icon

Ako vypočítať očakávanú sumu z daňového priznania?

daniel0210
21. feb 2025

Dobrý deň,

rád by som sa spýtal, či by mi niekto vedel približne vypočítať, akú sumu môžem očakávať späť v rámci daňového priznania. K svojej otázke pripájam dokument „Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch“.

Bohužiaľ, online kalkulačky momentálne nefungujú kvôli nedávnym zmenám, preto by som ocenil akúkoľvek pomoc. Navyše som bol PN 2 mesiace a následne od 25. júna až doteraz kvôli chorobe, čo môže ovplyvniť výpočet?

Vopred srdečne ďakujem za váš čas, ochotu a pomoc! 🙏

Ako vypočítať očakávanú sumu z daňového priznania?
balerina2025
21. feb 2025

572 by ti mali vratit

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
katarinaba
21. feb 2025

@balerina2025 v prvom komente mas pravdu. Ale druhy je dost od veci.
Za prve odpocitatelna polozka je 5646,48 EUR a za druhe, do ziadneho minusu sa nedostane. Dostane sa tak max na nulovy zaklad dane. Tym padom jeho dan bude nula a preto mu vsetky zaplatene preddavky vratia.

Ozaj to neber v zlom, ale uz viac tvojich komentarov som citala a neboli ozaj spravne. Dane su velmi specificka vec, je nutne pouzivat presne nazvy, terminy, pomenovania a taktiez presne cisla. Ludia podla rad casto konaju a potom vznikaju nepresnoti a chyby.
Ked chces poradit, tak sa drz faktov a presnych vypoctov. Nie kvoli mne, ale kvoli tym, ktorym radis. Dakujem.

balerina2025
21. feb 2025

@katarinaba mazem radsej

eliska2211
22. feb 2026

Ahojte mozem sa spytat keď je rocny príjem 25539 a nedavame si vyplacat nezdanitelni cast tak cca aky preplatok by mohol byt dakujem

simca06022011
22. feb 2026

poviem to, co uz davno diskutujeme v uctovnickych skupinach.. otazky tohto typu su zbytocne a otravne. Urob si (daj si urobit) danove priznanie/RZD a presne uvidis kolko "mas ocakavat". Podla vysky prijmu, si povinny DP tak ci tak podat.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
lienockak
22. feb 2026
@eliska2211

Ahojte mozem sa spytat keď je rocny príjem 25539 a nedavame si vyplacat nezdanitelni cast tak cca aky preplatok by mohol byt dakujem

@eliska2211 závisí od toho, koľko Ti zrazili na preddavkoch na daň, koľko Ti zrazili zdravotné a sociálne poistenie, či si uplatňuješ 3. pilier, či náhodou nemáš manžela bez príjmu evidovaného na úrade práce, či si chceš douplatniť bonus na úroky hypotéky, ak máš deti, tak či si uplatňuješ daňový bonus, či si zamestnanec alebo živnostník - podľa toho vyjde výsledná daň k úhrade alebo preplatok.

eliska2211
22. feb 2026
@lienockak

@eliska2211 závisí od toho, koľko Ti zrazili na preddavkoch na daň, koľko Ti zrazili zdravotné a sociálne poistenie, či si uplatňuješ 3. pilier, či náhodou nemáš manžela bez príjmu evidovaného na úrade práce, či si chceš douplatniť bonus na úroky hypotéky, ak máš deti, tak či si uplatňuješ daňový bonus, či si zamestnanec alebo živnostník - podľa toho vyjde výsledná daň k úhrade alebo preplatok.

@lienockak vsetky podklady na to co sa pytate mam. Dalo by na to pozriet? Nemyslim vypracovanie len chceme vediet aka by bola cena. Dakujem

katarinaba
22. feb 2026
@eliska2211

@lienockak vsetky podklady na to co sa pytate mam. Dalo by na to pozriet? Nemyslim vypracovanie len chceme vediet aka by bola cena. Dakujem

@eliska2211 pozriet na to - take nic neexistuje. Bud to vypocitam a viem, alebo nevypocitam a neviem. To nie su karty, ktore ti vyvestia ano alebo nie.
Cena? Myslis preplatok? Alebo cena, ze sa na to pozrie? K preplatku som ti odpoved uz napisala, k cena za "pozretie" treba vediet viac info - ako bolo spomenute - zamestnanec? Szco? Co su to za prijmy? Bonusy? Nezdanitelne casti? Najdi si na nete cennik uctovnictva v tvojom meste - tam uvidis ako sa ceny pohybuju. A hlavne: potom si to "nezabudni" dat urobit niekomu na kolene, aby si "useteila" 10 euro.
A celkom ani tomu nerozumiem: nedavame si vyplacat nezdanitelni cast. NCZD sa nevyplaca, ale uplatnuje / neuplatnuje. To si myslela mesacne? Ci vobec nechces?

lienockak
22. feb 2026
@eliska2211

@eliska2211 účtovníctvo nerobím ani nevypracujem DP, ale na samotné potvrdenie ak ide len o zamestnanie a chcete iba vedieť čo vám vyjde, môžem pozrieť. Pošlite mi ss ak chcete.

eliska2211
22. feb 2026
@lienockak

@eliska2211 účtovníctvo nerobím ani nevypracujem DP, ale na samotné potvrdenie ak ide len o zamestnanie a chcete iba vedieť čo vám vyjde, môžem pozrieť. Pošlite mi ss ak chcete.

@lienockak pisala som Vam ss ďakujem