Ako zhodnotiť úspory investovaním?
Pekný deň, po prvýkrát riešim niečo ako zhodnotiť peniažky, ktoré si odkladám. Najskôr som uvažovala o TV, kde je rizikom len strata úrokov pri predčasnom výbere vkladu, však známa mi poradila investovať, resp. investičnú zmluvu, ktorá je rovnako viazaná na časové obdobie, ale myslím, že riziko je tam už väčšie. Máte niekto skúsenosti s investovaním, resp. nejaké pozitívne skúsenosti a rady poprípade?
@esmey Pravda. Len asi lepšie mať možnosť vybrať peniaze a prísť o úrok napr. TV, ako prísť aj o vložené alebo čiastku z vložených peňazí. Zasa aby len tak ležali na bežnom účte, je už lepšia možnosť asi ten TV.
Investície nie sú pre tých, ktorí nedokážu znášať riziko straty peňazí. Investovať by sa mali peniaze, ktoré nepotrebujete mať po ruke aspoň 5-10 rokov. Ak sa tohto ľudia nedržia, stratia takmer určite pri tom peniaze lebo nedokážu strpieť dočasné výkyvy trhu a poklesy investícií a vyberujú peniaze v strate.
Pozri, investovanie ma ochranit uspory pred inflaciou a pripadne zhodnotit uspory (zarobit na tom). TV nepokryva vacsinu casu ani inflaciu. Tak isto ako naprilkad tie statne dlhopisy. Na to musis zial zvolit predsa len "rizikovejsiu" investiciu. TV / sporiaci ucet je na drzanie rezervy, aby si to nemala "uplne za nulu"...
mas to odstupnovane... podla rizika, casu kolko nepotrebujes penaize a ocakavani...
Samozrejme. Skúsenosti mám, rad vysvetlím. Treba vedieť čo kupujete, aby to nebola mačka vo vreci. Na úvod môj článok prečo investovať https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves...
Ak nekúpite úplnú hlúposť, riziko neznamená že prídete o všetko. Najdôležitejšie je vzdelávanie a v, vyvarovanie sa chýb a vysokých poplatkov.

Bez rizika nie je zisk. To si treba uvedomiť ak chcete zhodnocovať peniaze.