Ako vypočítať 2% dane pre rodičov?
Ahojte, je tu niekto kto sa venuje danovemu? Potrebovala by som vypocitat kolko pojde nasim. Neviem ako sa to pocita.
Dakujem
@anonym_autor Presne toľko, koľko by si dala 2% neziskovke. Postup máš napísaný na daňových tlačivách.
@anonym_autor V tom tlačive : "Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby" máš v štvorčeku č.12 napísať výšku sumy zaplatenej dane a pod tým do štvorčeka č.13 napíšeš tu vypočítanú sumu. Čiže napríklad: Výška zaplatenej dane = 1.000 EUR a z toho 2%: 1000/100x2=20 EUR. Suma na poukázanie musí byť minimálne 3EUR. Tú sumu, z ktorej to počítaš, máš z tlačiva od zamestnávateľa : Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov z riadku č.24.
Ako fakt nevies kolko je 2%? Kde pracujes?
Nemas doma 6-7dmaka?
@natalka13 nie ze neviem vypocitat, ale z ktoreho roadka. Ja som nikdy nedavala.2%. Takze vyppcitat viem len neviem z cobo ktory riadok to je v tom tlacibe🙂
@anonym_autor V tom tlačive : "Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby" máš v štvorčeku č.12 napísať výšku sumy zaplatenej dane a pod tým do štvorčeka č.13 napíšeš tu vypočítanú sumu. Čiže napríklad: Výška zaplatenej dane = 1.000 EUR a z toho 2%: 1000/100x2=20 EUR. Suma na poukázanie musí byť minimálne 3EUR. Tú sumu, z ktorej to počítaš, máš z tlačiva od zamestnávateľa : Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov z riadku č.24.
@anonym_e0b928 dakujem presne toto som chcela vediet.len to mam do 22 riadkov🙂
@anonym_autor keď chceš darovať rodičom 2 %, do vyhlásenia nepíšeš žiadne sumy.... Do vyhlásenia píšeš LEN meno a priezvisko rodiča a jeho rodné číslo, nič iné do vyhlásenia nepíšeš, okrem svojich počiatočných údajov
@anonym_autor keď chceš darovať rodičom 2 %, do vyhlásenia nepíšeš žiadne sumy.... Do vyhlásenia píšeš LEN meno a priezvisko rodiča a jeho rodné číslo, nič iné do vyhlásenia nepíšeš, okrem svojich počiatočných údajov
@mimka11111 ano to viem, len som si tak sama sebe chcela ze kolko
@mimka11111 ja to mam v dokumente inštitúcie, ktorej chcem poslať 2%.
@anonym_autor Tu nižšie je pridané správne tlačivo na poukázanie 2% a ako už ti vyššie písali, u rodiča vyplníš len meno, priezvisko a rodné číslo. Ten výpočet čo som ti dávala, máš aj pre 2% pre organizáciu, môžeš darovať aj organizácii, aj rodičom, čiže 2%+2%+2% (ak chceš). To čo píšeš, že máš len 22 riadkov, tak to máš toto tlačivo: Ročné zúčtovanie preddavkov na daň. To má len 22 riadkov ale to neprikladáš k tomu Vyhláseniu o poukázaní podielu..., ale potrebuješ tam priložiť to tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane... To má ten riadok č.24 a z toho sa počítajú tie 2%
@anonym_40d003 áno, pre organizáciu vyplnas aj sumy, ale keď chcela darovať rodičom, tak sumy nevyplnas
@anonym_40d003 áno, pre organizáciu vyplnas aj sumy, ale keď chcela darovať rodičom, tak sumy nevyplnas
@mimka11111 na to je nejaké zvlášť tlačivo prosim?
@mimka11111 na to je nejaké zvlášť tlačivo prosim?
@anonym_40d003 nie, je to to isté tlačivo,....
@anonym_autor je to z dane cize z toho riadku kde ju mas uvedenu. Pises to aj v tvojej otazke.
@natalka13 ano, zle som sa vyjadrila, muslela som ze neviwm ako sa to pocita, ze z coho. Prepac
@anonym_97531a ked tu mam 0
@anonym_40d003 ale ja tam v ll.oddiel mam 0
@anonym_autor dostala si potvrdenie o zaplatenej dani? Akú sumu máš v okienku číslo 24 😉
@anonym_autor aktuálne tlačivo si stiahni z finančnej správy, suma sa počíta z vystaveného potvrdenia o zaplatenej dani, toto tlačivo odovzdavaš aj s potvrdením na daňový úrad
@anonym_autor dostala si potvrdenie o zaplatenej dani? Akú sumu máš v okienku číslo 24 😉
@anonym_97531c 24-0 ale 23-833
@anonym_97531c 24-0 ale 23-833
@anonym_autor Veď sa pozri čo je na tom tlačive napísané: riadok 24=Daň znížená o daňový bonus a daňový bonus na zaplatené úroky. Takže ak máš v riadku 24 = 0 Eur, tak predsa nemôžeš darovať 2% z 0 Eur.

@anonym_autor výška dane x 0,02