Ako zhodnocujete usporené peniaze?
Inflácia je asi 2x taká ako úroky na termínovaných vkladoch, takže na nich peniaze znehodnocujeme. Akcie a cenné kovy síce stúpajú na cene, ale nie sú už nadhodnotené a nehrozí im prepad? Populácia nám starne a čochvíľa bude jeden pracujúci na dvoch dôchodcov a teda dôchodky zrejme nebudú ani zďaleka porovnateľné s platmi. Viete poradiť, ako úspory zhodnotiť? Myslím tak v horizonte 10+ rokov, bez ohľadu na sumu úspor.
,,Jednoduchý výnos 23.55%
Časovo vážený výnos info 32.02%
Dátum založenia 28.10.2022 "
Pridám sa, len ja potrebujem investovať cca 20 000 max na 4 roky. Diverzifikovala by som. Takže niečo by som dala možno rizikovejšie, ale určite nie celú sumu. Chcela som podniké dlhopisy ale po vyplnení dotazníka mi zamietlo možnosť investovať.
@procrastique kde
@procrastique toto znie ako výnos za 10 rokov, alebo ročne s rizikom, že ani vklad viac neuvidíš
@procrastique toto znie ako výnos za 10 rokov, alebo ročne s rizikom, že ani vklad viac neuvidíš
@pako24 To znie ako akcie cez najdrahšieho poskytovatela akého slovenský trh má a napriek tomu taký výnos 😎
@pako24 To znie ako akcie cez najdrahšieho poskytovatela akého slovenský trh má a napriek tomu taký výnos 😎
@procrastique ak to nie je tajný biznis plán, tak aj viac a konkrétnejšie môžeš o tom popísať
Treba sledovat co svet prave potrebuje a investovat do akcii spolocnosti. Oracle celkom slusne narastol pretoze je extremny zaujem o datove centra pre AI. Tesne po vojne napr strasne frcal Rheinmetall a vseobecne obchodnici so zbranami.
Europa sa snazi odstrihnut od zavislosti od Ruska. Treba sledovat ktorym firmam zacne EU davat podporu na alternativne zdroje energii ( wind, solar, hydrogen ) a nejako opatrne zacat nakupovat akcie.
Je treba sledovat vyvoj na trhoch. Tarify tlacia napr urcite sektory do utlmu ako napr producentiv aut.
Treba sledovat co svet prave potrebuje a investovat do akcii spolocnosti. Oracle celkom slusne narastol pretoze je extremny zaujem o datove centra pre AI. Tesne po vojne napr strasne frcal Rheinmetall a vseobecne obchodnici so zbranami.
Europa sa snazi odstrihnut od zavislosti od Ruska. Treba sledovat ktorym firmam zacne EU davat podporu na alternativne zdroje energii ( wind, solar, hydrogen ) a nejako opatrne zacat nakupovat akcie.
Je treba sledovat vyvoj na trhoch. Tarify tlacia napr urcite sektory do utlmu ako napr producentiv aut.
@bu_bu_bubak "Tarify tlacia napr urcite sektory do utlmu ako napr producentov aut." napriek tomu, je BMW na ročnom maxime... tak sa v tom vyznaj...
Odpoveďou je pasívne investovanie, na svk napr Finax,Portu, XTB atď atď.
Ja som u finaxákov, prídu mi naj aj keď sú najdrahší.
A sondovať trh nemá zmysel, škoda roboty. Dlhodobo majú pasívni investori vo väčšine prípadov lepšie výsledky ako väčšina aktívnych investorov... Najlepší investor je mŕtvy investor. Nie ten aktívny :D
A sondovať trh nemá zmysel, škoda roboty. Dlhodobo majú pasívni investori vo väčšine prípadov lepšie výsledky ako väčšina aktívnych investorov... Najlepší investor je mŕtvy investor. Nie ten aktívny :D
@procrastique XTB vnímam ako nástroj na aktívne investovanie, ale samozrejme umožňuje investovať aj pasívne
@pako24 máme finax a xtb… ale nie na tak krátky horizont. Resp mám aj na 5r niečo vyvážene, pasívne (myslím 50/50) ak by na niečo trebalo hneď € … ale pri takej sume na 4r ak by som neinvestovala, potenciálne riziko prevyšuje potenciálny zisk podľa mňa. Ak chceš vidieť výsledok , skôr dlhodobo alebo potom vychytať nejakú situáciu (napr muž investoval ozaj dosť pri kovidovom prepade, čo sa po ňom zhodnotilo…) ale keď v tom nie si zbehnutá, tak aktívne investovanie asi neskúšaj, či sa nezadarí… (my teda skrz aktívne investovanie sledujeme firmy, spoločnosti , všetky dostupné údaje o nich… svetovú ekonomiku, ale aj konflikty, počasie…… všetko so všetkým súvisí….) možno skus napísať priamo do finaxu. Daj číslo, mail, dajú ti radu… neviaže ťa k ničomu, možno poradia ani neinvestovať na 4roky, max niečo bezpečné, ale bez extra výnosu… hlavne obíď všelijakých fin.poradcov a maminy na MD, ktoré si privyrábajú…
Ešte možno kukni na fb skupinu “papučový investor” podľa mňa m.koník je posledné miesto, kde by som hľadala rady ohľadom investovania 😉
@procrastique pasívne investovanie ma však negatívny vplyv na trhy a umelo tlači ceny niektorých firiem do nelogickych výšin. Co keď sa otočí zahuci omnoho viac ludi a omnoho výraznejšie.
Aktualne už viac ako 50% investícií je pasívnych co priamo vplýva a podporuje volatilitu trhov.
Ešte zopár rokov a aktívna správa pôjde opäť do popredia.
Železná rezerva na rýchlo likvidnom termináku, niečo do indexovych etfiek ale to skôr pre deti dlhodobo a úspory takmer všetko v krypto, investovanie na 4 ročné cykly, aj konzervatívny btc má super výnos
Pridám sa, len ja potrebujem investovať cca 20 000 max na 4 roky. Diverzifikovala by som. Takže niečo by som dala možno rizikovejšie, ale určite nie celú sumu. Chcela som podniké dlhopisy ale po vyplnení dotazníka mi zamietlo možnosť investovať.
@anonym_53eaa7 ak ti stačia 3% ročne, tak to máš s garanciou na termínovanom vklade https://www.financnykompas.sk/terminovany-vklad ak ti stačí nejakých 5% tak to už s garanciou nepôjde, ale stabilné sú niektoré peňažné a dlhopisové fondy s nízkym rizikom (napr. https://365invest.sk/fondy) ak chceš zhodnotiť lepšie a zároveň s nízkym rizikom, to je otázka za milión... je množstvo ETF fondov (naviazaných napr. na indexy DAX, S&P500 alebo NASDAQ) aj aktívne riadených fondov, ktoré dlhodobo robia ročne v priemere viac ako 5%, napr. https://www.erste-am.sk/sk/amslsp/fondy-sk-geor... https://365invest.sk/fondy/fond-globalnych-inve... skús si z toho niečo namixovať, alebo využi rady @procrastique či @stanka_k a produkty FINAX či XTB (poznámka: ak ti vyplnenie dotazníka zamietlo podnikové dlhopisy, tvoje odpovede nasvedčovali tomu, že si konzervatívny investor a strata aj časti peňazí by bola pre teba významná, ak to platí, tak by si mala aspoň polovicu, ak nie viac, nechať na konzervatívnom produkte typu termínovaný vklad, alebo dlhopisový fond)
ETF, pravidelne, kazdy mesiac rovnaku sumu. Vychytas tak vysoke aj nizke ceny. Za 2r mam na vsetkych vynost 20-40%. Po 2r neplatis dan. Dalej mam vacsi obnos v akciach jednej firmy s vysokymi dividendami. Tam mam uz vynos 115%, ale podstatne su tie divideny, raz do roka mi pripise pekne, tento rok cez 1300€ len na dividendach. A potom mam rizikovejsie akcie,primarne tech stocky, vojenske, tazobne. Tie mi tiez pekne vynasaju a mam nastavene trailing stop lossy, takze pri poklese sa same predaju. A este pozemok investicny a zlate mince ako konzervativnu variantu. Sporenia ani terminaky ma nezaujimaju
ETF, pravidelne, kazdy mesiac rovnaku sumu. Vychytas tak vysoke aj nizke ceny. Za 2r mam na vsetkych vynost 20-40%. Po 2r neplatis dan. Dalej mam vacsi obnos v akciach jednej firmy s vysokymi dividendami. Tam mam uz vynos 115%, ale podstatne su tie divideny, raz do roka mi pripise pekne, tento rok cez 1300€ len na dividendach. A potom mam rizikovejsie akcie,primarne tech stocky, vojenske, tazobne. Tie mi tiez pekne vynasaju a mam nastavene trailing stop lossy, takze pri poklese sa same predaju. A este pozemok investicny a zlate mince ako konzervativnu variantu. Sporenia ani terminaky ma nezaujimaju
@viera27 ukážkový investor, aj konkrétnejšie info o portfóliu by potešilo
@anonym_53eaa7 ak ti stačia 3% ročne, tak to máš s garanciou na termínovanom vklade https://www.financnykompas.sk/terminovany-vklad ak ti stačí nejakých 5% tak to už s garanciou nepôjde, ale stabilné sú niektoré peňažné a dlhopisové fondy s nízkym rizikom (napr. https://365invest.sk/fondy) ak chceš zhodnotiť lepšie a zároveň s nízkym rizikom, to je otázka za milión... je množstvo ETF fondov (naviazaných napr. na indexy DAX, S&P500 alebo NASDAQ) aj aktívne riadených fondov, ktoré dlhodobo robia ročne v priemere viac ako 5%, napr. https://www.erste-am.sk/sk/amslsp/fondy-sk-geor... https://365invest.sk/fondy/fond-globalnych-inve... skús si z toho niečo namixovať, alebo využi rady @procrastique či @stanka_k a produkty FINAX či XTB (poznámka: ak ti vyplnenie dotazníka zamietlo podnikové dlhopisy, tvoje odpovede nasvedčovali tomu, že si konzervatívny investor a strata aj časti peňazí by bola pre teba významná, ak to platí, tak by si mala aspoň polovicu, ak nie viac, nechať na konzervatívnom produkte typu termínovaný vklad, alebo dlhopisový fond)
@pako24 veď áno, preto som ti napísala, že investovanie na 4roky s takým výnosom, aby bola spokojnosť je “sen každého investora” ono sa to dá pri zakladaní obísť tak, že si zadáš cieľový čas o dosť dlhší a peniaze môžeš reálne vyberať (aj vkladať) kedykoľvek, keď potrebuješ a ich tam máš. Nie si viazaný dátumom (účet na 20rokov, máš tam €, ktoré potrebuješ, vytiahneš) to že je to blbosť, je druhá vec. Resp vytiahnem so ziskom, presuniem na iné portfólio…ale to už treba kalkulovať, počítať…. Na 4roky si ich daj na nejaký termínovaný účet v banke (nemám prehľad kde aké sú) a budeš to mať naj, bez rizika
@pako24 veď áno, preto som ti napísala, že investovanie na 4roky s takým výnosom, aby bola spokojnosť je “sen každého investora” ono sa to dá pri zakladaní obísť tak, že si zadáš cieľový čas o dosť dlhší a peniaze môžeš reálne vyberať (aj vkladať) kedykoľvek, keď potrebuješ a ich tam máš. Nie si viazaný dátumom (účet na 20rokov, máš tam €, ktoré potrebuješ, vytiahneš) to že je to blbosť, je druhá vec. Resp vytiahnem so ziskom, presuniem na iné portfólio…ale to už treba kalkulovať, počítať…. Na 4roky si ich daj na nejaký termínovaný účet v banke (nemám prehľad kde aké sú) a budeš to mať naj, bez rizika
@stanka_k tak uvažoval som v horizonte 10+ rokov - viď text k téme, ale zdá sa, že aj tak viac info o portfóliu a platforme nepozdieľaš...
VWCE pravidelne mesacne a nevymyslat zbytocne blbosti cez pofiderne portaly
@viera27 daň neplatis po roku
Investujem už 6 rokov do akcií, ETF 600€ mesačne aktuálne cca 17 000 € v pluse. Samozrejme nič neprestávam ani nevyberám až o 23 rokov 🙂 vtedy by tam mal byť 1 000 000 € to by mi malo stačiť
@viera27 dividendy samozrejme poctivo zdanuješ ako vyžaduje zákon, čo?
@stanka_k tak uvažoval som v horizonte 10+ rokov - viď text k téme, ale zdá sa, že aj tak viac info o portfóliu a platforme nepozdieľaš...
@pako24 jaj, mne sa zdalo, že v nejakom komentári boli 4roky. Nemám čo pozdielať. Nie som fin.poradca. Mám pasívne investovanie cez finax , 5 rokov(zo už som predĺžila o ďalších 5) 50akcie/50 dlhopisy, 20r 80/20 30r 90/10 … € vkladáš, vyberáš, predlzuješ alebo rušíš účet ako ti vyhovuje. Zatiaľ som spokojná. Cez xtb mám akcie v jednotlivých spoločnostiach, kde ich kupujem a predávam manuálne, v ktorej koľko chcem…. v oboch prípadoch sú portfólia zložené z viacerých spoločností..a ja teda kupujem pravidelne, nedala som napr jeden veľký vklad… postupovala by som rovnako, podľa toho aké riziko som schopná uniesť s danou hotovosťou… zbytočne ti poviem, že ja to dám na 80%akcí a 20%dlhopisov a ku koncu to budem prehodnocovať podľa situácie …asi najprv o tom naštuduj, na čo si dať pozor a pod. A teda môže to byť dosť na psychiku, trhy sú pohyblivé, môžeš vidieť +1000€ ale aj mínus 1000€ … za tie roky sa to ešte pozmení. S ostatnými spoločnosťami nemám osobnú skúsenosť, iba čo pozriem nejakých investorov na yt. (Ešte amundi, ale to neodporúčam, vysoký vstupný poplatok, x času investuješ, kým naň vôbec zarobíš na úrokoch…)

Úspory +mensi úver na kúpu investičnej nehnutelnosti. Úver splaca nájomník a cena vždy stúpa. Nejaké dlhopisy čosi vynesu a sú viac menej bezpečné. No a dlhodobý horizont akcie + ak máš chuť sa baviť s kryptom