Ako vyplniť daňové priznanie pre dôchodcov?
daňové priznanie A-pomoc s konkrétnymi riadkami pre starobného a invalidného dôchodcu
Dobrý deň, budem robiť daňové priznanie dvom dôchodcom, obaja na dôchodku od roku 2021, 1 starobný a robí na dohody, druhý čiastočný invalidný a robí na dohodu. Ako je to s riadkom 27 a 28? Treba zaškrtnúť a napísať sumu dôchodku pri starobnom dôchodcovi? A pri invalidnom ako postupovať, treba zaškrtnúť a napísať sumu dôchodku? Ak sa niekde píše suma dôchodkov ráta sa aj 13ty dôchodok? Ďakujem
ide o dôchodcov v dôchodkovom veku? Keď si podržíte myšku na r. 2028 je tam text - sumu dôchodku vypĺňa len daňovník, ktorý si uplatňuje NČZD na daňovníka
Starobny dochodca - musis zaskrtnut, ze ide o poberatela starobneho dochodku. A zadas sumu vyplateneho dochodku vratane trinasteho - podla toho sa odvija pripadne uplatnenie alikvotnej casti nezdanitelnej casti zakladu dane. Ale ak vies presne, ze dochodok bol viac ako nczd tak nevypln, alebo daj napr. 6000. Ak ide o dochodcu s prijmom pod 2 823,24 eur, tak ta kvacka ma za nasledok, ze sa nevypocita ziadna dan a zaplatene preddavky sa vratia.
Invalidny dochodca je normalny danovnik s narokom na nczd bez ohladu na vysku invalidneho dochodku. Ak by dosiahol dochodkovy vek a stale ma dochodok v SP vedeny ako invalidny (nepoziadal o prehodnotenie na starobny) tak stale ma narok na nczd. Ale tu je nasledok - ak mu v buducnosti uznaju starobny dochodok spatne, bude musiet vratit dane, lebo spatne strati narok na nczd.
Pri starobnom, predcasnom a vysluhovom dochodku je dolezity stav k 1.1.2024.
@katarinaba invalidný má 36 rokov.
To je "normalny" danovnik. Invalidny, vdovsky, sirotky dochodok nemaju vplyv na nczd.
@katarinaba takže ak má ten starobný dôchodok za rok 2024 6100 eur a príjmy za rok 2024 z dohôd 2788eur vrátia mu zaplatené dane z tých 2788 eur? Ďakujem
Ano. Pokial je sucet vsetkych zdanitelnych prijmov tych 2788 eur, tak ano. Musis zaskrtnut to policko, ze ide o starobneho dochodcu, potom zaklad dane vypocita na nulu, dan na nulu. Zadas zaplatene preddavky a tie vyjdu ako preplatok.
@katarinaba ďakujem
@katarinaba dobrý deň môžem sa spýtať. Predčasná dôchodkyňa je na dôchodku od 19.12.2023. Keď jej prišlo rozhodnutie poslala ho zamestnávateľovi a on jej vyplatil v roku 2024 odchodné.
Príjem za rok 2024 mala 7500€. Mám jej spraviť DP A. Len sa chcem spýtať. Jej predčasný starobný dôchodok mesačný je 650€. Čiže ona si nemôže uplatnit NCZD na daňovníka vôbec? A kolónku zaškrtnúť že je poberateľ dôchodku ale sumu tam nemusím dávať však?
Dalujem ak by ste vedeli dať info
@bubo27 ona uz k 1.1.2024 bola poberatel predcasneho starobneho dochodku, z tohto titulu nema primarne narok na nczd. A kedze len 650x12 (i ked tam musi ist aj trinasty dochodok) je viac ako nczd, tak nema narok ani na rozdiel. Takze v DP das kvacku, ze je poberatelom dochodku a vysku das orientacne, staci aby bola vyssia ako 5.646,48 EUR. Aby ti to nedopocitavalo neskor rozdeil nczd.

A musia podať daňové?