icon

Ako získať príspevok z UPSVaR na podnikanie?

juliana1203
1. okt 2025

Ahojte. Som evidovana na UPSVaR este sice len 1 mesiac. Som po rodicovskej dovolenke a bola som prepustena pre zdravotne dovody s prace. Momentalne poberam podporu . Rozmyslala som, žeb si po tom ako doberiem podporu otvorím vlastne krajčirstvo a že by som poziadala UPSVaR o prispevok na podnikanie. Mate s tym niekto skusenost? Ide mi najme o to, nikde som sa nedocitala, či by som mohla mat krajcirstvo aj v RD. Mam RD vo svojom vlastnictve a na poschodi RD mam vyčlenenu miestnosť, kde mi chce manžel zriadiť dielničku. Predavala by som veci najme cez internet ( kedže byvam na dedine ) no ale ak by bolo možne tak by som doma prímala aj zakazky. V dedine sme v minulosti krajcirstvo už mali. No bolo to v budove OU a neviem , či by starostka suhlasila s niečím takym aby tu bolo krajcirstvo po tolkych rokoch opať. Ide mi o to ze by som to vyskusala hlavne kvoli tomu, že zatial vsade kde som pisala a uchadzala sa o pracu aj osobne, ked sa ma opytali vsak tajit nemožte ze preco som bola prepustena ( poporodna porazka mozgu a plucna embolia) tak nik o mna nema dako zaujem. A o ID ziadat? hh.. no skusili sme .. Narovinu Vam poviem ziadna sanca. PAn posudkovy lekar poevdal že mozem byt rada, že hybem rukami a nohamy, že iný taku možnosť nemali.Ale že som prisla skrz toho o moju oblubenu pracu.. to ich nezaujimalo. Proste preto skusam rozmyslat, žeby skusim nieco svoje.

biba_18
1. okt 2025

nepozastavili to náhodou začiatkom roka?

biba_18
1. okt 2025

ale ja by som do toho možno aj išla ak by ťa to bavilo, šikovných krajčírok nikdy nie je dosť ...

juliana1203
autor
1. okt 2025
@biba_18

@biba_18 ved prave to neviem. pojdem na urad 13.10 sa hlasit zistim..

juliana1203
autor
1. okt 2025
@biba_18

ale ja by som do toho možno aj išla ak by ťa to bavilo, šikovných krajčírok nikdy nie je dosť ...

@biba_18 tak mna vzdy bavilo sitie.. sijem len tak malej teraz .. ale proste ked som doma tak vela rozmyslam ked nejdem a nejdem najist pracu..

ewellina
1. okt 2025

Je to pekný plán, na stránke úpsvar-u majú toto: https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n... - Ja som kedysi brala tento príspevok a pomohlo mi to rozbehnúť sa. Ale treba ešte rozmýšľať, čo potom. Mala by si živnosť? Ako živnostníčka budeš musieť platiť vysoké odvody bez ohľadu na to, či si niečo zarobila alebo nie. Ja platím teraz okolo 350 každý mesiac a od nového roka to bude vďaka tejto vláde až 420 eur.

biba_18
1. okt 2025

@ewellina brat to mal rozbehnuté asi od októbra ... v januári mali termíny na odovzdanie podkladov - a vo febr. mi volal že nič z toho, že im to pozastavili ☹
potom našiel prácu kde žiadali cez upsvar príspevok na zamestnanca - ten poskytli...
bude to stáť menej ako keď by dali živnostníkom príspevok na podnikanie - lebo brat o 2 roky už nebude môcť o tento príspevok žiadať - keďže znova nebude splňať podmienky ...
v podstate ho 4 mesiace ťahali za upsvare za nos a jeho nezamestnaného to stálo kopec prachov ...

melanta
1. okt 2025
@biba_18

@biba_18 nie, nepozastavili, ale majú limitiy a tie ak prekročia, tak viac nedajú. A potom zamietajú podnikania, po ktorých nie je dopyt alebo ich je extrémne veľa v danej lokalite.

biba_18
1. okt 2025

@melanta tak potom čo, klamali mu? alebo on mne? reálne sa venoval tomu 4 mesiace...

biba_18
1. okt 2025

@melanta lenže to že je pretlak takých zamestnaní musia vedieť hneď, že ... a aký limit už môže byť prekročený vo februári ...

ewellina
1. okt 2025
@biba_18

@ewellina brat to mal rozbehnuté asi od októbra ... v januári mali termíny na odovzdanie podkladov - a vo febr. mi volal že nič z toho, že im to pozastavili ☹
potom našiel prácu kde žiadali cez upsvar príspevok na zamestnanca - ten poskytli...
bude to stáť menej ako keď by dali živnostníkom príspevok na podnikanie - lebo brat o 2 roky už nebude môcť o tento príspevok žiadať - keďže znova nebude splňať podmienky ...
v podstate ho 4 mesiace ťahali za upsvare za nos a jeho nezamestnaného to stálo kopec prachov ...

@biba_18 No to si viem predstaviť, že ho to nahnevalo. Je to veru dosť papierovačiek a na úrad bolo treba chodiť ako na klavír.

melanta
1. okt 2025

@juliana1203 v linku, ktorý ti poslala ewellina, máš všetko vysvetlené. Začni tým, že bez ohľadu na úrad práce si vypracuješ podnikateľský plán. Ako vypracovať dobrý podnikateľský plán (dobrý = dá ti naozaj reálny pohľad na to, či do toho ísť alebo nie), nájdeš na internete, je to veľa.

Podnikateľský plán ti dá odpoveď okrem iného na to:
- či sa ti to oplatí finančne - pretože si spočítaš náklady na stroje (s bežným strojom pre domáce gazdinky nebudeš určite podnikať), materiály, energie, propagáciu a ceny za ktoré budeš predávať
- či budeš mať zákazníkov - pretože sa pozrieš na konkurenciu a dopyt v tvojej lokalite, pričom konkurenciou nie sú iba iné krajčírky, ale aj lacný tovar v kamenných obchodoch (Sinsay, Pepco, Tesco, Kik, Takko) a eshopoch (napr. Shein).

Tiež je potrebné myslieť na to, že ak to budeš robiť ako zárobkovú činnosť, tak to budeš robiť pravdepodobne ako SZČO a to znamená platenie odvodov. A tie ako už bolo spomenuté, tak platíš aj v mesiaci, kedy nič nezarobíš.

Čo sa týka toho, že chceš šiť doma, to je v poriadku, môžeš. Ale ak ti tam budú chodiť zákazníci - na výber látky a strihu, na meranie, neskôr na skúšku, tak už to bude po právnej stránke prevádzkareň a tá musí spĺňať podmienky (ak dáš do google, čo je to prevádzkareň a čo musí spĺňať, nájdeš množstvo informácií). Taktiež mysli na obchodné podmienky, reklamačný poriadok. Pozri si web podnikajte.sk a konkrétne sekciu podnikania. Nájdeš tam množstvo rád a informácií.
https://www.podnikajte.sk/start-podnikania

melanta
1. okt 2025
@biba_18

@melanta tak potom čo, klamali mu? alebo on mne? reálne sa venoval tomu 4 mesiace...

@biba_18 to ja neviem, neviem, čo presne mu povedali a prečo. Ale čo mám informácie z upsvar, tak príspevky sa tento rok poskytovali.

melanta
1. okt 2025
@biba_18

@melanta lenže to že je pretlak takých zamestnaní musia vedieť hneď, že ... a aký limit už môže byť prekročený vo februári ...

@biba_18 tak to ale v prvom rade musí vedieť ten, ktorý o príspevok ide žiadať. Veď predkladá podnikateľský plán, tak vie, ako silná konkurencia je a aká je šanca, že on tú konkurenciu prerazí. To je ako s rekvalifikačnými kurzami - niekde už nepreplácajú kurzy na kozmetiku či manikúru, pretože je toho extrémne veľa na trhu a nie je potrebné, aby toho bolo viac.

biba_18
1. okt 2025

@melanta práve preto to v jeho prípade nebolo o tom že je tam pretlak takých živnostníkov ... nevadí, ja to neriešim, len že ja som sa s tým stretla ...

petronelag
1. okt 2025

V dnešnej dobe krajčírstvo je málo vyhľadávané, skôr opravy odevov, ale koľko by na tom zarobil hlavne na dedine, to by mohol byť aj sústavne v strate.

alickapusinka
1. okt 2025

Len neviem či netreba byť vyučena v odbore krajčírka na dotaciu. A myslim si že teraz dotácie na podnikanie nedavaju niečo sa mi zda že zastavene.

biba_18
1. okt 2025

@alickapusinka že? presne toto povedali na upsvare aj bratovi…

melanta
1. okt 2025

Áno, šitie nie je voľná živnosť. Krajčírstvo je remeselná živnosť, čiže je na ňu potrebné vzdelanie alebo prax (ak si ako zamestnanec šila). Voľná živnosť je iba úprava a oprava odevov, t.j. s touto voľbou živnosťou nemôžeš šiť a predávať nový tovar.

juliana1203
autor
1. okt 2025
@melanta

Áno, šitie nie je voľná živnosť. Krajčírstvo je remeselná živnosť, čiže je na ňu potrebné vzdelanie alebo prax (ak si ako zamestnanec šila). Voľná živnosť je iba úprava a oprava odevov, t.j. s touto voľbou živnosťou nemôžeš šiť a predávať nový tovar.

@melanta mam vzdelanie 3 roky výučný list krajčír plus 2 roky maturita odevnictvo

mateson2004
1. okt 2025
@juliana1203

@melanta mam vzdelanie 3 roky výučný list krajčír plus 2 roky maturita odevnictvo

@juliana1203 pozerám,že si okres Malacky?

alickapusinka
1. okt 2025
@biba_18

@alickapusinka že? presne toto povedali na upsvare aj bratovi…

@biba_18 hej teraz musiš byť čo chceš robiť v čom podnikať.Lebo je to remeselna činnosť. Mám kamarátku chcela otvoriť cukrárensku vyrobnu a predajnu a chcela vziať dotaciu pred rokom a nema vyučni list v odbore cukrárka tak nemohla musi si dorobiť školu.

biba_18
1. okt 2025

@alickapusinka ale moj brat je vyučený v tom čo chcel robiť 🤷‍♀️

bambulka224
3. okt 2025

@juliana1203 nemyslím si, že podnikanie krajčírka, by ťa uživilo.
Ľudia si za pár centov niečo kúpia a keď sa to pokazí, kúpia si nové. A to že 20 ľudí za mesiac To dá robotu, po 20€. Je to 400€. To budú odvody. Krajcirstva nekrachuju pre nič za nič.
Ja som si dala prešit zips na nohaviciach. Stálo ma to 3€. Dala som 4€.
Ale kamoška povedala,že e to by za to nikdy nedala.... Hovorím: " Si to prešiješ sama?"
Radšej To vyhodí....

anonym_412de1
5. okt 2025
@bambulka224

@juliana1203 nemyslím si, že podnikanie krajčírka, by ťa uživilo.
Ľudia si za pár centov niečo kúpia a keď sa to pokazí, kúpia si nové. A to že 20 ľudí za mesiac To dá robotu, po 20€. Je to 400€. To budú odvody. Krajcirstva nekrachuju pre nič za nič.
Ja som si dala prešit zips na nohaviciach. Stálo ma to 3€. Dala som 4€.
Ale kamoška povedala,že e to by za to nikdy nedala.... Hovorím: " Si to prešiješ sama?"
Radšej To vyhodí....

@bambulka224 máš pravdu, je to viac menej o úprave odevov. Ja som si síce dala ušiť šaty na svadbu, lebo sme nechcela mať rovnaké ako ďalšie štyri ženy a po takýchto som dlho túžila za nekresťanskú cenu, ale to bola jedna vec za posledných päť rokov. Je prebytok handier a ľudia ktorí na to majú, šijú u návrhárov s menom

ninka2014
6. okt 2025

Dobrý deň, juliana1203, som akurát po komisii kde som si obhajovala svoj podnikateľský zámer, neschválili mi príspevok z dôvodu, ktorému ani nerozumiem ale vyhodnotili sme to asi takto že financie na živnosti zrejme niesú ale vykazovať žiafosti o príspevok musia. Čiže to skúsiť môžte no u mna to bola strata 1 roka. Odvody sú veľmi vysoké na to aby ste sa uživili v krajčírstvo. Zase stratený čas. Skúste sa zamerať na profesiu kde by ste boli úspešní, pozerajte aj na nedostatkove profesie, v danej lokalite ktoré sú potrebné. Dajú sa vyhľadať na stránke upsvar.

juliana1203
autor
6. okt 2025
@ninka2014

Dobrý deň, juliana1203, som akurát po komisii kde som si obhajovala svoj podnikateľský zámer, neschválili mi príspevok z dôvodu, ktorému ani nerozumiem ale vyhodnotili sme to asi takto že financie na živnosti zrejme niesú ale vykazovať žiafosti o príspevok musia. Čiže to skúsiť môžte no u mna to bola strata 1 roka. Odvody sú veľmi vysoké na to aby ste sa uživili v krajčírstvo. Zase stratený čas. Skúste sa zamerať na profesiu kde by ste boli úspešní, pozerajte aj na nedostatkove profesie, v danej lokalite ktoré sú potrebné. Dajú sa vyhľadať na stránke upsvar.

@ninka2014 Dakujem velmi pekne za informaciu