icon

Ako získať energopomoc pre nájomný byt?

3. mar 2026

Ahojte. Tí, ktorí máte byty v prenájme, nebývate tam a nemáte tam ani trvalý pobyt, t.j. ten byt je bez evidencie akéhokoľvek pobytu, bývajú tam len nájomcovia na základe nájomnej zmluvy - a Vám ako majiteľom nárok na energopomoc nevznikol v mieste, kde trvalý pobyt máte, tým pádom, aj ten váš nájomný byt je bez energopomoci (keďže tam iný trvalý pobyt nie je).
Čo v prípade, ak by si nájomca na nájomný byt nahlásil trvalý pobyt/alebo prechodný - bude sa potom posudzovať len jeho príjem na danom byte?
Mňa len mrzí, že zbytočne platia veľa, nakoľko je to low cost nájom a energie nepríjemne vyskočili.
Ďakujem za rady.

Strana
z2
anonym_13b5b6
3. mar 2026

@anonym_autor pri tom bordeli co funguje pri energopomoci (chodi kade tade aj na prenajate byty bez oficialnych obyvatelov) je to asi zbytocna otazka - nikto nevie poriadne, ako by to fungovalo (mozno by sa to dalo riesit, keby to realne fungovalo)...

mimaapeto
3. mar 2026

áno keďže adresná energopomoc sa vzťahuje na trvalý pobyt posudzovala by sa ich bonita nie Vaša...

rozculena
3. mar 2026

akože celá energopomoc mi už lezie hore krkom,kamoška žije sama,dostala,´další známy detto,a my nič....a pri tom celé mesto nemá nárok,lebo podľa ministerstva nemáme diaľkové vykurovanie😂

rozculena
3. mar 2026
@mimaapeto

áno keďže adresná energopomoc sa vzťahuje na trvalý pobyt posudzovala by sa ich bonita nie Vaša...

@mimaapeto trt makový...Nárok na Energopomoc si bude uplatňovať, ten kto má s dodávateľom energie uzatvorenú zmluvu o dodávke plynu alebo elektriny.

autor
3. mar 2026

Chapem rozhorcenie niektorych ludi nad touto temou, viem ze sa to vsade riesi, kopec ludi needostali narok a su nahnevani. Ja neriesim seba, ja riesim najomcov, akosi ma mrzi ta ich situacia, ze aj tak nemaju vela penazi, drzim im najom na minime a energie maju platit vysoke...

A to som si nebola ista, ze ked si tam jeden da TP, tak ci nemusi byt zaroven odberatelom,.... ale to je trosku podla mna aj hlupost, ved ako moze byt oficialny odberatel nemajitel (najma ak sa platia vydavky spravcovi baraku napr.na teplo, vykurovanie, teplu vodu), ja neviem.... To je to, v com sa motam...snazim sa najst riesenie pre nich ..

louise
3. mar 2026
@rozculena

@mimaapeto trt makový...Nárok na Energopomoc si bude uplatňovať, ten kto má s dodávateľom energie uzatvorenú zmluvu o dodávke plynu alebo elektriny.

@rozculena Mama má zmluvu s dodávateľom, žije v byte vyše 20 rokov sama, jediná platí poplatky zo svojho účtu. Energopomoc prišla na sestru, ktorá má len nahlásený trvalý pobyt na jej byt, nikdy tam nežila. Kolegyňa je vlastníčka domu, v ktorom žije otec. Otec má zmluvu a platí, energopomc prišla na ňu. Za mňa bordel.

autor
3. mar 2026

Asi som este viac zmätena nez predtym 😁 ...fakt bordel.

mimaapeto
3. mar 2026
@rozculena

@rozculena tomuto ja celkom nerozumiem lebo som už kupovala 2 byty a pri prepise elektriny vždy bolo potrebné predložiť KZ že som majiteľom nehnuteľnosti... tak ako niekto kto tam nemá ani TP a ani nie je vlastníkom nehnuteľnosti si môže na seba napísať energie?

autor
3. mar 2026
@mimaapeto

@rozculena tomuto ja celkom nerozumiem lebo som už kupovala 2 byty a pri prepise elektriny vždy bolo potrebné predložiť KZ že som majiteľom nehnuteľnosti... tak ako niekto kto tam nemá ani TP a ani nie je vlastníkom nehnuteľnosti si môže na seba napísať energie?

@mimaapeto veru, spravna uvaha

mimaapeto
3. mar 2026
@louise

@rozculena Mama má zmluvu s dodávateľom, žije v byte vyše 20 rokov sama, jediná platí poplatky zo svojho účtu. Energopomoc prišla na sestru, ktorá má len nahlásený trvalý pobyt na jej byt, nikdy tam nežila. Kolegyňa je vlastníčka domu, v ktorom žije otec. Otec má zmluvu a platí, energopomc prišla na ňu. Za mňa bordel.

@louise šeky boli posielané na mladšieho člena domácnosti

biba_18
3. mar 2026

@louise energopomoc ide na mladšieho člena

miro25
3. mar 2026

@anonym_autor Ja mám takmer rovnakú situáciu. Nepriznali nám nárok na energopomoc a byte tiež máme nájomníkov bez trvalého pobytu. Jeden byt máme, kde majú nahlásený trvalý pobyt a tam dostali.
Na trvalý pobyt sa môžu prepísať, ale posudzovať sa bude až ďalšom kole, čo môže byť aj na konci roka. V budúcom roku predpokladám, že pomoc pokračovať nebude, nebudú peniaze 💸, to to bude jedno. Odberateľom energií bude stále majiteľ, aj po prihlásení na trvalý pobyt. Co sa týka šekov, tie prídu na meno najstaršieho člena domácnosti ( trvalý pobyt) mladšieho ako 60 rokov.

louise
3. mar 2026
@mimaapeto

@louise šeky boli posielané na mladšieho člena domácnosti

@mimaapeto U svokrovcov na svokru, ktorá je najstarší člen rodiny. Preto nám to zatiaľ nedáva žiadnu logiku, lebo keď sa dopočujeme niekde ako to prišlo, v ďalšej rodine opak.

mimaapeto
3. mar 2026
@miro25

@anonym_autor Ja mám takmer rovnakú situáciu. Nepriznali nám nárok na energopomoc a byte tiež máme nájomníkov bez trvalého pobytu. Jeden byt máme, kde majú nahlásený trvalý pobyt a tam dostali.
Na trvalý pobyt sa môžu prepísať, ale posudzovať sa bude až ďalšom kole, čo môže byť aj na konci roka. V budúcom roku predpokladám, že pomoc pokračovať nebude, nebudú peniaze 💸, to to bude jedno. Odberateľom energií bude stále majiteľ, aj po prihlásení na trvalý pobyt. Co sa týka šekov, tie prídu na meno najstaršieho člena domácnosti ( trvalý pobyt) mladšieho ako 60 rokov.

@miro25 najbližie prehodnotenie príde v apríli....a potom august pravdepodobne... áno oni tam majú TP energie sú písané na vás predpokladám a energopomoc im vyšla lebo splnili bonitu... a vy nie preto nemáte nárok na miesto kde máte TP + nehnutelnosti kt. vlastníte a nikto tam nemá TP...

anonym_c438d6
3. mar 2026

A co v pripade, ze davam do najmu byt, energie maju najomcovia na sebe. Miesto, kde mam trvaly pobyt bolo uznane na energopomoc. Vztahuje sa to automaticky aj na byt, ktory prenajimam? A ako je to s nebytovymi priestormi? Tam sa tiez uplatnuje energopomoc?

biba_18
3. mar 2026

@louise ale už sú asi obaja dôchodcovia, či?

autor
3. mar 2026
@miro25

@miro25 dakujem za tvoju skusenost. Tym padom nahlasenie najomcu na TP v prenajimanom byte by pomohlo. A to aj ked mne ako majitelovi na mojom trvalom pobyte energopomoc nebola priznana a ja platim vsetky energie. A este otazocka, stacil by aj prechodny pobyt, ci musi byt trvaly?

misanthropicdann
3. mar 2026

@anonym_autor mam trvalý na adrese kde príjem ľudí presiahol limit a nemám nárok na energopomoc
Na druhú stranu som dostal energopomoc na byt na prenájom.
V danom byte nemá nikto trvalý pobyt ani prechodný, prakticky je evidovaný ako prázdny.

louise
3. mar 2026
@biba_18

@louise ale už sú asi obaja dôchodcovia, či?

@biba_18 áno, nad 70

autor
3. mar 2026
@misanthropicdann

@anonym_autor mam trvalý na adrese kde príjem ľudí presiahol limit a nemám nárok na energopomoc
V danom byte nemá nikto trvalý pobyt ani prechodný, prakticky je evidovaný ako prázdny.

@misanthropicdann tak to je záhada 🙂 dakujem za zdielanie skusenosti.

autor
3. mar 2026

Ja som si vlastne uvedomila, ze na najomny byt bola predsa priznana energo ale len na elektrinu. Nik tam nema trvaly pobyt. Energosek na plyn mi ale nedosiel - tam nemusi byt narok?

katkaseiner
3. mar 2026
@misanthropicdann

@misanthropicdann presne nasa situacia

rozculena
3. mar 2026
@anonym_autor

Ja som si vlastne uvedomila, ze na najomny byt bola predsa priznana energo ale len na elektrinu. Nik tam nema trvaly pobyt. Energosek na plyn mi ale nedosiel - tam nemusi byt narok?

@anonym_autor na plyn energošek nechodí,energopomoc na elektrinu aj plyn je zohľadnená vo faktúre

matkahelka
3. mar 2026

Netusim podla akeho kluca sa energopomoc schvalovala, nezaujimala som sa o to, ale vlastnime s manzelom 2 investicne byty a na oba sme dostali energoseky. v bytoch nema nikto TP, mame tam podnajomnikov. v dome, v ktorom byvame nam energopomoc schvalena nebola. v mojom okoli kazdy, zdoraznujem kazdy, kto vlastni byt, v ktorom nikto nema TP, dostal na taky byt energopomoc. myslim, ze to bolo aj medializovane, bol to standard. ako priklad uvadzali poslancov, kt. vlastnia x bytov a na vsetky mali schvalenu energopomoc.

autor
3. mar 2026
@matkahelka

Netusim podla akeho kluca sa energopomoc schvalovala, nezaujimala som sa o to, ale vlastnime s manzelom 2 investicne byty a na oba sme dostali energoseky. v bytoch nema nikto TP, mame tam podnajomnikov. v dome, v ktorom byvame nam energopomoc schvalena nebola. v mojom okoli kazdy, zdoraznujem kazdy, kto vlastni byt, v ktorom nikto nema TP, dostal na taky byt energopomoc. myslim, ze to bolo aj medializovane, bol to standard. ako priklad uvadzali poslancov, kt. vlastnia x bytov a na vsetky mali schvalenu energopomoc.

@matkahelka tak na elektrinu bola priznana energopomoct, ale na plyn (kurenie, tepla voda) mi zatial nic nedoslo. Mam si to predsa skusit overit na callcentre?

autor
3. mar 2026
@rozculena

@anonym_autor na plyn energošek nechodí,energopomoc na elektrinu aj plyn je zohľadnená vo faktúre

@rozculena aha oboje vo fakture? Lebo sestre na plyn dosiel energosek, tiez ma byt v panelaku, ktory prenajima.

wiliam3royal
3. mar 2026

@anonym_autor ja by som ziadnu energo pomoc neposkytol, stat dnes totiz vyraba energie viac ako domace obyvatelstvo spotrebuje(ostatne ide na Ukrajinu...), rovnako naco bola statna pomoc pri sukromnych hypotekach? Ludia kupovali byty za väcsie % uroky predtym a su tu...!

Tato umelo vyvolana bublina pri kralikarnach a najmoch je ciste svinstvo, ja ako stat by som jednoducho nedovolil aby nejaky spekulant skupoval byty hromadne cim by ich cenu jednak umelo navysoval tak dostupnost vlastneho byvania by zhorsoval, naco je normalnemu cloveku 5, 10 bytov? Na cistu spekulaciu, pri sukromnej osobe/zosobasenom pari by som dovolil maximalne 3, pri firme 5 a bodka.

Uz vcera bol velky narek v Galante ze co len porobime s tymi investicnymi bytmi? No nic, tam nech si ich majitelia zozeru, odide nielen par stovak ludi ale tisice pridu o robotu a to nehovorim o tom ako sa uz stahuju vychodniari naspät do Kosic kde prijima Volvo 11 500 zamestnancov, vlastna nenazranost najomcov dobehne..., dobre im tak.

natalka13
3. mar 2026
@wiliam3royal

@anonym_autor ja by som ziadnu energo pomoc neposkytol, stat dnes totiz vyraba energie viac ako domace obyvatelstvo spotrebuje(ostatne ide na Ukrajinu...), rovnako naco bola statna pomoc pri sukromnych hypotekach? Ludia kupovali byty za väcsie % uroky predtym a su tu...!

Tato umelo vyvolana bublina pri kralikarnach a najmoch je ciste svinstvo, ja ako stat by som jednoducho nedovolil aby nejaky spekulant skupoval byty hromadne cim by ich cenu jednak umelo navysoval tak dostupnost vlastneho byvania by zhorsoval, naco je normalnemu cloveku 5, 10 bytov? Na cistu spekulaciu, pri sukromnej osobe/zosobasenom pari by som dovolil maximalne 3, pri firme 5 a bodka.

Uz vcera bol velky narek v Galante ze co len porobime s tymi investicnymi bytmi? No nic, tam nech si ich majitelia zozeru, odide nielen par stovak ludi ale tisice pridu o robotu a to nehovorim o tom ako sa uz stahuju vychodniari naspät do Kosic kde prijima Volvo 11 500 zamestnancov, vlastna nenazranost najomcov dobehne..., dobre im tak.

@wiliam3royal zakazat kupu nehnutelnosti?
😄 super. Zakazme aj 2 auta v rodine🙈

anonym_e3d19b
3. mar 2026
@wiliam3royal

@wiliam3royal Skusme modelovu situaciu. Mas 2 deti, a kupis im byty. Deti su skolkari. Kym vyrastu, hypoteky budu viacmenej vyplatene. Byty zostanu detom. Su to investicne byty, ale pre
potomkov. Kazdy rozumny rodic sa snazi zabezpecit buducnost detom.
Komu sa neleni, tomu sa zeleni.

miro25
3. mar 2026
@wiliam3royal

@wiliam3royal Ak chceš zakázať vlastniť a nakladať s vlastným majetkom, tak to sa musíš presťahovať do krajiny, kde to nepovoľujú, ešte existujú také. Samotným zákazom vlastniť a prenajímať vlastný majetok nijako nepomôžeš ľuďom , čo si potrebujú prenajať byt, akurát nebudú mať v ponuke žiadne a tým sa zvýši aj ich cena. Súkromný prenajímatelia aktuálne suplujú neexistujúcu ponuku nájmov zo strany štátu a samospráv.

Strana
z2