Ako zrušiť nevyužívaný podnikateľský účet?
Zdravím, od minulého roka som szčo a teda samozrejme zakladala som minulý rok aj podnikateľský účet. Ten účet reálne ani nevyužívam, okrem poistenia z neho nič neplatím. Peniaze len prevediem na osobný účet. Takže iba platím za vedenie účtu ktorý prakticky ani nevyužívam. A keďže sa od nového roka rušila transakčná daň pre malých podnikateľov môžem ho zrušiť? Ako je to potom s účtovníctvom.
Pre podnikanie je lepšie ak máte dva účty. Ale ak ho chcete zrušiť, tak podľa mňa môžte a keď budete podávať daňové priznanie tak dáte podklady - výpisy z oboch účtov. Aspoň tak som to riešila ja, keď som mala účet na podnikanie (bol to typ osobný pred tým ako musel byť ten špeci pre tansakčnú daň) ale potom som si zakladala nový podnikateľský účet kvôli transakčnej dani. Účtovníčka s tým nemala problém.
@terezaxx9874 ten osobný som používala januar - marec a od marca musel byť ten transakčný
Ten účet zruš a založ si napríklad vo FIO či už osobný alebo podnikateľský tam neplatíš poplatky za účet ani za kartu a budeš ho používať na podnikanie.
Nech máš oddelené príjmy a výdavky z podnikania, je to prehľadnejšie aj keď by si dávala niekomu výpis z účtu (ak si nerobíš sama daňové priznanie) tak nemusí vidieť tvoje bežné nákupy v obchode.

Pre podnikanie je lepšie ak máte dva účty. Ale ak ho chcete zrušiť, tak podľa mňa môžte a keď budete podávať daňové priznanie tak dáte podklady - výpisy z oboch účtov. Aspoň tak som to riešila ja, keď som mala účet na podnikanie (bol to typ osobný pred tým ako musel byť ten špeci pre tansakčnú daň) ale potom som si zakladala nový podnikateľský účet kvôli transakčnej dani. Účtovníčka s tým nemala problém.