icon

Ako zvládať financie a čas pri troch deťoch?

lauritta0407
20. nov 2023

Prosim extra zaneprazdnene mamicky, podnikatelky a neviem este ake, ktore otazka irituje aby preskocili, a pokracovali dalej 🙂
Pre tie ostatne, zaujima ma ako to zvladate? Hlavne finance, pride mi to ako sci-fi. Momentalne mam 1 dieta, snazime sa aby mala vsetko potrebne a aj sa niecomu venovala. Vzdy sme chceli mat vacsiu rodinu, 3-4 deti. dcera sa ale zadarila o nieco skor ako sme planovali 😂.. No teraz nech ratam, ako ratam, stale mi to nevychadza. Pride mi to velmi drahe v dnesnej dobe, keby sme v priebehu 3-4 rokoch mali dalsie deti.
Clovek si aj najde dobre platenu pracu, ale na ukor casu:(. Kedy mate potom cas venovat sa detom?
Cele zle, som len ja taka skepticka alebo ako to naozaj je? Vo svojom okoli nemam moc vela mamiciek, tak sa pytam tu.

Strana
z2
hortenziaj
20. nov 2023

@lauritta0407 je to finančne náročné, ja myslím ze dve deti už je dosť čo robiť, pokiaľ nemáte nadštandardtne príjmy. Sama to vidím na nás, a to sú deti ešte malé, hypotéka nie je vysoká. A hlavne ak tým deťom chceme dopriať aj krúžky, vzdelávanie, výlety a tak. Ja som tiež vždy chcela štyri deti aspoň ale myslím ze dve sú strop u nás aj po finančnej stránke, hlavne pri viac deťoch aj auto iné bude treba.

martyzpp
21. nov 2023

@lauritta0407 neviem poradit ako mama troch ci styroch, mam “len” dve a ozaj je to brutal citit. Ak by som mozno raz aj chcela tretie, neviem ako by sme to financne dali. Od minuleho roka slo u nas vsetko prudko hore - refinanc hypoteky, zvysenie hypoteky o 100€, naklady na byvanie, potraviny atd (ved vieme). Dovtedy sme zili uplne v pohode, co sme chceli sme si vedeli kupit, teraz uz musime rozmyslat a setrit dopredu. Manzel sice zarobi velmi pekne, ja som este na rodicaku (chystam sa coskoro skor do prace) ale tretie by sme momentalne financne nedali. Lebo zo zaciatku by sa este dalo, ale dalej skolka, skola, kruzky, potreby a oblecenie pre vsetkych troch - da to riadne zabrat. Sestra ma ale styri deti a nejako to zvladaju. Ziju ale bez hypoteky v mensom starom domceku, ktory si pomaly zvnutra prerabaju. Mali horsie obdobia, kedy im museli pomoct rodicia ale teraz si uz svagor nasiel lepsie platenu pracu a je to jednoduchsie. Sestra je doma, stara sa o deti a domacnost a privyraba si pecenim….Uz ked tie deti mas, nejako sa musis postarat ale lepsie je dopredu si vsetko poriadne zvazit, aby to nebolo na ukor vsetkych.

lujza123
21. nov 2023

@lauritta0407 pri 3-4 deťoch asi treba mať lepšie príjmy a tak isto sa vediet uskromnit .
Oblečenie sa dá zdediť, tak isto športové potreby, hračky.
Krúžok nejaký obyčajný co ponuka škola. V lete ziadne tábory, dovolenku len jednoduchu. Pri 4 deťoch už treba riešiť aj väčšie auto, väčšie bývanie lebo 3 deti sa zmestia do väčšej izby no 4 už je asi veľa
Asi je lepšie pri veľkej rodine ked majú rodičia vlastne podnikanie, alebo si jeden vie privirobit aj z domu, niečo pestujú na záhrade lebo tak 4x obedy, 4 x družina/skola je celkom dosť, nielen finančne ale aj časovo stíhať

Ale potom sú výdavky ktoré neovplyvnis, ja mám len 1 dieťa, teraz na strednej a veru začal to byt celkom masaker . Potrebovala nový PC (vďaka bohu za príspevok od štátu ale aj tak sme doplácali), chcu ist na lyžiarsky a čaká nás strojček na zuby to je niekoľko tisíc .
To nechápem ako dávaju rodiny kde je viac deti a potrebujú napraviť zuby všetci, nebodaj majú okuliare alebo nejaké iné zdravotne obmedzenia.

melanta
21. nov 2023

Máme rodinnú známu, majú 5 detí, 2 chodia už na VŠ, jedno SŠ, 2 ZŠ. Deti chodili odkedy si pamätám každé na 1-2 krúžky, vrátane drahších športov, na jazyky, každý rok dovolenky pri mori, v horách, majú veľký dom aby každé malo svoju izbu. On má vysoký príjem, ona priemer, on robí tých 9.10 hodín, ona 8, nikdy sa nesťažovali, že nemajú čas. Mne sa rodiny s veľa deťmi veľmi páčia, ale za rozumné to považujem iba vtedy, ak je možné tým deťom dať všetko. Čiže každý deň ovocie, zdravú stravu, krúžky, dovolenky, výlety, súkromie v byte/dome, podporiť ich v rámci VŠ. A samozrejme čas a pozornosť. A tiež je potrebné myslieť na to, ak sa jednému rodičovi niečo stane a zrazu nebude, ak to ten druhý sám zvládne.

dievcacitajucelist
21. nov 2023

@lauritta0407 Ahoj, my máme 3 deti, stredoškolák, základná škola a škôlkar. Dá sa to zvládnuť, bývame v dome, každý má svoju izbu..drobec keď bude pripravený pôjde k strednému do izby, na krúžky chodia, dovolenky (dvakrát do roka) menšie výlety. Po finančnej stránke sme stredná vrstva. Deti majú brigádu, nie preto, aby nam pomohli, ale aby sebe privyrobili a tiež sa naučia zodpovednosti. Ja som pôvodne chcela iba jedno dieťa, ale Život/osud to zariadil inak. Ja som šťastná a vďačná za svoju veľkú rodinu.

mimikarol
21. nov 2023

Neviem si to predstaviť. Ja som s troch detí, rodičia chodili do roboty a doma bola s nami starká. To je bod c.1 ktorý už teraz nevidieť tak ako voľakedy keďže dôchodkový vek je podstatne vyšší. Mali sme sa v pohode, viac menej mi nechýbalo nič, ale po strednej škole som musela ísť do roboty. Chcela som ísť na výšku a bohužiaľ, už asi rodičia mali toho dosť a jednoducho sa to nedalo. Nakoniec som na tú VS išla, ale popri robote a nie tu ktorú som chcela. To je taká krivda na ktorú neviem zabudnúť.
My máme jedno dieťa a už len začiatok školského roka je finančne dosť náročný. Také veci čo sa tu spomínajú že deti by nemali krúžky a dovolenky to by ma až tak netrápilo. Skôr mi ide o to, aby som ako rodič dieťaťu mohla dopriať kvalitný štart do života, tj vzdelanie, aspoň aká taká finančná podpora do budúcnosti, vodičák, auto. A to si pri viacerých deťoch neviem predstaviť.

dievcacitajucelist
21. nov 2023

@mimikarol A čo tak prospechove štipendium? Môj najstarší chce ísť na vysokú do španielska a už teraz si na to "pripravuje pôdu". Ja som síce z dvoch detí, ale VŠ som išla s tým, že si privyrobim brigádami a v pohode som doštudovala. Naši mi platili len intrak a to nebola extra vysoká suma.

mamina7070
21. nov 2023

@dievcacitajucelist
deti maju brigadu ? na ZS ci ten skolkar ? (stredoskolak ok chapem ak ma nad 16 rokov)

je VS a VS niekde sa proste prve roky brigadovat neda na ukor ucenia dnes naklady na VS sa hybu v stovkach € a su rodiny kde na to nie je detto napr na riadne osetrenie chrupu ci strojcek

ono amozrejme vekom a praxou sa prijem rodica zvysuje a samozrejme inak na to pozeraju rodiny kde je podpora od rodicov (byvanie financie strazenie) a inak ak si clovek vsetko zabezpecuje sam a nema oporu inde

zafir01
21. nov 2023

@lauritta0407 mám 3 deti ( porodila som 4 ,ale druhorodena nám zomrela ) .
Posledné v pláne nebolo .chcela som ísť do školy ,a našla si fajn prácu 5 minút od domu .muž na kamióne 3-4 dní je v týždni v práci ( občas viac .ako to vyjde a aké je obdobie ) . Postavili sme dom . Chalani ( 12 a 6 ) majú spolu izbu . Dcéra bude mať 2 roky , má svoju .
Chodíme na dovolenky v lete . Chodíme na výlety . Aj predĺžený víkend vyjde . Deti majú platené krúžky . Najstarší je v plaveckom klube .
Avšak male deti ,malé starosti .
U najstaršieho to vidíme najlepšie ,že tie výdavky rastu . Takže pre nás začne náročnejšie obdobie ,keď nastúpi na strednú ( chce byť autotronik ,automechanik ... A nechce ísť na VŠ ,a keďže má aj dosť dg s poruchami učenia ,ani ho netacime )
Keď syn bude na strednej ,najmladšia bude v predškolskej a stredný má 1 stupni ZŠ .. tak tých pár rokov bude horších . Potom keď. Bude syn dospelý a dúfam ,že samostatný a zárobkovo činný ,a nebudeme ho živiť ,už to bude opäť komfortnejšie 😂 .
Hej ,niektorým sa to blbo asi bude čítať ,ale ja som z troch detí a každé sme odišli z domu ( hoci bol rodinný dom s dostatkom miesta ,kde ostal len otec sám ) do 20 rokov Max . Moje deti nevyhadzujem ,ale už aj najstarší vie ,že po skončení školy ,poojde buď na VŠ ,alebo do práce ,že ho odmietame živiť a platiť Kofoly s kamošmi 🫣😂

Čo sa týka spomínaných štartov do života .každé dieťa má záklozene konto ,kde sa mu od narodenia investuje . Takže každé z mojich troch deti dostane primeraný a podobný balík financií ,ktoré dúfam ,že neminú hneď ,ale buď ďalej investujú ,alebo použijú na svoje bývanie a pod . Najstarší podľa toho ,ako sa to vyvíja by mal dostať 8-10 tis€ . Tak nejako chceme ,aby mal každý rovnako . Nie sú to svety ,ale je to viac ,ako sme dostali my s mužom ( keďže mi sme z domu odchádzali ešte zadlženi od rodičov )

saxana000
21. nov 2023

Tu by mohol pomoct vacsi vekovy rodiel spamatat sa financne z materskej na par rokov sa vratit do prace zase nieco odlozit na ten cas preklenutia dalsej materskej.alebo popro.materskej normalne pracovat. vacsie dieta uz bude samostatnejsie bude mat svojich kamaratov svoje zaluby bude chodit same do a zo skoly netreba sa s nim uz ucit a ty budes mat viac casu na to mensie v pripade ze bude treba ist po mladsieho do a zo skolky a rodicia.su v praci vybavi to uz aj ten starsi surodenec...a pol hodinu vydrzia spolu sami. Co sa financii tyka kde sa najedia 3 naje sa aj 4. Kruzky ponuka predsa aj skola. kazdy tolko kolko si moze dovolit a aj ten starsi zrazu pochopi ze zemegula sa nebude naveky tocit okolo neho.my sme boli 3 v jednej detskej oco robotnik mama predavacka.dali nam kolko mohli a viac sme nepytali..snad aj moje deti raz.pochopia.ze.sme im dali to najviac co sme vedeli..peniaze nie su vsetko naco mat tisice na ucte ked uvidim muza akurat 5 minut rano a na 10 vecer?v 50 zrobeny zniceny alebo po infarkte ako vidim v svojom okoli.alebo keby mal robit 2 mesiace v nemecku a tyzden doma.co ma ten chlap a.ta.zena zo zivota?kedy je s detmi?kedy funguju ako rodina? Ja.sa tesim ze sa o 4 otvoria dvere a muz je doma ze cez vikend sme spolu ideme na prechadzku na bicykle na pizzu alebo len na zmrzlinu.cez leto kupalisko vylet opekacka Zoo aj na to sa da spominat nemusi to byt all inclusive Dubai.

ivangeline
21. nov 2023

Pracujes s tym,co mas. Mas viac dovodov na najdenie si dobre platenej prace. Zalub,kt ti vynesu aj nejake peniaze. Neriesis,co bude o rok,nemas cas na take blbosti (nik nevie,co bude zajtra). Od sekacov,dedeneho oblecenia,zalub a kruzkov,kt sa daju robit aj bezplatne a z radosti,vedieme deti robit veci uzitocne,prakticke,tie,kt su tu a teraz,remeslá,pomalsi zivot,trpezlivosť,skromnost,obeta,chceme do domu s velkym pozemkom,kde sa da realizovat,obklopovat sa podobne zmyslajucimi ludmi (ozaj treba celu dedinu na vychovu deti ;), je to pre ich prospech), moznost domaceho vzdelavania ma stale laka (menej cestovania a vyhodenych penazi na skolu),vacsia zodpovednost na dietati za svoje veci (pri jednom mu dobre ze aj v 10tich sa neutiera zadok)... a taaak. Isteze su nevyhody. Financie vzdy sa riesia. Rozne povahy deti. Nesulady a konflikty. Zivot.
Ked mas prilis velke ocakavania od dietata,vsakovako mu pomahas a tlacis ho do toho,tak tazko to budes robit pri 5tich. Viac priestoru na podporu a vlastnu zodpovednost dietata. Keby som mala ja jedno...bola by som taka.. v kuse mu za zadkom.. Nemam. Chvalabohu. :D

dievcacitajucelist
21. nov 2023

@mamina7070 ZŠ roznaša letáky..obalky nosím ja (súčasť brigády..to musí robiť osoba staršia ako 18rokov). SŠ vykladá tovar v reťazci. Ja som brigadovala od druhého ročníka na VŠ (a nebolo to na úkor štúdia - prednášky nemáš predsa rovnako a každý deň). A o akých stovkách rozprávaš?? Možno myslíš súkromnú vysokú školu...strojček je drahý starší syn mal...ale aj tu vieš najst "cenovo výhodného" čeľustneho ortopéda"

negymama
21. nov 2023

no mz mame 4 deti a kym boli male, sme to financne zvladali, dokonca aj s hypotekou. Tu sme pred 3 rokmi splatili, byvame v malom domceku s pomerne malymi nakladmi /cca 160 eur energie a voda/. A mysleli sme ze fajn, splatime hypo a budeme na tom financne lepsie... a nie.
Jednak posledne roky vsetko vyrazne zdrazelo, a jednak nam vsetky deti vyrastli do starsieho veku, kde su naklady vyssie. Teray mame vlastne take najtazsie obdobie...ani jedno dieta nie je plne samostatne, ale vsetky su uz bud na druhom stupni alebo stredoskolaci.
mame 7 a 9 rocnik chlapci, 2 a 4 rocnik strednej dcery. maturantka sa chysta na vysoku. Priklad siedmak ma tento rok lyziarsky, deviatak vencek , co je nakladovo skoro ako mala stuzkova, druhacka na strednej ide na erasmus /doplacame 200eur na letenky/, stvrtacka maturuje, sice nejde na stuykovu ale na vylet, ale vyjde to skoro rovnako akurat jej netreba saty.
Dufam, ale ze o par rokov sa to uvolni a bude lepsie. Nezivorime, deti maju vsetko, ale kazdy mesiac musime ratat, co kupime, kde usporime, pri mori sme napr. boli za cele roky len dva x. Ale nestazujem sa, mnohi to maju aj horsie s mensim poctom deti. My mame vlastne splatene byvanie, co je velka ulava.

A co sa tyka vychovy... u nas neboli ziadne vyrazne problemy, deti su dobre slusne, ucia sa a dobre spolu vychadzaju. Problemy mozu byt aj s jednym ci dvoma.

tana85
21. nov 2023

ocenujem, ze si velmi racionalna. pri tuzbe po detoch a velkej rodine vela ludi neodhadne svoje moznosti a potom su tu temy, ze ako usetrit na jedle a pod. ano, vsetko je drahe. mame len 2 deti, ale viac uz nebude lebo nie sme milionari a chem detom dopriat aj dobry kruzok ci dovolenku. dvaja su partaci, lubia sa najviac na svete, takze nemam pocit, ze chyba este tretie. som na skrateny uvazok a vela robim z domu - cas na deti tym padom mam. a financne sme ok, ale ked si zratam kolko sme dcere v druhej triede ZS platili v septembri do skoly a synovi to pojde uz o rok, tak je to riadna palka. 3 by sme aj dali, ale niektore veci by museli byt inak. mas pravdu, ze vsetko je dost drahe

mamina7070
21. nov 2023

@dievcacitajucelist a ty nepracujes ? a nie nemyslim sukromnu vysoku skolu to su naklady na vysokoskolaka na statnej skole (medicina)

za mna je napr neakceptovatelne aby dieta na zs alebo ss brigadovalo pocas skolskeho roka, stredoskolak pocas prazdnin ok ale inak nie

samozrejme ak nemam na topanky ci jedlo potom ok ale inak nie

subartic
21. nov 2023

Celkovo mám 6 detí , 5 žijúcich , jedno plne mimo domu už samosatné. Momentálne živím 4 deti , jedno na VŠ , jedno na druhom stupni ZŠ, jedno na prvom stupni a jedného škôlkara. Som samoživiteľka , momentálne bez výživného a zvládam to dobre. Výdavky nie sú malé ,ale dve deti mi hrajú závodne bedminton , platím malému súkromnú škôlku a syna plne podporujem na VŠ ( piatak ). S tromi deťmi chodím na dovolenku dvakrát do roka , mám záhradu , veľa si dopestujem . Pracujem a moje príjmy sú pomerne vysoké .

cafelatte
21. nov 2023

Podľa mňa je dobre mat deti po sebe.a v skorom veku. Jednak oblečenie môžu ponosit, ktoré nevyjde až tak z módy, kočík a všetky potreby pre batoľatá, neskôr potreby do školy, sk.tasku, atd.. Rodičak plus prídavky na deti, nie je na zahodenie a môžeš byť s deťmi dlho doma, venovať im čas za predpokladu ze muž zarobí na výdavky a hypotéku.

bambi2225
Autor odpoveď zmazal
ibatanecnica
21. nov 2023

@subartic môžem sa spýtať v akej oblasti pracuješ?

subartic
21. nov 2023

@ibatanecnica znalectvo, dane a účtovníctvo .

silvike
21. nov 2023

@lauritta0407 Kamoska je zo 7 deti. Pracoval len ich otec, mamka bola viac menej stale pri detoch a zena v domacnosti. Cize len jeden prijem. 5 z nich ma normalne celu VS ukoncenu, kamoska len bakalara, ale ona ani nechcela ist dalej. A teda len jeden ich syn nema VŠ. Okrem toho 3 deti chodili aj na hud. nastroj, celu ZUŠ ukoncili. Vsetci su uzasni, slusni, pracoviti, sikovni, pomahaju si navzajom (uz maju vlastne rodiny s detmi) a pekne si ziju dalej. Tak asi sa to nejako predsa len da 🙂 Asi netreba nejako extra dopredu spekulovat a bat sa a velmi sa zatazovat "coked"ovanim 🙂

dievcacitajucelist
21. nov 2023

@mamina7070 Jasne, že pracujem a ty? (Rečnícka otázka). A prečo by nebrigadoval? V škole sa učia dobre a ešte aj doma pomáhajú 😂 nechápem...starší ma viac párov topánok ako ja (jeho obľúbená značka Jordan)

majlo1234
21. nov 2023

Ja som zo styroch deti, a vnimam to tak, ze to nasi mali najtazsie, ked sme boli male. Postupne im stupli prijmy, a klesali vydavky(stavali jeden dom, potom druhy) ja si ako decko pamatam, ze som dlho nemala mobil, nosila som jedny rifle😅😅 a moja dve najmladsie sestry uz maju iphony a macbooky a oblecko take drahe, ze clovek by z toho zil mesiac🫣

alex2018
21. nov 2023

@lauritta0407 bohuzial, dnesna doba je privelmi konzumna a rodicia sa pretekaju v tom co by svojim detom kupili. Odvsadial trcia fotky preplnenych detskych izbiciek s hrackami od vymyslu sveta, plne detske satniky, deti maju 10 parov topanok, 5 zimnych bund- vsade konzum. Preto ak tomuto prepadnes tak sa ti zda ze vychovat aj jedno dieta je financne narocne. Ja mam 3 deti, som doma, manzel zaraba dobre ale snazime sa ist cestou nekonzumu- peniaze radsej vkladame do vzdelania, cestovania, kruzkov pre deti. Oblecenie kupujem vylucne vo vypredajoch alebo dostavame, veci po detich predavam, aj hracky. Na vianoce dostanu jednu vec- to je u nas dlhorocna tradicia. 14r syn ma stary mobil, nenosi znackove veci a na svoj vek je myslim dost skromny.

rebrambora
21. nov 2023

Teraz je na ceste 3., manzel ma 2 z predchadzajuceho manzelstva a uz pocas tehotentva s prvymi dvoma, sme sa prestahovali do zahranicia, presne kvoli financiam. Teda muz tam zacal pracovat a my sme sli s nim. Musim povedat, ze to bol zo zaciatku zahul, lebo sme nemali nic, kedze deti, rovno dve prisli tiez skôr, komplet vsetko sme mali z druhej ruky, pracovat som musela ist po troch mesiacoch.
Nuz ja by som sa neuskromnovala na ukor deti, ako je hore napisane. Nikdy by som nenatrepala 2, nieto 3 deti do rovnakej detskej izby, program pocas prazdnin napriklad, sa da vymysliet aj lacno, kruzky musia mat take, ake ich zaujimaju a nie zobrat to co je, lebo ved lepsie ako nic...
Co sa vysky tyka, ja som sa zvladla finanovat kompletne sama a studovat celych 5 rokov a najst si aj pocas strednej brigadu v malom meste na konci sveta, k tomu budem viest aj deti.
Teraz som tehotna s nasim poslednym a to mame len preto, lebo mame dostatok financii na pravidelne opatrovanie, aby sme mali dostatok volneho casu a energie aj na starsie deti.
Paradoxne ale, momentalne mi deti nepridu ako financna zataz, ale skôr ako nieco, comu musim prisposobit moj a muzov volny cas, potreby, konicky a zabavu.
Ak by sme museli preratavat a obracat kazde euro, ani by mi to nenapadlo.

nevenka
21. nov 2023

@melanta no zas kazde fakt nemusi mat osobitbu izbu, to uz povazujem za nadstandard a v zasade asi aj kontraproduktivne.

My sme so sestrou len 2, byvali sme so starkymi, izbu sme mali prerobenu obyvacku, co bola prechodna izba, takze o sukromi nebolo ani reci. A sme tu, zijeme.
My sa momentalne tlacime na 60 m2 aj s lodziou so 4 detmi, je to tazke, dom je v stadiu, ze sa robia stierky, prerabame komplet. Detske izby dost velke, budu 2. Nasa spalna miniaturna. Dole obyvacka s kuchynou, 1 mensia izba, kupelna, wc, hore teda 3 izby a 1 kupelna. Pacil by sa mi aj vacsi dom, lebo manzel ma svoju zalubu, ja tiez, ale nevydalo, sme radi, ze sme nasli tento stary dom a dal sa ako tak prerobit.
Auto sme s 3 detmi mali stary Superb, asi 16 rocne, ked som cakala stvrte, kupil manzel stary Chrysler Grand Voyager. A to uz je pohoda. Ano, zerie to viac,...
Akoze je toho viac, co by sa vsetko dalo prebrat z 1. aj z 2.strany, aj xy-tej. Jednoducho, my sme nechali tie deti ku nam prist, nie ze by sme sa vobec nechranili, to by sme ich mali asi 10 🤣, ale nebranili sme sa im. Tato doba je taka zvlastna - len tak sa zamyslam, ze su tu nazory, ze viac ako 2 deti, to je samovrazda a nikdy v zivote...potom ti, co nemozu mat ani jedno, horko tazko cez IVF, xy potratov...no prijali by aj tie dalsie. Ono je to tak, ze kazdy ma nejaku predstavu o svojom zivote, ale keby som sa mala riadit len tym, co je "rozumne" a vsetko vykalkulovat, tak nemam ani jedno. A to by som zas nechcela. My sa spoliehame aj na Pana Boha, hlavne v tom, ze verim, ze ked dal to pozehnanie, mat vobec prirodzene deti, tak nam da hlavne sily, aby sme ich dokazali dobre vychovat. A hoci nebudu mat vzdy nove a najdrahsie, tak verim, ze budu z nich plnohodnotni a dusou krasni ludia, co nieco v zivote dokazu.
PS: Na dovolenke sme boli naposledy na svadobnej ceste, aj to v HR. Ked nam najmladsia vyrastie a bude znasat cestu autom, pojdeme sa tam znova pozriet aj s detmi. Nejak som to tak prijala a nerutim sa z toho. Pre mna je neskutocny relax, ked vypadneme na prazdniny k nasim do velkej zahrady a na terase si vylozim nohy a dam kavu, podebatim s mamou a sesternicou, deti sa cliapu v bazene a jedia dynu. Zvlast teraz, ked zomrela oproti suseda v maminom veku, z cista jasna,...dolezita je laska a vztahy, nie vsetko merat len peniazmi. Ako mama vravi, peniaze vzdy boli, aj budu, ale ked nemas zdravie a lasku, nemas nic. Ano su dolezite a je niekedy problem s pracou, casom, so vsetkym...ale to tak bude s 1 aj so 4 detmi. A ano, treba viac na tie 4 deti, hlavne, ked uz pride skolka, skola.
Ja stale spominam moju starku, mali 3 deti, vydavala sa pocas 2.sv.vojny, prve dieta sa jej narodilo v 1943, ledva prezilo v tej dobe zapal priedusiek. Zachranil ho nemecky lekar, co sa objavil s vojakmi u nich v krcme. Potom este mali 2 deti, moja mama je najmladsia. Doopatrovala oboch rodicov. Na byvanie so starkymi spominam len v dobrom. Mamina si nemusela brat tolko OCR, stale sme mali teple jedlo a teplo v dome (starka bola stale doma). Kazda doba ma svoje pre a proti a tazko sa zilo veru aj inokedy. Len v inom zmysle.

scorpionflower1
21. nov 2023

@lauritta0407 dolezitejsie ako peniaze su ochotne babky, lebo potom mas cas zarabat. Ja poznam viacero trojdetnych ludi a vsetkych spaja ta jedna vec - ochotni stari rodicia, ktori byvaju blizko. Ja nemam blizko rodinu, navyse, mama uz bude mat 70, stale chodi do roboty, lebo zije sama a potrebuje peniaze, svokra je daleko, je invalidna dochodkyna a nie je ani moc ochotna. Takze moje jedno asi zostane jedinakom. Uz teraz mame problem, lebo je stale chora a stale s muzom sme s nou na striedacku doma, muz nestiha robotu. Ja som nastupila do novej prace, kde mam uplne netolerantnu sefku, ale doma uz byt ozaj nechcem a keby som mala druhe dieta, tak nemozem min. 2-3 roky zas do prace. Takze pomoc rodiny je tu najdolezitejsi faktor.

ibatanecnica
21. nov 2023

@alex2018 vieš čo? ja mám 1 dieťa ale nežijeme konzumne. Dcéra nemala nikdy kvantum hračiek a všetkého čo si zmyslela. Tiež som kládla dôraz na aktívne trávenie voľného času, krúžky, výlety , zážitky a tie tiež niečo stoja. Nekupujeme si značkové veci - výnimkou sú kvalitné topánky, žiadne značkové mobily a pod. Bývanie máme tiež adekvátne k počtu členov rodiny, minimalisticky zariadené. Ale aj tie zážitky a vzdelanie niečo stoja. A ako tu už niekto spomenul - dôležití sú aj starí rodičia, ktorí dokážu postrážiť dieťa počas prázdnin, choroby a pod. Takže nie je to iba o peniazoch a materializme. Každý si sám musí zvážiť koľko detí zvládne, či má poriešené stráženie počas chorôb, prázdnin, pretože pracujúci človek nemá toľko dovolenky . Tak ako neriešim rodiny, kde je viac detí - je to ich rozhodnutie, tak neriešim rodiny, kde je menej detí. Je na každom aby si zvážil, čo uprednostní a koľko detí bude mať. A ak sa niekto rozhodne mať jkedno dieťa a zahrnúť ho hračkárstvom, tiež je to jeho rozhodnutie a jeho život.

alex2018
21. nov 2023

@ibatanecnica ale isteze je to na kazdeho rozhodnuti kolko deti bude mat a co ich kupi. Ale autorka sa pytala viacdetnych rodin ako to davaju tak som jej odpovedala. Ked niekomu vyhovuje kupit dietatu 1000 eurovy mobil tak kludne 🤷‍♀️ ja radsej zoberiem za tu sumu nadu rofinu na tyzden do chorvatska ( do apartmanu) alebo zaplatim vsetkym trom kurz plavania 🙈

subartic
21. nov 2023

Pre mňa je na prvom mieste zdravie svojich detí , potom vzdelanie a šport , zážitky . A až potom sú menej podstatné veci ako samostatné izby ( aj keď ich v podstate majú ) , značkový telefón alebo rifle za 400 eur . Na čom ja bazírujem a do čoho vkladám nemalé prostriedky sú angličtina , ruština , bedminton - každú chvíľu nová raketa , prasknutá výplň atď, bola by som rada aby moje deti mali vysokoškolské vzdelanie, vedeli sa v živote hýbať a presadiť. Jedna dcéra je už doštudovaná a so svojou VŠ sa veľmi rýchlo presadila na trhu práce , syn končí budúci rok a taktiež má odbor kde by nemal mať problém sa zamestnať. Nechcela som aby počas semestrov brigádovali , plne som ich financovala , brigádovali celé leto . Mať viac detí je finančne náročnejšie , ale dá sa to zvládnuť ak je vôľa a peniaze idú tam kam by mali ísť a ak je aspoň priemerný príjem . Ja si vediem minimalistickú domácnosť a nekupujem hlúposti , len to čo naozaj potrebujeme a využívame.

Strana
z2