icon

Ako vybrať dobrého finančného poradcu pre investovanie?

18. feb 2025

Ahojte, chcem zacat investovat no sama nemám páru a preto chcem nejakeho dobreho finančnika , plradite niekoho? (Prosim najlepsie keby radite nie blizkych alebo kamaratov, ale naozaj objektivne kto je dobry poradi venuje sa a neošklbe ma)

amonet
18. feb 2025

a mesto? pripadne pozri Babocky investment

autor
18. feb 2025

@amonet zaleži na meste? Neviem či online alebo osobne je lepšie, mne by stačilo asi aj online niekoho hlavne aby bol dobrý skúsený a neklamal nezavadzal

zic
18. feb 2025

Mozes si skusit nastudodvat zaklady... ale v skratke... momentalne na investovanie su dobre asi EIC = nemanazovany ucet (nizke poplatky)... tusim cislo 2... Alebo investovanie cez portu (tiez etf / pasivne investovnie)...
Potom trosku drahsie, ale stale asi vramci normy je Finax...
Ostatne firmy a formy investovania su bud drahe alebo asi zlozitejsie... idealne sama cez brokera 🙂... to je najlacnejsie (tabulka nizsie)
Potom je jedno, kto ti to zariadi... ak to bude nieco z tohoto 🙂

https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

amonet
18. feb 2025

tak Martin Babocky. skuseny, ma aj podcasty o investovani

autor
18. feb 2025

@zic viete niečo o investovanii do dividendových akcií?

zic
18. feb 2025

Jasne... napriklad ze to silne neodporucam "zaciatocnikom"... lebo:
1, zaciatocnik by do jednotlivych akcii nemal investovat, lebo je to zlozite urcit, ktora je dobra a ktora nie
2, je to "drahe" - lebo aby si diverzifikovala rizko, musela by si nakupit vela roznych akcii a na to sluzia ETF (kupis cely index, ktory ta zaujima - napriklad technologicke akcie, farma firmy alebo regionalne - azia, amerika, europa
3, najdolezitejsi bod - musela by si robit danove priznanie sama... a to je otazka, ci sa ti chce...

Takze taky typicky clovek, ktory sa do toho nevyzna a nechce studovat by si mal vybra idealne 1 ETF (napriklad to co je najlepsie v 2. pilieri - MSCI world)... alebo S&P500 ak veris v buducnost Ameriky, popripade NASDAQ100 ak chces spekulovat na rast technologickych akcii a nakupovat len to (tie) ETFka...
A nakupovat tieto (taketo) ETF len akumulacne v EURach (ak zijes v Eurozone)...
Eurove preto, lebo sa nebudes babrat s konverziou na USD a vyhnes sa strate pri kurzovom riziku (ty pouzivas eura a majetok budes mat v dolaroch... )
A akumulacne preto, lebo po roku si oslobodena pri predaji (zisku) od dane, ak bude rast svet / usa / technologie, tak ti to bude rast a teda pri predaji neplatis dan a nestaras sa...
Navyse tieto zakladne ETF su velmi lacne...

hildeberta
Odpoveď bola odstránená
sweet20
18. feb 2025

Vyber si podla recenzii, popytaj sa priatelov, znamych... mozem ti dat x kontaktov a si povolaj

sweet20
18. feb 2025

Skor ti odporucam etf

autor
18. feb 2025

@zic
@sweet20 jedna kamarátka má taketo niečo v aplikácií UFO , EIC účet, je to dobré?

sweet20
18. feb 2025

O aky eic ucet presne ide?

sweet20
18. feb 2025

Kolko rokov by si tie peniaze nepotrebovala?

zic
18. feb 2025

Neviem, co je aplikacia UFO... toto vyzera na aplikaciu "mylife" (ked to hodim do googlu, tak nejaka spolocnost spravujuca majetok a "financne poradenstvo" sa vola MyLife... tak mozno je to nieco od nich...
napriklad "ISHCMWOE" je MSCI world accumulation - co je super...
"ISHWSC" je podobne, ale pre male firmy (firmy s nizkou kapitalizaciou)
XTSE600 je nejaky index na europe... dalej sa mi nechce hladat
1, takto nevieme povedat, ci je to dobre, lebo nevieme zaklad - poplatky... najdolezitejsie su vzdy poplatky, lebo vynosy nikdy nie su iste, poplatky su vzdy iste... takze tazko povedat, kolko uctuje EIC (aky produkt od EIC ma) a este k tomu kolko si beru ti sprostredkovatelia "myLife"... TER (naklady) MSCI world keby som ich ja kupil na burze mi hodilo 0.55%, takze ak by som mal 100.000 zainvestovanych, rocne si ztrhnu 550 eur... ak by to bolo 1.2% (lebo nejaka firma si este nieco prihodi), tak mi zoberu 1200 eur...
2, dobra sprava je, ze tie fondy su fajn samo o sebe... urcite by si ich clovek mohol kupit... ziadna divocina
3, nie az taka dobra sprava je, ze "naco" ma tolko fondov... ten jeden zahrna skoro vsetko... mat z nich viac je - da sa povedat - duplicitne (bolo by to na vacsiu debatu)...

amonet
18. feb 2025

UFO je klientska aplikacia na zmluvy, kde si vie sledovat majetok napriklad. može si cez ňu spravit pzp a podobne. je to benefit pre klientov všetkych pool spolocnosti pod UMD sprostredkovateľskou spoločnostou

myLife Slovensko je sprostredkovateľsky pool pod UMD. združuje sprostredkovateľov. a napr aj p.Babocky je súčasťou myLife slovensko.

osobne by som určite cloveku co nema šajn o trhu neodporučala investovať sama len zato lebo je to lacne. to že sprostredkovateľovi zaplati mmgfee je za spravu. za usmernenie za upozornenie ak bude treba prekupovať a preskupovať portfolio. to ze je to dobre pre kamošku vobec neznamena že to bude super aj pre teba. všetko zaleži od tvojho cieľa, od toho ako dlho chceš investovať ako často budeš vyberať, koľko a ako pravidelne vkladať

zic
18. feb 2025

Problem ani nie je samotny management fee, ale jeho vyska a "sposob" ... naprilkad rozumny vstupny poplatok a rozumny priebezny su ok... ale vie sa to vysplhat aj do nechutnych vysin...
A ako som vysvetloval, tak "podkladovy fond" (MSCI world napriklad) je rovnaky vsade, bude mat rovnaky vynos ci uz niekto zapocita 5% vstupny, 2.5% priebezny a este aj poplatok z podielu na zisku alebo 2% vstupny a 0.5 priebezny ... to su iba priklady...
Samozrejme, ze uplny lajk nebude najskor investoat sam a vsetko si studovat... skor aby chapal "perspektivu" a vedel rozoznat, kto ho chce odrbat a kto nie... a to castokrat je tazke zistit (respektive napriklad na tych poplatok sa to vie aspon trosku ukazat)...

autor
18. feb 2025

@sweet20 ja by som rada investovala aj krátkodobo 1-2r aj dlhodobo 15+ r

sweet20
18. feb 2025

Tak potom by som isla do iad a eic