icon

Ako vypočítať nezdaniteľnú časť dane na manželku?

7. feb 2025

Vie mi niekto napísať (laicky) ako si vypočítam nezdaniteľnú časť dane na manželku keď som celý rok 2024 bola na rodičovskej dovolenke ? Žiadny iný príjem som nemala. Manželov príjem za rok je približne 30 000€ . Ďakujem veľmi pekne

Strana
z2
patka06
7. feb 2025

V tom prípade je NČZD na manželku 5162,50
https://podpora.financnasprava.sk/722442-Nezdan...

autor
7. feb 2025

@patka06 pri tomto príklade si ako viem vypočítať koľko mu reálne vrátia ? Ďakujem

patka06
7. feb 2025

Vyber si typ DP, ktoré bude podávať, zadaj údaje a vypočíta ti to

https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF...

alebo
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF...

-

autor
7. feb 2025

@patka06 manželovi robia daňové v práci, je klasický zamestnanec...len som chcela vedieť aká to približne suma vychádza 🙂 ale ďakujem pekne 🙂

patka06
7. feb 2025

to zistíš keď si spočítaš potrebné údaje z výplatných pásiek a výsledok zapíšeš do tlačiva typu A

zalka
8. feb 2025

Cca 980e...
19% z nczd pre manzelku

autor
8. feb 2025

@zalka ďakujem krásne. Ja som si potom našla,že sa z tej časti počíta 19% ale nebola som si istá 🙂 keďže toto je mimo môj odbor 😁
Inak tá výsledná suma je celkom slušná 🙂 hneď by bolo aspoň na časť dovolenky 😅

zalka
8. feb 2025

Samozrejme bude zrejme nižšia manžel spadá už do kategórie tzv milionarskej daní a jeho nczd bude nižšie ako si uplatňoval mesačne. On ba mal u zamestnávateľa pri takom ročnom prijme zrušiť mesačne uplatňovanie nczd.
Lebo až ty sa vrátiš do prace bude mať stále nedoplatky na dani.

autor
8. feb 2025

@zalka tomuto fakt ja nerozumiem. Ale viem,že mu každý rok vychádza,že má doplácať okolo 300€ na dani

zalka
8. feb 2025

Tak potom cca 600- 700e bude preplatok preto ze si na rodičaku.
Za rok 2024 je Nczd 5646.48 e za predpokladu ze hrubá mzda mínus odvody zamestnanca neprekročí 24952,06 e

Ak je mzda mínus odvody vyššia ako 24952,06e tak nczd je menej a preto tvojmu mužovi vychádza nedoplatok...

Ak daňovník dosiahne základ dane 47 537,98 € a viac, nezdaniteľná časť na daňovníka je nula.

https://jaspis.sk/aktuality/nezdanitelna-cast-z...

autor
8. feb 2025

@zalka tak to určite prekročí ... Dívam sa na jeho minuloročné daňové a mal príjem 32 000€ a minulý rok mal ešte vyššiu mzdu určite . Ale už som aspoň ako tak v obraze ako to funguje 😃 nikdy ma to doteraz nezaujímalo, neviem čo ma to chytilo tento rok 😁

zalka
8. feb 2025

Tvoj manžel by mal v robote zrušiť uplatnovanie si NCZD .. aby nemal nedoplatky na dani ale preplatky.

slamka12
10. feb 2025

Ahojte, prosím vás keď som počas roka 2024 nemala žiadny príjem len prídavky na deti a zároveň som bola v soc.poist ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov ( nie na platenú) do 21.9 a od 21.9 som evidovaná na úrade práce máme nárok na "plnu" vratku za rok 2024? Ďakujem za info 😍

zalka
10. feb 2025

@slamka12 len za tri mesiace, kedy si bola evidovaná na UP k prvému v mesiaci.

slamka12
10. feb 2025

@zalka prečo? Za minulý rok sme mali nárok a bola som len doma tiež vo vzťahu ako teraz do 21.9. podľa podmienok na uplatnenie je tam aj staranie sa o dieťa do 3r prípadne 6r ale nie je to podmienené zdravotným stavom. Ci zas niečo upravovali?

zalka
10. feb 2025

@slamka12 lebo si nemala platený RP, tak preto ... vid nižšie nesplnala si 9 mesiacov podmienky
https://podpora.financnasprava.sk/722442-Nezdan...
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, ak manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:

starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje nezaopatrené dieťa (podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa) do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
považuje sa za občana so zdravotným postihnutím
považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím

slamka12
10. feb 2025

@zalka ale tento istý stav som mala aj pred minulý rok (2023 syn mal 5r), malý mal tohto roku 6r. Nebavíme sa o 3 rokoch . A dane sme dostali v 2024 v plnej výške tak nerozumiem prečo tento rok by sme mali iba za obdobie od evidencie na UP., keď podľa podmienok spĺňam.do 21.9 starostlivosť o dieta do 6 rokov . Potrebné doklady mám vystavené tak uvidíme. Je to kocurkovo , zakazdym inak 🫣

zalka
10. feb 2025

@slamka12 až to začne danový úrad prešetrovať tak pekne vrátite peniaze späť ...

slamka12
10. feb 2025

@zalka sotva, daňové robili ekonomiky ozbrojených síl takže vedia co môžu . Nerobia to účtovníčka z kurzu z úradu práce . Podľa Finančnej správy mame nárok za mesiace kým syn nezačal plniť povinné predprimárne vzdelanie čiže do 1.9.
2024. Som zvedavá, pýtala som sa priamo na finančnej správe , uvidíme aké info podaju 🫣

zalka
10. feb 2025

@slamka12 opravujem sa, prepáč .... zavádzala som . https://podpora.financnasprava.sk/298349-Nezdan... otázka č. 7
Máte nárok na 12 mesiacov, na uplatnenie NCZD.
A dakujem, že upozornenie. ( cez mobil sa mi zle hladajú údaje) cez pc je to lepšie.

slamka12
10. feb 2025

@zalka v pohode ,stane sa😍

Len mám v tom guláš ,účtovníčka u nás na útvare má pomýlila lebo stále melie svoje že len za ten čas čo som na UP, ale podľa FS normálne do 6 rokov syna , respektíve, kým nenastúpil do predškolskej. Tak zrejme bude mesiac september vynechany a vyplatia "len" 11 mesiacov .

zalka
10. feb 2025

@slamka12 5 rokov mal kedy? resp. prečo si od 21.9. až evidovaná na UP?

slamka12
10. feb 2025

@zalka 6 rokov mal 21.9. 24.

Od 21.9 som sa bola nahlásiť na UP ako nezamestnaná. Keďže mi v sociálnej aj zdravotnej p. skončil stav , starajúci sa o dieťa do 6r a poslali ma sa zaevidovať.

zalka
10. feb 2025

@slamka12 a chlapec je stále doma? či v škôlke? od septembra
lebo ak bol od prvého septembra v škôlke tak áno 11 mesiacov .. teda september vynechať

ale ešte raz ďakujem, nepostrehla som zmenu z mája 2023 ( nemala som také mamičky doma ) tak mi to ušlo.

slamka12
10. feb 2025

@zalka už v škôlke od 1.9 v povinnej predškolskej takže ten september sa nebude rátať. Keby nebol v predškolskej tak sa ráta aj september ak som dobre pochopila.

Nie je za čo, som rada že som rozšírila obzor 😍 potom ešte postnem, čo mi odpíše FS, nech si nájde kto bude potrebovať info .

Poďme spať, dnes sa mi bude s daňami aj snívať 😀😀😀😀

zalka
10. feb 2025

@slamka12 ináč divné, že od teba nechceli odvody do ZP, za ten september do evidencie na UP, či syn bol september len na 4 hodiny v škôlke?

slamka12
10. feb 2025

@zalka áno až po 6roku začal chodiť na celý deň . Dovtedy 2 roky len na 4h doobeda .
Pýtala som v Zp na to ( kvôli dlhu na ZP aby nevznikol )
že to Up zaeviduje spatne aj tak urobili. Ja som tam bola myslím až 23.9 lebo 21.9 bola sobota a evidovaná som k 21.9.24 podľa potvrdenia čo mi dnes dali .

zalka
10. feb 2025

@slamka12 jaj tak to jasne, si to ošetrila. 👍

slamka12
11. feb 2025

@zalka áno, nepotrebujem sa naťahovať s poisťovňou🙂

slamka12
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2