalší rok. Manžel zarobí 10 mesiacov z 12 toľko, že mu bude bonus krátený. Ja som od budúceho týždňa na rodičovskej (končí mi materská) a začína mi zmluva na dohodu o pracovnej činnosti. Môžem si uplatniť bonus ja? Zarobím v priemere cca 400€ mesačne, uplatniť si ho mesačne či potom v ročnom zúčtovaní? Môže sa stať že v niektorý mesiac bude príjem vyšší a v iný nižší. Ďakujem za rady a tipy. Držte sa žienky.

katarinaba
13. dec 2024

Ja na tvojom mieste DB prestanem poberat mesacne a po skonceni roku poziadam tam, kde to bude vyhodnejsie. Tazko radit pri nerovnomernych prijmoch. A aspon budete mat nasetrene.

petamich
13. dec 2024

Pri 400€ dohode ti zrejme nevyjde plny danovy bonus, vychadza to tusim 580€ v hrubom, aby vysiel plny, ak ale manzelovi nevyjde takmer vobec, tak by som ako sa pise vyssie dala uplatnovat rocne a zrejme radsej tebe

nikusqa1999
autor
17. dec 2024

Rozmýšľam tiež tak, že to nechám na ročnej báze a na konci roka porovnám príjmy, tam už pôjde priemer za celý rok alebo sa rozpocitava na jednotlivé mesiace? A náhodou sa rodičovská nepočíta do príjmu? Asi nie lebo z toho nwodvadzame daň :(

katarinaba
17. dec 2024

@nikusqa1999 rodicovsky prispevok nie je zdanitelny prijem. DB sa pocita len zo zdanitelnych aktivnych prijmov. Na konci roka sa prihliada na celorocny prijem, nerozpocitava sa. V podstate je to lepsie raz za rok. Nikdy totiz dopredu nevies, komu to nakoniec vyjde vyhodnejsie - v roku sa moze zmenit praca, zvysit alebo znizit prijem, necakana odmena, dlhodoba PN, caste OCR - to vsetko ma vplyv na zdanitelny prijem a v konecnom dosledku sa moze cela situacia otocit.
Doteraz to bolo v pohode, lebo pokial bol DB vyplateny v sulade s mesacnym narokom, tak sa uz nevracal ak celorocny narok nebol naplneny. Ale od noveho roka sa bude nielen doplacat, ale aj vracat.

nikusqa1999
autor
20. dec 2024

Za december zarobím na dohodu asi 220€ to nebude žiadny nárok na daňový bonus? Lebo viac hodín sa kvôli odstávke nedá. A ďakujem za pomoc.

katarinaba
20. dec 2024

@nikusqa1999 preco sem pleties december? Pytala si sa na DB 2025. Za 2024 su podmienky a naroky ine. Tento rok nechaj tak, ak muz poberal cely rok DB, tak ho mate vyplateny (resp. bude ked spacuju mzdy za december). Ak nie, tak nech v rocnom zuctovani si ho necha doplatit.
Od roku 2025 pokial viete, ze muzovi bude krateny, tak nech ho on nepobera. A odporucam, aby ste si DB nechali vyplatit za cely rok jednorazovo. Po ukonceni roku 2025 uz budete vediet realne prijmy a budete vediet porovnat, komu sa oplati o DB poziadat. A budete mat nasetrene.

leontinka27
28. jan 2025

Dievčatá tiež vás chcem poprosiť o pomoc. Muž tiež stratil nárok na daňový bonus na dieťa. Ja pracujem na živnosť mesacne zarobím 400 eur q z toho si platím 100 eur zdravotnú poistku. Do sociálnej poisťovne neodvadzam žiadne odvody. Daňové si robím každý rok. Mam nárok si uplatniť to na co poukázal Mihal???diera v zakone.!!!!ďakujem, som v tomto uplne mimo.