icon

Ako vyrátať daň z prenájmu nehnuteľnosti?

littlehop
12. jún 2025

Ahojte, vie mi tu niekto poradiť ako to vyrátať? Ja už mám pocit, že už nikto bez toho aby ste ho zaplatili nieje ochotny zodpovedať/pomôcť v hocičom. Seriozne som už 100kam ľudi zdarma pomohla a nemam s tym problem, venovala sa genealogii a dohľadala aj žijúce rodiny a akonáhle potrebujem pomôcť ja tak sa ani nik neozve. Tak dúfam v poslednú možnosť modrého koňa kto ma aspoň nasmeruje. Prenajímam nehnuteľnosť príklad. 500eur nájom a 200energie. Čiže chodí mi na účet 700. Ale prakticky ak za energie peniaze dostanem a rovno aj odošlem dalej čiže daň z prenajmu ratam len z tých 500eur?
500*12 = 6 000
6000 - 500 (oslobodenie od dane) = 5 500 a z toho 19%?

V tých energiach 200€ je plyn, elektrina, a časť veci od SBD družstva. Prakticky len tie veci ktoré môžete dať nájomníkovi zaplatiť.

Vďaka ak sa niekto nájde

modrahruska
12. jún 2025

Nie, mas to zle, robi sa to inak. Su o tom detailne clanky na internete, staci pohladat. V zasade od tvojho prijmu (nie zisk, ale prijem cize vsetko co ti poslu najomnici vratane energii) odratas 500€ a nasledne si uplatnis (odratas) vydavky, ale pozor - uplatnujes len vydavky kratene v pomere, v akom sa kratil prijem. No a zvysok zdanis. A este pozor, lebo nie vsetky vydavky sa mozu dat odratat. Odporucam naozaj nastudovat, aj priamo na webe fin. spravy su konkretne priklady.

patka06
12. jún 2025

Tu nájdeš všetko čo potrebuješ, aj s príkladmi výpočtu
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...

littlehop
autor
12. jún 2025
@patka06

@patka06 dakujem už to mam prejdene.

littlehop
autor
12. jún 2025
@patka06

@patka06 z toho čo tam píše mi vychádza že do výdavkov môžem dať všetko čo mi chodí od SBD okrem splátky úveru. tak?

patka06
12. jún 2025
@littlehop

@patka06 z toho čo tam píše mi vychádza že do výdavkov môžem dať všetko čo mi chodí od SBD okrem splátky úveru. tak?

zic
12. jún 2025

1, ak mas byt zaradeny v obchodnom majetku (co predpokladam, ze nemas), tak tam mozes dat okrem poplatkov spravcovi aj uroky z hypo, dan z nehnutelnosti, poistenie nehnutelnosti, nakup vstavanych spotrebicov, prerabky a odpisy
2, ak nemas byt v OM, tak do nakladov mozes dat:
1, poplatky spravcovi
2, energie
3, internet a kablovku
4, ak byt prenajimas zariadeny, tak vymenu NEVSTAVANYCH spotrebicov a NEVSTAVANEHO nabytku (nie rolldoor ale obyc skirnka apod)...

Dan vyratas tak, ze (priklad)
najomne (co dostavas) = 600 mesacne
naklady (co platis a je to v sulade so zakonom) = 200 mesacne
============================
prijem = 600 x 12 = 7200
vydaje = 200 x 12 = 2400
Odpocitatelna polozka 500 eur na danovnika (ak si to uz neuplatnujes napriklad pri investiciach apod... ak vlastnis byt s manzelom, tak spolu 1000 eur... ale ratajme ze 500
prijem = 7200 - 500 = 6700
koeficient = 6700 / 7200 = 0.93
vydaj = 2400 * 0.93 = 2232
===========================
Zdanitelny prijem = 6700 - 2232 = 4468 Eur
Z toho 19 alebo 23% dan (ci kolko to je ak prekrocis "milionarsku dan"...) ... snad som nikde nespravil chybu...
Okrem toho si musis viest (idealne) danovu evidenciu - chronologicky zapisovat - napriklad do excelu prijmy a vydavky ako ti chodia...
Financnej sprave to nedokladujes pri danovom priznani...

smiling89
12. jún 2025

Ma prosim niekto skusenosti aj s kontrolou z danoveho uradu ak prenajima byt ako FO?
Ak pridu preplatky vo vyuctovani energii, zahrnate do prijmov?

zic
12. jún 2025
@smiling89

Ma prosim niekto skusenosti aj s kontrolou z danoveho uradu ak prenajima byt ako FO?
Ak pridu preplatky vo vyuctovani energii, zahrnate do prijmov?

@smiling89 skusenost s kontrolou nemam (ani som nepocul, ze by prenajimatel zatial mal kontrolu, ale co nie je moze byt), ale samozrejme preplatky musis dat do prijmov a ak ich posunies dalej (naspat) najomcovi, tak sa ti zase zarataju do vydavkov...