icon

Ako zistiť preplatok na daniach za 2024?

24. mar 2025

Ahojte, v ktorom dokumente a v ktorom riadku zistim, ci mam preplatok na daniach za 2024? Zamestnavatel mi vystavil 4 dokumenty, vobec sa v tom nevyznam.
Dakujem

babushkaem
24. mar 2025

jezis to neni napisane len tak v nejakom riadku. mas zaklad dane, od neho s odrataj odpocitatelnu polozku, z toho co ti vyjde vypocitas dan a od nej odrata zaplatene preddavky. a to je to co ti vratia, to niie je napisane v ziadnom riadku.

janai1
24. mar 2025

Tak najprv nám povedz ze ako sa tie dokumenty volajú

sweet20
24. mar 2025

Kazdych 5 minut ta ista tema... dnes sa s tym roztrhlo vrece asi 😀😀... bud sa opytaj zamestnavatela, ja som sa tak pytala a bolo mi pekne vysvetlene alebo poskroluj trochu nizsie a najdes... posielam aj link

https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/vrateni...

autor
24. mar 2025

@sweet20 dakujem, ak ten clanok spravne chapem, tak vyska preplatku = preddavky minus zaplatena dan.

moonlight1210
24. mar 2025

+/- ano, tak.

sweet20
24. mar 2025

Logicky na to chod... tak ako je preplatok pri elektrine napr. Ked si zaplatila viac ako si mala , tak ti vratia

autor
24. mar 2025

@sweet20 ved hej, ale oni tie udaje pomenuvaju vyrazmi, ktorym ja vobec nerozumiem 😀 napr. preddavok - co to preboha je?

janai1
24. mar 2025

Noo a keďže nerozumieš slovu preddavok tak to si ideš sama vypisovať daňové priznanie?

autor
24. mar 2025

@janai1 nie, poukazat 2% 😘

sweet20
24. mar 2025

Ja som uz radsej ticho.. a k tymto kazdym pat minutovym temam, ktore sa tu zobrazuju ani nic uz nenapisem... na zobrotu..

janai1
24. mar 2025

Tak potom prečo riešiš to aký máš preplatok? Veď to spolu nijako nesúvisí.

A mimochodom v tom prípade pozeráš na Ročné zúčtovanie a suma preplatku je uvedená v riadku "daňový preplatok"

sweet20
24. mar 2025

2% sa daju darovat zo zaplatenej dane a nie z preddavku... staci len napisat do googlu ako darovat 2 percenta... alebo ist na tu stranku , komu chces darovat a vsetko je tam kraaasne vysvetlene..

caramellka
24. mar 2025

Na poukázanie 2och % potrebuješ Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov... a Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane... (teda ak si zamestnanec)
Ako už bolo spomenuté, preplatok na dani tu nehrá žiadnu rolu.

autor
24. mar 2025

@sweet20
@janai1 ale ved ste mi velmi pomohli 🙂 Ten clanok mi to vysvetlil. Dakujem este raz a pekny den vam zelam ❤ 🌷

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
24. mar 2025

@caramellka lebo ked uz robim tie 2% a mam vsetko pootvarane, tak chcem rovno zistit, aky mam preplatok 🙂

janai1
24. mar 2025

Ved v tom riadku je to doslova napísané a dokonca 2x lebo ešte tam je riadok "Zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi"

caramellka
24. mar 2025

Ja teraz celkom nerozumiem, ty si robíš daňové priznanie teda, či máš Ročné zúčtovanie od zamestnávateľa? V Ročnom zúčtovaní máš v riadku 21 - Daň na úhradu/Daň. preplatok...

balerina2025
24. mar 2025

ved posli udaje pozrieme sa, prekry osobne udaje

lucka_ke
24. mar 2025

preddavok - suma, ktorú uhradíš dopredu, niečo ako záloha, ktorá sa potom zúčtuje a výsledok je preplatok (zaplatila si preddavkovo viac ako si mala) alebo nedoplatok