Ako zabezpečiť deti?
Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.
Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂
Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.
Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky
Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.
Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.
Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.
Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?
Vzdy sa rodicia snažili pomoct detom,ale mam pocit,ze posledna generacie to uplne prehana. Deti sa uz o nic nemusia snazit a tak sa ani nesnazia. Vsetko vybavia rodicia,na vsetko prispeju rodicia a potom nam tu vyrasta opicia generacia. Nemyslim si,ze je v poriadku,aby studentka dostala plnu nadrz,takisto,aby som jej zaplatila dovolenku pri mori s kamosmi. Samozrejme,ze komu inemu dame,ak nie vlastnym detom,ale v rozumnej miere. Deti velmi dobre vedia ako manipulovat rodicov a mnohi sa nechaju a kupuju ako sialeni. Keby potom aj tak poculi ako sa tie deti o nich vyjadruju.
Deti by mali tiez moznost si vybudovat svoj zivot z nuly. Ty prezijes zivot v praci, aby sa dieta flakalo? Myslis, ze to oceni? Peniaze, co dostane od vas, minie a aj tak bude musiet zacinat z nuly. Akurat vy stratite roky zivota, ktore vam nikto nevrati. Kazdy nech si urobi, ako chce.
Na kazdy pad aspon vidno, ze na Slovensku neziju sami chudaci, ked si rodicia dovolia platit detom zahranicne skoly, kupovat im byty, domy, auta,...
Doprajem im hlavne vzdelanie - už teraz nato idú pekné sumy a pôjdu až do promócií. Dovtedy beriem deti ako deti a je našou povinnosťou postarať sa o nich a zabezpečiť im všetko potrebné. Keď začnú pracovať, dostanú hotovosť potrebnú k vybaveniu úveru, pomôžeme im kúpiť a zaradiť vlastné byty. To preto, aby neboli nikdy závislí na partnerovi a aby mali niečo vlastné.
S ostatným rátam, že si poradia sami - ako bonus totiž dostanú kopu dobrých rád ohľadom financií, šetrenia, investovania... V dospelosti samozrejme, že dostanú darček na narodeniny, Vianoce... ale dotovanie ako také skončí.
Moji rodičia mi šetrili pri poistke, tak isto ako ja šetrím deťom.. taký miništart.. mama mi prvý rok platila internát na vš, potom mi na 18 dala tu poistku a ja som si zaplatila depozit na byt so spolužiakmi a už som sa nejak celu vysokú pretlkala sama.. som jedináčik, v tých 19 im v podstate vypadol najväčší výdavok celého života, tak sa ma vždy opýtali či nejdem s nimi aspoň na dovolenku.. každopádne ja som nemala ťažkú vysokú, pedagogicky odbor, stíhala som normálne aj robiť na tpp, toto si reálne pri niekom kto študuje napr medicínu predstaviť neviem.. mám dosť spoluziakov ktorí sa ,,osamostatnili” až teraz, že pracujú ako lekári.. teraz 😂😂😂 kedy ja mám už druhé dieťa a plánujem sa znova vrátiť do prace.. nevidím na tom nič zle trochu dlhšie dotovať dospelé dieťa, ktore stále napreduje v ťažkom odbore, nie všetky povolania môžeš začať naplno robiť hneď po strednej..
@liljana ja som veľmi ocenila, že som mala byt.A mohla som mať peniaze na iné veci a mať skôr rodinu ako ostatní.
zatiaľ mame malé deti, ale šetríme im už teraz nemalú sumu a táto pôjde na ich vzdelanie..Hypo chceme vyplatiť do 2 rokov a potom zrejme kúpiť ďalšiu nehnuteľnosť pre deti. Áno, určite im chceme pomôcť, ale z veľkej časti sa budú musieť snažiť sami..Kým budú dospelé, zrejme toho nahromadíle ešte dosť, keďže obaja veľmi slušne zarábame, ale to bude určené pre nás..Ponoct áno, podporiť áno, do vzdelania áno, inak musia sami. Ja ich chcel naučiť chytať ryby a nie im tie pečené ryby dať pod nos 🤷♀️
Ja som si budovala všetko s manželom od nuly a mám 33 rokov a nemenila by som nič, sme na tom naozaj obaja super, rodinu som do založila v 30rokovh, skôr som nechcela, lebo som študovala, cestovala a užívala si život s manželom a veľmi mi to prospelo. Rovnako budeme viesť aj naše deti
Poznám "dieťa", kt. ma vyštudovanu vš aj zarába a mobil jej platia rodicia, aj keď doma nebýva už hodne rokov🤣🤐 a samozrejme využíva ich aj v iných veciach. Takže je to na tebe, čo bude a nebudeš platiť svojim deťom, samozrejme byt je dobrou základnou na život, ale to už musíte vedieť vy
To si myslíš, že keď dosiahne dieťa 18 rokov, že už to nie je tvoje dieťa? Automaticky vyhajdákať z domu a nestarať sa viac? No neviem, taký názor je dosť zvláštny..
Zaujimava debata. Na 1. Mieste je investicia do vzdelania a rozvoja a vseobecneho rozhladu. O vsetko ostatne sa potom po VS musi 23-25 rocne dospele dieta postarat samo. Ked zahrniem dieta 'luxusom' a full servisom, co ho bude motivovat makat? A ked uvidim ze maka, je skromne, vdacne a zaroven ambiciozne, a ja budem peniaze vidlami prehadzovat, potom mozem porozmyslat nad nadstandardnou financnou pomocou.
Ja som pomerne nedavno skoncila skolu. Kym som studovala tak mi mesacne posielali na jedlo a reziu od 1. Rocnika na vysokej az po posledny rocnik 200€ mesacne a platili 40€ mesacne internat. Zvysok som Si zarobila na zabavu a cestovanie. Ale ked by neboli peniaze, student si vie brigadami pekne zarobit aj 400€ mesacne a plati si vsetko sam… Myslim si ze ked poMoct detom tak urcite pomoct v studiu. Ja som mala stastie mne potom aj auto kupili, velmi si to vazim a pomohlo mi to… po vyske uz nijak nepomahali. Ak sa stalo ze som nemala peniaze tak mi pozicali, s tym ze to nikdy nechceli naspat aj ked som chcela vratit ale tu sa bavime o sume do 100€…. Velmi prilezitostne. Uvedomujem si ze vacsina deti to tak nema a mala som to vynimocne alebo si aspon myslim.
Ja to mám nastavené takto. Deťom sú dopriate zážitky, krúžky dovolenky a štúdium. To považujem za svoju povinnosť. Po skončení školy im dám nejaké peniaze, aby mali aspoň na polročný nájom a na nejaké hrnce a periny🙂 Ale ďalej sa musia postarať o seba. Ja tiež musím mať niečo našetrené, aby som si na dôchodku nemusela pýtať na chlieb.
@danielahamar jemine teraz mi napadlo že mi ocino stále platí paušál a každé dva roky si môžem zobrať telefón na narodeniny ako darček 😂😂😂😂😂 ale v iných smeroch ich už nevyužívam tak to asi nebolo o mne 😂
@andrejkap123 takže za štúdium Ti dali 240 x 5 rokov plus auto.
@slniecko_12 kde to tvrdím?Píšem, že deti mám ešte pomerne malé, ale začínam si všímať, že nároky stúpajú a po včerajšom rozhovore vidím, že to rokmi bude stúpať.Chcela som vedieť ako to vidia ostatní rodičia či sme sa stretli s ľuďmi, ktorí to až preháňajú, alebo to je norma.Bola som doma do 25 r určite si to nemyslím.
Ak budem mať, samozrejme im rada pomôžem pri štarte. To znamená, že kľudne aj s bývaním. Nebudem si predsa žgrlit na účte peniaze a moje deti sa budú zadlžovať s hypotékou na 30 rokov. Ak nie, tak im prispejem na čo budem môcť, podľa svojich možností. Iné je keby boli povalači, leniví a ja ich mám dotovať alebo im platiť nájom, tankovať a pod. Toto by som nerobila. Snažím sa ich vychovávať tak aby boli čo najviac sebestační ale rada im aj pomôžem.
Ty kokos, ja otváram oči.. Ze byt sem, auto tam... Ja zarábam 860 eur, muž takisto, máme dve deti, hypotéku.. Niečo im šetríme, ale to je máličko.. Muž rodičov nemá, moji majú málo, nemá nám kto pomôcť.. Tak to vidím, že moje deti budú mať rovnako ťažký štart do života ako my...
Samozrejme, že sa chystám finančne pomôcť svojmu synovi, tiež som dostala pomoc od rodičov a nie malú, takže určite to odovzdám ďalej. Môj muž má ešte dve dcéry z prvého manželstva, už sú obe dospelé, aj im sme pomohli, prispeli na kúpu auta, dostali peňažné dary pri príležitosti skončenia školy, staršia je už vydatá, dali sme veľmi štedrý svadobný dar... Kým máme a môžeme, pomôžeme. Pre mňa je to samozrejmosť.
@nadazdi len neviem ci si vydata😂 a vek nad 35🤣
Mne aj mojmu manzelovi rodicia pomohli. Kupili nam pozemok a dali financnu hotovost na stavbu domu. Velmi nam to pomohlo. A vazime si to. Nas syn je este maly. Ale chceme aj my jemu v buducnosti pomoct na start. Preto zvazujeme uz teraz kupu bytu/pozemku kt mu v dospelosti darujeme. Aj Vdaka nasim rodicom nemame vysoku hypo. Takze rovnako to chcem ulahcit svojmu dietatu. Kym som byvala doma a studovala tak mi samozrejme kupovali oblecenie, kredit, vreckove, zaplatili vp ci skolske vylety a lyzovacky … vzdy som vsak aj brigadovala. Aby som mala nieco navyse. Ale rovnako sa planujem starat aj o syna. Komu mame dat ak nie vlastnym detom? Na svet sa nepytali sami. Je mojou povinnostou sa o neho postarat. Robime to s muzom radi.
A ako citam ty si od rodicov dostala tiez super startovne. Byt a VP su velka pomoc. Je jedno v akej dobe.
@danik1505 neboj, nie je to tak vsade😉 a každa dáme to, načo mame☺️
Deťom plánujem platiť štúdium a počas štúdia ubytovanie a stravu. Keď začnú pracovať, očakávam, že sa osamostatnia aj finančne. Ak budú rozhodovať nad kúpou nehnuteľnosti, uvidíme, koľko máme peňazí a možno im požičiame. Možno nenávratne, ale to nemusia vedieť. Žiadne tankovanie do nádrže, nákup áut či bytov nechystám, aj keď pravdepodobne by sme na to mali. Nech sa postavia na vlastné nohy. Môžu predsa chodiť mhd a bývať v podnájme, neubudne z nich.
@danik1505 toto ale nie je zas až tak na škodu do života. Ja som tiež nedostala vôbec nič, dokonca aj vodičak čo všetci spolužiaci dostali od rodičov, som si ja musela zaplatiť celý sama. Ale o to väčšiu motiváciu som mala snažiť sa a pracovať na sebe aby som niečo mala. A všetko čo som nadobudla mám vďaka tomu, že som si od mlada uvedomovala, že ak si nezarobim, tak si ani nekúpim... Keď sa obzriem, bola to dobrá škola do života. Na jednej strane by som chcela aby aj moje deti boli pracovité a vedeli sa o seba postarať ale nedá mi nepomoct im keď budem mať ako. A vôbec to neznamená, že tvoje deti budú mať ťažký štart do života 😉
Ale veď to čomu ty nechápeš spravili presne tvoji rodičia a to bolo ešte pár rokov dozadu si myslím. Tak prečo si prekvapená že to robia tvoji známy teraz.
A áno, synovi sme prispeli na byť+ zobral so pôžičku. Tú istú sumu máme pripravenú pre dcéru a druhého syna a máme už našetrené ,,na dôchodok." Každému sme kúpili prvé auto/3tis./.
Na druhej strane sme nikdy s mužom neboli na dovolenke v zahraničí len na sk asi 3x. Pracujeme od 18 tich, donedávna som mala 2 roboty, manžel živnostník pracuje 6 dní do týždňa. Značkové veci nemáme. Šetríme od prvej výplaty.
To len pre predstavu kde sme na to zobrali.
Ešte som zabudla dodať že decká chodia pomáhať mužovi do firmy, víkendy, prázdniny, vždy keď treba. Namiesto toho aby niekoho musel zamestnať chodia oni.
@danielahamar hej som vydatá aj dve deti už mám, ale len 28 😂😂😂 ale ja som chcela že si budem sama platiť a ocino stále že naco že to platí firma 😂
Pokiaľ budem mať prácu tak im budem šetriť aspoň dáku sumu peňazí.Na byt mať nebudem to by som musela kúpiť obom a na ti nemáme ani na dve autá.Jasne skoly a krúžky im platiť budeme,ale už keď budú starší tak hypo na byt si budú musieť riešiť sami.
@nadazdi aj som myslela, že firma, ale tu je to už obyčajný dochodca😬, nie milionar😁

Je rozdiel dopriať a využívať. Nevidim nic zle na tom, ak rodič nieco kupi svojmu dospelému dieťaťu. Ale samozrejme nesmie to byt na dennej báze a na štýl využívania. Ak mám - dám. Komu inemu by som mala dat, ak nie svojho dieťaťu?