Ako získať dotáciu na obnovu rodinného domu?
Ahojte, chcem sa informovať máte niekto skúsenosť s dotáciou na obnovu rodinného domu? Chceme na ďalší rok vymeniť celú strechu na dome, konci nám fix na hypotéku a chceli sme zobrať plus peniaze na tú strechu. Kamarátka mi povedala prečo nevyužijeme dotáciu že štát by nám zaplatil 80 percent z ceny. Prvýkrát o tomto počujem, ako to vlastne funguje?
Dotácia je nie na strechu, ale na opatrenia zamerané na úspory. Prípadne ak je azbestová, tak na odstránenie azbestu a pod. Nie že chcem novú strechu a preplatia mi ju.
Ak potrebujete konkrétne nasmerovať, ozvite sa.
no precitala som cele obnov dom, len som nepostrehla, ze dokedy to mam moznost vybavit, teda tie papierovacky, a ako sa dlho caka pokym to schvalia?
@vorkola Treba reagovať prvé minúty po začiatku novej výzvy. Čiže treba mať projekt pripravený vopred. O ďalších fázach nie je počuť... Plán obnovy je totiž ohrozený.
A vyplatenie? Trvá mesiace...
https://www.modrastrecha.sk/market/kategoria/ku...
@jarka_black A veď výmenou strechy aj usporim lebo menej budeme vykurovať a nebude toľko unikát teplo z domu, či to sa neráta ako úspora energie?
To sa prerata pri energetickom hodnoteni, ktore zatial bolo potrebne dolozit ku kazdej vyzve, presne sa vycisli uspora s ohladom na vychodzi stav domu v porovnani s navrhnutymi napravami. Min. Je potrebna 30% uspora primarnej energie. Zatial je v plane 6. Vyzva ale ci ju aj spustia🤷🏻♀️ ak ju spustia musite reagovat rychlo. Hned sa kapacity naplnia.
My sme zateplovali. Od vyzvy uz ubehol takmer 1,5 roka a vzdy su to len papierovacky.
Strešnú krytinu ti určite nepreplatia, ohľadne strechy ti preplatia jedine odstránenie azbestu a ešte tak izolovanie podkrovia. Na každú výzvu potrebuješ mať energetický certifikát pred reko a zapojiť sa online do výzvy. Zatiaľ nie je ešte spustená, treba to sledovať na ich stránke. Nepreplatia ti 80% nákladov, preplácajú sumu podľa celkovej energetickej úspory po dokončení opravy, reko. Čiže ak ti izolovanie strechy podľa ďalšieho energetického certifikátu úsporí len 30%, dostaneš okolo 5000 EUR. Ak bude predpoklad menej, tak ti to ani nemusia schváliť. Vyplácanie je teda otrasné. My zo 4 výzvy sme ešte peniaze nedostali.
Ráta, ale ide tam o úsporu energie aspoň o 30%. Či ti to spraví iba izolácia podkrovia neviem. Krytinu nepreplacajú. My sme robili komplet dom, strecha, zateplený, podrezaný, všetky dĺžky nanovo izolované, okná, dvere, nový kotol a vyšla nám úspora okolo 80%.
Ďakujem za odpovede tak kašlem na to, vyzerá to tak že nespĺňali by sme podmienky. A keď je okolo toho veľa papierovačiek a ktovie či by nám niečo uznali.
Najlepšie je robiť tieto veci kvôli svojej peňaženke. Čiže len opatrenia, ktoré majú zmysel. Pri dotáciách sa často plytvá do neekonomických opatrení.

https://www.plan-obnovy-dotacie.sk/domacnosti/o... teraz bezi toto a o inom neviem