Ako vypočítať nezdaniteľnú časť dane na manželku?
Vie mi niekto napísať (laicky) ako si vypočítam nezdaniteľnú časť dane na manželku keď som celý rok 2024 bola na rodičovskej dovolenke ? Žiadny iný príjem som nemala. Manželov príjem za rok je približne 30 000€ . Ďakujem veľmi pekne
@patka06 pri tomto príklade si ako viem vypočítať koľko mu reálne vrátia ? Ďakujem
Vyber si typ DP, ktoré bude podávať, zadaj údaje a vypočíta ti to
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF...
alebo
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eF...
-
@patka06 manželovi robia daňové v práci, je klasický zamestnanec...len som chcela vedieť aká to približne suma vychádza 🙂 ale ďakujem pekne 🙂
to zistíš keď si spočítaš potrebné údaje z výplatných pásiek a výsledok zapíšeš do tlačiva typu A
Cca 980e...
19% z nczd pre manzelku
@zalka ďakujem krásne. Ja som si potom našla,že sa z tej časti počíta 19% ale nebola som si istá 🙂 keďže toto je mimo môj odbor 😁
Inak tá výsledná suma je celkom slušná 🙂 hneď by bolo aspoň na časť dovolenky 😅
Samozrejme bude zrejme nižšia manžel spadá už do kategórie tzv milionarskej daní a jeho nczd bude nižšie ako si uplatňoval mesačne. On ba mal u zamestnávateľa pri takom ročnom prijme zrušiť mesačne uplatňovanie nczd.
Lebo až ty sa vrátiš do prace bude mať stále nedoplatky na dani.
@zalka tomuto fakt ja nerozumiem. Ale viem,že mu každý rok vychádza,že má doplácať okolo 300€ na dani
Tak potom cca 600- 700e bude preplatok preto ze si na rodičaku.
Za rok 2024 je Nczd 5646.48 e za predpokladu ze hrubá mzda mínus odvody zamestnanca neprekročí 24952,06 e
Ak je mzda mínus odvody vyššia ako 24952,06e tak nczd je menej a preto tvojmu mužovi vychádza nedoplatok...
Ak daňovník dosiahne základ dane 47 537,98 € a viac, nezdaniteľná časť na daňovníka je nula.
@zalka tak to určite prekročí ... Dívam sa na jeho minuloročné daňové a mal príjem 32 000€ a minulý rok mal ešte vyššiu mzdu určite . Ale už som aspoň ako tak v obraze ako to funguje 😃 nikdy ma to doteraz nezaujímalo, neviem čo ma to chytilo tento rok 😁
Tvoj manžel by mal v robote zrušiť uplatnovanie si NCZD .. aby nemal nedoplatky na dani ale preplatky.
Ahojte, prosím vás keď som počas roka 2024 nemala žiadny príjem len prídavky na deti a zároveň som bola v soc.poist ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov ( nie na platenú) do 21.9 a od 21.9 som evidovaná na úrade práce máme nárok na "plnu" vratku za rok 2024? Ďakujem za info 😍
@slamka12 lebo si nemala platený RP, tak preto ... vid nižšie nesplnala si 9 mesiacov podmienky
https://podpora.financnasprava.sk/722442-Nezdan...
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, ak manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:
starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje nezaopatrené dieťa (podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa) do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
považuje sa za občana so zdravotným postihnutím
považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
@zalka ale tento istý stav som mala aj pred minulý rok (2023 syn mal 5r), malý mal tohto roku 6r. Nebavíme sa o 3 rokoch . A dane sme dostali v 2024 v plnej výške tak nerozumiem prečo tento rok by sme mali iba za obdobie od evidencie na UP., keď podľa podmienok spĺňam.do 21.9 starostlivosť o dieta do 6 rokov . Potrebné doklady mám vystavené tak uvidíme. Je to kocurkovo , zakazdym inak 🫣
@zalka sotva, daňové robili ekonomiky ozbrojených síl takže vedia co môžu . Nerobia to účtovníčka z kurzu z úradu práce . Podľa Finančnej správy mame nárok za mesiace kým syn nezačal plniť povinné predprimárne vzdelanie čiže do 1.9.
2024. Som zvedavá, pýtala som sa priamo na finančnej správe , uvidíme aké info podaju 🫣
@slamka12 opravujem sa, prepáč .... zavádzala som . https://podpora.financnasprava.sk/298349-Nezdan... otázka č. 7
Máte nárok na 12 mesiacov, na uplatnenie NCZD.
A dakujem, že upozornenie. ( cez mobil sa mi zle hladajú údaje) cez pc je to lepšie.
@zalka v pohode ,stane sa😍
Len mám v tom guláš ,účtovníčka u nás na útvare má pomýlila lebo stále melie svoje že len za ten čas čo som na UP, ale podľa FS normálne do 6 rokov syna , respektíve, kým nenastúpil do predškolskej. Tak zrejme bude mesiac september vynechany a vyplatia "len" 11 mesiacov .
@zalka už v škôlke od 1.9 v povinnej predškolskej takže ten september sa nebude rátať. Keby nebol v predškolskej tak sa ráta aj september ak som dobre pochopila.
Nie je za čo, som rada že som rozšírila obzor 😍 potom ešte postnem, čo mi odpíše FS, nech si nájde kto bude potrebovať info .
Poďme spať, dnes sa mi bude s daňami aj snívať 😀😀😀😀
@zalka áno až po 6roku začal chodiť na celý deň . Dovtedy 2 roky len na 4h doobeda .
Pýtala som v Zp na to ( kvôli dlhu na ZP aby nevznikol )
že to Up zaeviduje spatne aj tak urobili. Ja som tam bola myslím až 23.9 lebo 21.9 bola sobota a evidovaná som k 21.9.24 podľa potvrdenia čo mi dnes dali .

V tom prípade je NČZD na manželku 5162,50
https://podpora.financnasprava.sk/722442-Nezdan...