icon

Ako zmeniť nezdaniteľnú časť základu dane pri dvoch zamestnávateľoch?

majusska06
29. mar 2025

Ahojte, viete mi niekto poradiť. Minulý mesiac som začínala v novej práci a podpísala som tlačivo na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane. Budúci mesiac však nastupujem do novej práce, kde budem mať väčší príjem. ( Budem mať teda 2 zamestnávateľov).

Chcem sa opýtať a poradiť ak s tým má niekto skúsenosti. Dá sa zmeniť, resp. odvolať predošlí súhlas na uplatnenie nčzd a podpísať to v novej práci?

Ide hlavne o to, aby som sama seba zbytočne nepripravila o peniaze .

Ďakujem za rady a odpovede

tterezka_
29. mar 2025

@majusska06 dá sa ukončiť pôvodné uplatnenie NČZD, na rovnakom tlačive na druhej strane. O peniaze sa nepripravíte, dane sa zúčtujú pri ročnom zúčtovaní.

anos18
30. mar 2025

@majusska06 presne tak,ako píše @therezka_ , v konečnom dôsledku je to jedno, všetky príjmy sa aj tak scitaju spolu za rok a dane sa vysporiadajú v ročnom zúčtovaní dane alebo daňovom priznaní

katarinaba
30. mar 2025

Pokial v prvej praci mas prijem dost vysoly na to, aby ti uplatnili celu nczd, tak prehadzovat to ani nema vyznam.
Ak nie, tak smer personalne a v jednom ukoncis a v druhom od nasledujuceho mesiaca poziadas o uplatnovanie.
Ak by ti v jednom mesiaci neuplatnil nik, alebo naopak uplatnili obaja, v rocnom zuctovani/danovom priznani sa to vyrovna. Ale na dvojite uplatnenie si daj pozor, aby si potom nevracala dane.
Taktiez ta upozornim - ak by si zarabala ozaj nadstandardne, tak by som si nczd neuplatnovala mesacne, ale len rocne. Vyhnes sa nedoplatku na dani.